Ante Guberac: “Brez uvrstitve v evropska tekmovanja se obeta pocenitev ekipe”

“Tudi v boljših časih je bilo težko dobiti pokrovitelje, prav tako je padel obisk navijačev. Včasih z vstopnino nismo pokrili niti stroškov posamične tekme. Težko bi ocenil, koliko denarja nam je odnesel covid. Verjetno bo jeseni, ko bodo - vsaj upam - na tribunah gledalci, to laže oceniti,” o sedanjem finančnem trenutku kluba pravi predsednik FC Koper Ante Guberac.

Predsednik koprskega prvoligaša Ante Guberac je optimist. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Predsednik koprskega prvoligaša Ante Guberac je optimist. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Prvi mož koprskega nogometa Ante Guberac zase slikovito pravi, da je včasih kot bankomat. “Dvomim, da bi pri nas našli še katerega predsednika, ki lahko v nujnem primeru takoj zagotovi sredstva,” dodaja. Koper lahko računa na 200.000 evrov Luke Koper, večino ostalega denarja pa članski vrsti zagotavlja Guberac.

Verjetno ste predsednik z najdaljšim stažem v slovenskem nogometu. In eden redkih, ki zna povedati kakšno sočno izjavo.

Ante Guberac, predsednik FC Koper

“Zdaj smo na ravni proračuna iz leta 2015, preden sem odšel iz kluba. Takrat sta Olimpija in Maribor razpolagala s tri do petkrat več denarja kot mi. Zdaj je ta razlika le med 50 in 100 odstotki.”

“Pogrešam še koga podobnega. V tem je bil pravi mojster Zlatko Zahović, pa tudi Izet Rastoder je znal vreči 'bombico'. Marsikaj smo si izrekli, po tekmah pa smo bili vedno prijatelji. Kdo ve, morda bomo kdaj vsi trije sodelovali pri istem projektu. Nogomet mora biti zanimiv tudi ob robu igrišča.”

Konec leta 2018 ste se po treh letih odsotnosti vrnili na čelo kluba. Vas je bilo treba kaj prepričevati?

“Niti najmanj. Vesel sem, da smo v zelo kratkem času Koper znova vrnili na prvoligaški zemljevid in da se borimo za vrh v ligi.”

Koper je z mladinci in kadeti celo izpadel v drugo ligo in se nato vrnil. Kako rešujete težave v mladinskem pogonu?

“Uspeli smo jih stabilizirati, ustvarili smo tudi vrhunskega talenta Eneja Marsetiča. Inter se s ponudbo ne oglasi vsak dan. Seveda je nismo mogli zavrniti. Sicer potem velikan iz Milana ni bil sposoben plačati odškodnine, ampak za vogalom je čakala Parma, ki je bila pripravljena plačati takoj. Parma je zanj boljša izbira, saj bo tam prej dobil priložnost. In tudi sam je zadovoljen. V dveh letih bi v Kopru lahko krojili slovenski vrh. Prihajajo nove generacije, precej talenta je v U-15. Imamo izhodnega kadeta Toma Kerezovića, ki se z lahkoto kosa s člani, potem je tu Rob Rudonja, ki zelo veliko obeta. Članska ekipa si lahko kmalu obeta priliv iz podmladka.”

V prvenstvu za četrtim mestom (in uvrstitvijo v evropsko tekmovanje) zaostajate tri točke. Rezervni načrt za uvrstitev v evropsko tekmovanje je še pokal. Se je ekipa v daljšem premoru pod novim trenerjem Rodolfom Vanolijem ustalila?

“Če kdo misli, da nam bo v pokalu laže, ker imamo v četrtfinalu za tekmeca Dravo, se moti. Zgolj malenkostno podcenjevanje bo lahko usodno. Zelo mi je žal, da smo si v prvenstvu tako zapletli uvrstitev. Upam, da je zdaj čas za uspešno serijo, v tem primeru niti tretje mesto še ni odpisano. Imamo širok kader, zato bi nam moralo uspeti.”

Bo nepričakovano dolga prekinitev premešala karte v prvenstvu?

“Nam je zimski premor prinesel precej slabega. Jeseni smo bili že tik pod vrhom, spomladi pa je sledila serija slabih rezultatov. Zdaj upam, da bo obratno. Vanoli je imel te štiri tedne dovolj časa, da se je posvetil taktiki in ekipo pripravil na svoj sistem igranja.”

