Zaradi napada z nožem Šved ponovno na zatožni klopi

Na novogoriškem okrožnem sodišču zaradi poskusa uboja, ki se je zgodil sredi septembra leta 2019 pred Hotelom Gold Club v Ajdovščini, ponovno sodijo Švedu Alexandru Breclju. Danes v svoj zagovor ni povedal nič več kot prvič, sodišče pa bo naslednjič zaslišalo izvedenca, ki bo pojasnil, kako je obtoženi povzročil poškodbe Francozu.

Napad tedaj 19-letnega Šveda na Francoza pred hotelom v 
Ajdovščini po letu in pol še nima sodnega epiloga. Foto: Luka Carlevaris
Napad tedaj 19-letnega Šveda na Francoza pred hotelom v Ajdovščini po letu in pol še nima sodnega epiloga. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Bilo je septembra predlani, ko je tedaj 19-letni Šved slovenskih korenin pred hotelom Gold Club v Ajdovščini z nožem na preklop napadel francoskega turista. Namesto poskusa uboja, kot je trdilo tožilstvo, so ga junija lani na novogoriškem okrožnem sodišču obsodili zaradi povzročitve lahke poškodbe. Višji sodniki pa so sklenili, da bodo Švedu zaradi poskusa uboja v Novi Gorici sodili ponovno.

Tako je Alexander Brecelj danes ponovno prišel na sodišče. “Drži, kar sem vam povedal že prvič, na vprašanja pa ne bom odgovarjal,” je bilo vse, kar je dejal v svoj zagovor.

Brazgotina pod brado je dokaz za napad z nožem, ki ga je 18. septembra 2019 okoli 19.50 v Ajdovščini doživel nič hudega sluteči 64-letni Francoz Philippe Delabarre. Mladi Šved ga je po burnem telefonskem pogovoru napadel z nožem ga porezal po levi strani vratu. Šved je s konico noža Francozu, ki se je branil z rokami in nogami, je povzročil deset centimetrov dolgo ureznino. Z napadom je mladenič končal šele, ko sta posredovala moška iz hotela, rano na vratu pod brado pa so napadenemu zdravniki zašili z devetimi šivi.

Napadalec se dogajanja ne spomni. Na sodišču je povedal, da je bil v času napada pod vplivom alkohola in kokaina. “Notranji glas mi je govoril, da me moški na parkirišču ogroža, podrobnosti pa se ne spominjam, ker nisem bil pri zavesti,” je povedal lani na sojenju. Izvedenka psihiatrične stroke Ingrid Velikonja je menila, da je na vedenje Šveda vplivala disocialna osebnostna motnja. “Dovolj je bilo že, da ga je oškodovanec pogledal. Nato je reagiral,” je pojasnila.

Kmalu po dogodku so Breclja policisti prijeli v stanovanju v Ajdovščini, kjer je živel nekaj mesecev.

Okrožna sodnica Andrejka Luznik je po dokaznem postopku Breclja obsodila na leto in štiri mesece zapora zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo, saj je bilo prepričano, da je v tem primeru šlo za poskus uboja, ker naj bi z nožem meril naravnost v vrat in v prsni koš turista, torej v vitalne dele, in ne kamorkoli.

O poškodbah, ki naj bi jih Šved storil z nenadzorovanim zamahovanjem, bo maja več povedal izvedenec sodne medicine Jože Balažic.


Najbolj brano