Na mladih in strokovnosti svet stoji. A ne pri nas.

Na mladih svet stoji, pravi ljudska modrost. Izkušnje dodajajo, da je strokovnost porok za vsesplošni razvoj. Oboje je politika spoštovala, nato pa je aktualna oblast grobo posegla tudi v suverenost in upoštevanje mladih, strok in strokovnosti. Pred dnevi je na hitro določila prednostno cepljenje maturantov in samotestiranje šolarjev v šolah. Samovoljno sprejemanje ukrepov je z zadnjim lockdownom spet povozilo stališča epidemiologov in še nekaterih strokovnjakov, ki jih mineva potrpežljivost in odpovedujejo strokovno svetovalno sodelovanje.

Ker je ignoriranje stališč stroke že v nebo vpijoče, se tudi navadni smrtniki resno sprašujejo, zakaj še delujejo strokovne svetovalne komisije, če strokovna mnenja nimajo več nobene teže. Kaže, da so za odločevalce te komisije nepotrebne, zato je torej škoda časa in denarja za njihovo delovanje.

Molk je lahko kdaj zlato, ni pa primeren, ko gre za branjenje svoboščin in prihodnosti prebivalstva ter države. Ministri so dolžni skrbeti tudi za ohranjanje varnosti, svoboščin, samostojnosti, suverenosti, nedotakljivosti in zdravja vsakega posameznika in vsake dejavnosti.

Očitno je, da je odločitev o umestitvi maturantov v prednostno skupino za cepljenje povsem politična. Če bi res spadali med prednostne, bi bili tja zajeti že v prejšnjih štirih strategijah. Kaže, da je z maturanti podobno kot z diplomati: zajeti so bili med prednostne skupine zaradi politične odločitve in kalkulacij. Kar je še posebej prozorno zdaj, ko je splošno znano, da vsak dan ostaja vse več neporabljenih doz cepiva AstraZenece, ker ga odklanja vse več čakajočih na cepljenje. Zato ga skušajo porabiti za maturante splošne in poklicne mature. Teh je v Sloveniji skupaj več kot 17.000 in pri taki množici tudi večina ostanka tega cepiva ne bi končala med odpadki. Da bodo namreč prav s tem cepivom cepljeni polnoletni maturanti, je javno napovedal zdravstveni minister Poklukar. Mladoletni maturanti pa bodo cepljeni s Phizerjevim cepivom.

Maturanti, ki so imeli za odločitev in prijavo čas le en vikend, niso neumni. Za cepljenje se jih je prijavilo le približno 15 odstotkov. Ostali sporočajo, da so imeli na voljo premalo časa in verodostojnih informacij. Maturanti so prek svoje predstavnice ob vljudni zahvali sporočili še, da bodo raje počakali na cepljenje, ko bodo na vrsti in da si ne želijo, da bi zaradi njih morali na cepljenje čakati starejši iz ranljivih skupin prebivalstva. Kar dokazuje, da zmorejo, mladosti navkljub, zrelo in razsodno razmišljati. Kot tudi, da se dobro zavedajo odnosa vlade do njih, kar je postalo jasno, ko so jih na protestih, kjer so zahtevali le vnovičen pouk v živo v šolah, popisali policisti in zdaj proti nekaterim potekajo sodni procesi. Te dni je mariborska okrožna sodnica ustavila postopek sojenja, dijaka oprostila in se mu v imenu sodstva tudi opravičila. Dokaz, da še obstajajo strokovnjaki s pokončno hrbtenico in čutom za pravičnost, mero in mejo.

Je pa odločitev za prednostno cepljenje maturantov potrdilo sum, da skušajo odločevalci varčevati na račun varnosti in zdravja ljudi, tokrat mladih. Vsiljujejo jim tisto, kar ostaja neporabljeno, je cenejše in tudi manj varno. Tega cepiva ne zavračajo le Slovenci, temveč vse bolj tudi ljudje v drugih državah EU. Uporabi cepiva AstraZenece se je pred tednom dolgoročno odpovedala Danska, v Nemčiji bodo vse, ki so bili prvič cepljeni z njim, drugič cepili z drugimi cepivi, v Bolgariji so s tem cepivom že prenehali cepiti mlajše ženske, v Skandinaviji cepijo z njim le starejše od 65 let, v Franciji starejše od 55 let ... Podobnih primerov je še veliko, povsod pa narašča povpraševanje po mRNA cepivih. Ki so dražja.

Odločitev za samotestiranje šolarjev je bila diletantsko nedomišljena. Gre za načeloma res koristno odločitev, ki omogoča večjo varnost v šoli. Bi pa pri njeni uvedbi lahko posnemali vsaj Avstrijce. A so naši odločevalci vse skupaj raje prilagodili nižji ceni hitrih testov in naročili manj prijazne teste s palčkami za nos. V Avstriji so šolarjem zagotovljeni hitri testi na podlagi sline iz ust, otroci se testirajo doma, rezultat je znan po dveh minutah. Pri nas naj bi se šolarji testirali v šolah, kar je morda varovalka, da ne bi (pač po balkansko) nekateri lagali, zavajali in izigravali testiranja. Se pa, žal, pred sprejetjem te odločitve odločevalci niso posvetovali s šolniki in jih niso prosili za sodelovanje ter nadzor nad samotestiranji v šoli. Zato je zdaj strah in bes šolnikov utemeljen. Ne vedo, kako in pod kakšnimi zaščitnimi ukrepi naj bi zadeva potekala, za to delo niti niso usposobljeni.

Torej še ena, v zadnjem letu že tolikokrat na pamet sprejeta odločitev, brez upoštevanja stališč stroke. Kar vse krepi nezaupanje v vlado in nespoštovanje ministrov, ki se raje podrejajo premierju, koordinatorju cepljenja in morda še komu od ožjih zaupnikov, namesto da bi suvereno zastopali svoje resorje. Molk je res lahko kdaj zlato, zagotovo pa ni koristen in primeren, ko gre za branjenje svoboščin in prihodnosti prebivalstva ter države nasploh. Ministri so dolžni skrbeti tudi za ohranjanje varnosti, svoboščin, samostojnosti, suverenosti, nedotakljivosti in zdravja vsake dejavnosti in prebivalca. Če česa ne vedo, morajo za nasvet vprašati za to usposobljene strokovnjake. Teh ima Slovenija, kljub majhnosti, zelo veliko.

Tudi za obvladovanje epidemije imamo priznane, mednarodno uveljavljene strokovnjake. Glas epidemiologov bi moral biti ključen. Na to že vse leto opozarja Mario Fafangel iz NIJZ. Ki je prvič, še za časa ministra Gantarja, zaradi neupoštevanja stališč stroke, zlasti epidemiološke, izstopil iz vladne svetovalne komisije za covid-19. Novi minister Poklukar ga je v prenovljeno komisijo spet povabil in zdaj jo je Fafangel znova zapustil razočaran in ogorčen, ker odločevalci vztrajno ignorirajo stališča stroke in raje sledijo nameram po nadzoru vseh in vsakogar. Ključen bi moral biti cilj omogočiti ljudem čim prej dokaj normalno življenje in delo, kljub varnostnim ukrepom in ob doslednem sledenju okužbam. Na vse to navedeno pa prisega Fafangel, prvi epidemiolog v državi.


Preberite še


Najbolj brano