Spomladi ste dobili kar 14 golov, dali pa jih šest. Izkazalo se je tudi, da je ekipa prestara. Konec sezone pogodbe potečejo devetim igralcem. Imate že ogrodje ekipe za prihodnjo sezono? Bo veliko sprememb?

“Večji del sedanjega moštva je najbolj zaslužen, da smo se prebili skozi zahtevno drugo ligo. Vnaprej nismo nikogar odpisali. Verjetno pa je nabor igralcev prevelik in včasih to ni najboljše. Če se prebijemo v Evropo, bodo spremembe manjše, če pa ostanemo brez Evrope, bo sprememb veliko, ker bo treba poceniti ekipo.”

Med temi, ki jim poteče pogodba, je najbolj izpostavljen Dare Vršič zaradi pogostih ugibanj o njegovem nezadovoljstvu z vlogo rezervista. Kaj je res?

“Gre za napihnjeno zgodbo in to vam lahko tudi on kadarkoli potrdi. Trener odloča, kdo igra. Pozablja se, da je imel Dare težave s poškodbo. Tekem je dovolj, ritem je zahteven in vsi bodo dobili priložnost za dokazovanje, da si zaslužijo podaljšanje pogodbe. Sam sem izpolnil vse, kar sem obljubil.”

Med to deveterico je tudi vaš sin Ivica. Bo nadaljeval kariero?

“Komaj je prišel v pravi ritem, je sledila poškodba. Na tekmah z Muro in Aluminijem se je videlo, koliko pomeni za ekipo. V trenutnem sistemu igre se pozna, da manjka. Kdor je objektiven, mora to priznati. Tudi on si mora zaslužiti igranje, ne bo igral zgolj zaradi priimka. Če bo lahko igral na določeni ravni, potem bo nadaljeval, če ne, pa lahko pomaga tudi kako drugače. V klubu ne bomo nikomur zapirali vrat. Dela je več kot dovolj.”

V običajnih okoliščinah bi vrnitev Vilerja in Rajčevića pomenila tudi več gledalcev na tribunah. Kako ste zadovoljni s povratnikoma?

“Rajčević si zasluži vse pohvale. Žal je uvodne tekme zaradi poškodbe izpustil, se je pa pozneje izkazal in v obrambo prinesel ustrezno mirnost in avtomatizme. Vilerju se pozna, da skoraj leto dni ni igral. Prepričan sem, da je med premorom dvignil formo in bo opravičil zaupanje. Ekipi mora prinesti dodano vrednost.”

Je morda na predstave ekipe vplival tudi odhod trenerja Mirana Srebrniča?

“Še vedno menim, da se je za odstop odločil prehitro. Koper v tekmah z Olimpijo in Gorico, kjer se je lomila odločitev, na igrišču ni bil videti slabo. Vanoli je prinesel nov način dela, pa tudi igra je bila daleč od obrambne. Zmanjkalo nam je tudi sreče.”

Na televiziji smo vas opazili na tekmi med Istro in Hajdukom v družbi predsednika splitskega kluba Lukše Jakobušića in novega športnega direktorja Mindaugasa Nikoličiusa. Kaj ste se pogovarjali?

“Povabili so me na skupno kosilo, pogovarjali smo se o možnostih tesnega sodelovanja med kluboma, kar je za nas gotovo neko priznanje. Oni ukinjajo drugo ekipo in iščejo možnosti večjega povezovanja z drugimi okolji. Nič še ni konkretnega, ampak vse kaže, da se bomo kmalu spet dobili.”

V slovenskem nogometu so tudi najbogatejši krepko znižali proračune. Je to večja možnost, da Koper postane prvak?

“Nižanje proračuna nikomur ne privoščim, je pa trenutni položaj Maribora in Olimpije za nas velika priložnost. Zdaj smo na ravni proračuna iz leta 2015, preden sem odšel iz kluba. Takrat sta Olimpija in Maribor razpolagala s tri do petkrat več denarja kot mi. Zdaj je ta razlika le med 50 in 100 odstotki. Z dobrim delom mladinskega pogona, brez lastnega kadra ne gre, bomo prej ali slej osvojili tudi drugi državni naslov.”

Pred leti ste v Koper pripeljali nekaj mladih obetavnih igralcev iz ostalih delov Slovenije. Je to tudi zdaj v načrtu?

“Trenutno še ne. Olimpija in Maribor sta pokupila vse, kar se je dalo, danes pa tega ne zmoreta več. Ne samo za nas, tudi za ostale manjše klube bo lažje dobiti mlajše talente.”


Najbolj brano