Janševa igra

Na sceni je že 40 let. Janez Janša, absolutni protagonist slovenske politike. Tako kot on piska, drugi plešejo. Kdor bo pisal zgodovino te države, mu bo brez dvoma moral posvetiti nekaj poglavij, medtem ko bo njegove sopotnike lahko odpravil le s kakšno opombo pod črto. Če želimo to razumeti, je dovolj prelistati knjigo Naša jeza je brezmejna, bleščečo zbirko fotografij Toneta Stojka, posvečenih več kot petdesetletni zgodovini javnih protestov v Sloveniji in njenem sosedstvu. Zajeten kos knjige zavzemajo fotografije shodov za ali proti Janši.

Da je Janša spremenil Slovenijo, je dejstvo. Uspelo mu je vsiliti svojo agendo in redefinirati jezik in teme politike. Leta in leta so iz njegovega tabora govorili o udbomafiji, korupciji in nepotizmu leve sredine. Ta vzorec je kmalu okužil tudi ostale. Ko sem pred leti prebral enega prvih člankov o delovnih peripetijah sina enega desnosredinskih politikov, sem avtorja vprašal, kako da je to zapisal. Dobil sem odgovor: “Če oni to počnejo nam, bomo tudi mi njim.” Šlo je za brezpogojno predajo, za priznanje kulturne hegemonije nasprotnika, ki je družbi uspel vsiliti svoj koncept mišljenja. Pogubna past. Pri dveh milijonih prebivalcev je kaj preprosto dokazati povezanost katerega koli državljana z državnim vrhom. Dovolj so trije koraki. Preverite pri sebi: pomislite na svoje sorodnike, na prijatelje in prijatelje prijateljev in videli boste, da bi bilo zlahka mogoče odkriti vašo povezanost z Janšo, s Kučanom ali z nadškofom Zoretom.

Kateri ugledni strokovnjak ali inteligentna oseba bi se hotel izpostaviti posmehu ali pa po časopisih brati članke o karieri svoje žene ali otrok?

Tak diskurz je bistveno pripomogel k sesutju zaupanja v politični razred, znižal je raven debate in soočanje spremenil v kloako, v kateri politiki niso nič drugega kot skupina skorumpirancev in dobičkarjev. Zgodilo se je tudi nedavno, ko so se ministri in poslanci v želji, da bi povrnili zaupanje v cepivo, dali cepiti z AstraZeneco. Nemudoma so jih označili za oportuniste, ki so izrabili priložnost, da bi preskočili cepilno vrsto. Ne čudi torej, da se ljudje izogibajo ukvarjanju s politiko ali delovanju v strankah in da na sceni ostajajo le najslabši. Kateri ugledni strokovnjak ali inteligentna oseba bi se hotel izpostaviti posmehu ali pa po časopisih brati članke o karieri svoje žene ali otrok?

Družba deluje po modelu, ki ga narekuje desna sredina. Te dni je slišati, kako bo v trenutku padca vlade treba inštitucije očistiti Janševih ljudi. Kot bi poslušali Janšo, ko je z lustracijo hotel iz javnega življenja odstraniti vse, ki so bili na kakršen koli način povezani z jugoslovanskim režimom.

Kar se zdaj dogaja, je trajni kulturni boj, kjer ni prostora za dialog. Kdor ni z nami, je proti nam. Najhujši sovražniki so postali tisti, ki se ne opredeljujejo, predvsem pa tisti, ki Janši omogočajo, da se drži nad gladino. Ton do njih je iz dneva v dan bolj grozeč, deležni so vznemirljivih opozoril, da bodo plačali za svoje odločitve. Politični spopad je postal postajališče državljanske vojne, kjer sta janšizem in antijanšizem postali dve plati ene medalje.

Ne prav poučna predstava, iz katere Janševi nasprotniki ne znajo izstopiti. Namesto tega bi bilo treba obrniti trend in najti novo politično in kulturno platformo, na kateri graditi prihodnost Slovenije. Še najbolj potrebne pa so ideje in alternativni programi, ki se ne bi omejevali na goli antijanšizem. Ta koncept se je sicer doslej izkazal kot zmagovit na volitvah, ni pa rečeno, da igra lahko deluje v nedogled.

Dejstvo je, da se politični spopad odvija po časovnici, ki jo narekuje Janša. Zaradi njegove tviteraške politike in vse bolj skrajnih izjav doma in v tujini se opozicija ukvarja izključno z njim in njegovimi kanonadami. V naraščajočih polemikah kot da ni časa, da bi razmišljali o čem drugem.

Te dni je Ljubljana predstavila načrt za okrevanje in odpornost. V igri je ogromna količina denarja. V Italiji je zaradi takega načrta padla vlada, razprava o dokumentu pa je zelo vroča. Videti je, da v Sloveniji to vprašanje ne zanima nikogar. Medtem pa nekdo v popolnem zatišju skrbi in načrtuje svojo prihodnost.


Preberite še


Najbolj brano