Hoteli bodo lahko odprli jedilnice, a po praznikih

V prihodnjih dneh v Sloveniji pričakujemo 120.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Prednostne skupine bi bile lahko cepljenje do sredine maja. Epidemiološke razmere po državi se umirjajo. Slovenija kot celota je v oranžni fazi, vse več regij je rumenih, obalno-kraška pa že zelena. Vlada je danes odločala o ukrepih, ki bodo veljali prihodnjih teden. Po novem bo v rumenih regijah dovoljena strežba hotelskih gostov v hotelskih restavracijah.

Terase lokalov ostajajo odprte vsaj do 9. maja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Terase lokalov ostajajo odprte vsaj do 9. maja.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Število okužb po državi pada, razmere v regijah se izboljšujejo. Obalno-kraška regija je v zeleni fazi, rumene pa so štiri regije: goriška, koroška, pomurska in osrednjeslovenska.

V rumenih regijah strežba v hotelskih restavracijah

Danes je vlada za vse naštete regije podaljšala oziroma jim omogočila tudi strežbo v notranjosti gostinskih lokalov.

V teh regijah se je odločila tudi za spremembo pravil, po katerih lahko obratujejo hoteli in drugi nastanitveni obrati. Ti bodo od 3. maja svoje goste lahko postregli v svojih jedilnicah, česar zdaj ne smejo početi.

V oranžnih regijah ostajajo odprte terase in vrtovi lokalov. Tudi pri trgovinah in storitvah ter izobraževalnih in kulturnih ustanovah se podaljšujejo veljavni ukrepi, novo pa bo to, da bo v rumenih regijah v zaprtih javnih prostorih lahko več ljudi hkrati. V trgovinah in prostorih, kjer se opravljajo storitve, bo omejitev 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko. V oranžnih regijah ostaja omejitev 30 kvadratnih metrov.

Od 3. maja bodo v vseh regijah spet dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in storitve strokovnega in poslovnega izobraževanja, denimo inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice.

Prireditev še ne bo

Pred vladnim odločanjem o sproščanju ukrepov so na neživljenjska pravila opozarjali ponudniki turističnih nastanitev. “Prvomajski prazniki, zaradi katerih se je z odpiranjem očitno tako mudilo, bodo deževni in radi bi videli, kako bi vladni odločevalci v dežju zjutraj sedeli na terasi in konzumirali zajtrk pri petih do desetih stopinjah,” so v skupnosti zdravilišč zapisali v pozivu, naj vlada gostom, ki bivajo v hotelu, omogoči prehranjevanje v hotelski restavraciji. Vlada je temu prisluhnila, čeprav šele po prvomajskih praznikih, ni pa ugodila predlogu, da bi veliki hoteli lahko odprli več kot 30 sob.

Tudi glede sproščanja prireditev vlada danes ni sprejela nobene odločitve. Svetovalna skupina za covid-19 naj bi sicer vladi predlagala, naj v rumenih regijah dovoli prireditve na prostem in v zaprtih prostorih, vendar le za četrtino obiskovalcev, kolikor jih sicer sprejme prireditveni prostor, in ob strogih ukrepih za preprečevanje širjenja okužbe.


Najbolj brano