Pahor in grška predsednica v Kopru odkrila klop prijateljstva

Predsednik republike Borut Pahor in grška predsednica Katerina Sakelaropulou sta danes v Kopru odkrila klop prijateljstva. Ob tem sta predsednika izpostavila zgodovinske vezi obeh držav, zlasti s Koprom, iz katerega izhaja družina Joanisa Kapodistriasa, enega od očetov helenske republike, ki letos praznuje 200. obletnico neodvisnosti.

S klopjo prijateljstva ob bronastem kipu Kapodistriasa Slovenija in 
Grčija poudarjata medsebojno povezanost.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
S klopjo prijateljstva ob bronastem kipu Kapodistriasa Slovenija in Grčija poudarjata medsebojno povezanost.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Klop prijateljstva so postavili ob bronastem kipu Kapodistriasu, delu kiparja Paleologosa, na istoimenskem trgu, kjer ima sicer sedež Pokrajinski arhiv Koper.

Kot je uvodoma spomnil koprski župan Aleš Bržan, je mesto zgodovinsko povezano s prvim predsednikom neodvisne Grčije Joanisom Kapodistriasom (1776-1831). Priimek njegove rodbine izhaja iz zgodovinskega poimenovanja Kopra (Capodistria), njegovi predniki pa so pripadali koprski plemiški družini Vittore, pri čemer naj bi se v 14. stoletju del družine preselil na otok Krf in si nadel naziv grofov Kapodistrias.

Grška predsednica Katerina Sakelaropulou je spomnila, da letos obhajajo 200. obletnico protiturške vstaje, ki je vodila do ustanovitve sodobne grške države. Pri tem je poudarila vlogo Kapodistriasa, ki je postal prvi grški predsednik in v treh letih uveljavil veliko novih ustanov, organiziral zdravstvo, šolstvo in druga področja novoustanovljene države, preden je umrl kot žrtev atentata leta 1831.

“Moja država, Grčija, vidi v njem arhitekta novoustanovljene države in prvega pomembnega voditelja države,” je dodala.

S klopjo prijateljstva Slovenija in Grčija poudarjata medsebojno povezanost. Kot je izpostavil predsednik Borut Pahor, bo naključnemu obiskovalcu za vedno “oznanjala to privrženost obeh narodov in držav, da skupaj gradijo boljšo prihodnost”.

Kot je še spomnil slovenski predsednik, je bil Kapodistrias tudi eden prvih glasnikov povezane Evrope: “To so bile takrat zelo vizionarske sanje in žal je moralo preteči dolgo časa in žal smo morali biti priče številnim vojnam, da smo po koncu druge Evropejci postavili skupen evropski dom in zdaj imamo veliko priložnost in odgovornost, da ga čuvamo za mir in blaginjo tega in prihodnjih rodov.”

V nadaljevanju sklepnega dne svojega obiska Slovenije si je Sakelaropulujeva v Pokrajinskem arhivu Koper ogledala šolski projekt iz obdobja 2018-2021 o Kapodistriasu, se sprehodila po starem mestnem jedru Kopra ter obiskala še Luko Koper in gradbišče največje lesene konstrukcije v izvedbi centra odličnosti InnoRenew CoE.


Najbolj brano