Ustavno sodišče zasuto s covid zadevami

V času pandemije covida-19 ustavno sodišče beleži izjemen porast zahtev za presojo vladnih odlokov, ki se nanašajo na ukrepe za zajezitev širjenja okužbe. Skoraj ni ukrepa, na katerega se ne bi kdo pritožil. Verjetno bodo dobil tudi zahtevo za presojo odloka o ponovni omejitvi shodov na največ deset oseb, pričakuje predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez Foto: STA
Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez Foto: STA

LJUBLJANA > Od začetka pandemije do zdaj so dobili še skoraj 180 zahtev za presojo ukrepov, ki se nanašajo na covid-19. Med sedmimi zadevami, ki jih je ustavno sodišče začasno zadržalo, je vladni odlok, po katerem je bilo zaradi epidemije prepovedano zbiranje ljudi na javnih shodih.

Zaradi te odločitve je notranji minister Aleš Hojs ustavnim sodnikom očital, da dajejo prednost protestiranju pred varovanjem zdravja, na spletnih omrežjih pa se je na ustavne sodnike vsul plaz ciničnih pripomb, da so vrhunski epidemiologi, ki ne odgovarjajo za nič, v državo pa spuščajo nevarne različice virusa.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez na to odgovarja, da se zaveda, v kako težki situaciji so vlade. Presojanje vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa poteka tudi v drugih državah, presoje sodišč pa so različne, je pojasnil. Ustavni sodniki so pri odločanju vezani na tisti dokazni material, ki je priložen v spis. Na tej podlagi morajo tehtati, ali in v katere človekove pravice posega nek ukrep. “Pri shodih gre za temeljno participativno demokratično pravico,” je pojasnil o razlogih za zadržanje odloka o začasni prepovedi zbiranja.

Vlada je na zahtevo ustavnega sodišča, naj v sedmih dneh pripravi novo ureditev, odgovorila že minuli petek, dan po objavi začasnega zadržanja. Shode je ponovno dovolila in določila, da na njih lahko sodeluje največ sto udeležencev. Zdaj pa je prišlo do novega preobrata: na predlog svetovalne skupine za covid-19 je vlada število udeležencev na shodih omejila na največ deset ljudi.

Knez tega zmanjšanja števila udeležencev včeraj, ko je predstavil delo ustavnega sodišča v letu 2020, ni želel komentirati. Ker ustavno sodišče na temo covida-19 prejema številne zahteve za ustavno presojo, bo verjetno že v kratkem dobilo tudi zahtevo za ustavno presojo te vladne odločitve, je pojasnil svojo zadržanost. Dodal je, da je ustavno sodišče v odločbi pustilo odprta vrata tudi za upoštevanje epidemioloških razmer.


Najbolj brano