Tartinijev svet na dosegu roke

Predvčerajšnjim je minilo 329 let od Tartinijevega rojstva. Ob tej priložnosti so na konservatoriju v Trstu predstavili njegovo sobo, ki pa jo je v sedanjih razmerah seveda mogoče obiskati samo virtualno.

 Violinistovo sobo na tržaškem konservatoriju je za zdaj mogoče obiskati samo virtualno.  Foto: posnetek zaslona
Violinistovo sobo na tržaškem konservatoriju je za zdaj mogoče obiskati samo virtualno.  Foto: posnetek zaslona

TRST > Uresničitev koliko načrtov je onemogočil koronavirus, kakšna praznina zeva na kulturnem področju že dobro leto ... A občasno nam splet ponudi vsaj pokušnjo tistega, kar bomo lahko doživeli po koncu te žalostne zgodbe.

Med velike načrte spada tudi mednarodni razpršeni muzej, posvečen Tartiniju, postavljen v okviru projekta Interreg. Povezuje Piran, kjer se je violinist 8. aprila 1692 rodil, Padovo, kjer je zatem živel, in Trst, ki je leta 1903 po njem poimenoval konservatorij.

Naslednje leto slovesno

Giuseppe Tartini je bil virtuoz in imeniten skladatelj, pa tudi znanstvenik. Veliko študij je posvetil akustiki, mehaniki in fiziologiji violinske igre: njegovo ime je slovelo po vsej Evropi in učenci so k njemu prihajali od vsepovsod.

Velika slavja napovedujejo za prihodnje leto, ob 330. obletnici njegovega rojstva, lani pa je večina dogodkov ob 250. obletnici smrti odpadla, tudi otvoritev Tartinijeve sobe na tržaškem konservatoriju. Še pred zaporo so Tartiniju posvetili študijske kongrese v Padovi, Trstu in Ljubljani, soba pa je lepa in pomembna pridobitev, čeprav za zdaj na ogled samo po spletu.

Pred dnevi so jo virtualno predstavili glavni akterji pobude. Ravnatelj konservatorija Roberto Turrin se je zahvalil vsem sodelavcem ter izrazil upanje, da bo čimprej možen tudi ogled v živo. Profesor Paolo Da Col je natančneje opisal vsebino zbirke, v kateri so dragoceni eksponati: dva loka, Tartinijevo razpelo, lasulja in druge zanimivosti. Najstarejše eksponate je konservatoriju že leta 1903 daroval zbiratelj Ettore Rampini iz kraja Quarto d'Altino. V starinarnicah je izbrskal del dediščine, ki jo je podedoval Tartinijev učenec Giulio Meneghini, z leti pa se je zbirka obogatila z dragocenimi rokopisi koncertov in znanstvenih razprav. Leta 2008 so na konservatoriju osnovali tudi študijski center Bruno in Michele Polli, posvečen velikemu mojstru. Po zbirki se je zaenkrat mogoče sprehoditi le virtualno na spletnem portalu www.discovertartini.eu, ki tržaški konservatorij povezuje s Padovo in Piranom.

Čezmejne zanimivost v treh jezikih

Iz tržaške Tartinijeve sobe se je oglasila glasbena zgodovinarka Margherita Canale, ki je sodelovala pri postavitvi. Navedla je več zanimivih detajlov, tudi pisma, ki razkrivajo javnega in zasebnega Tartinija.

Iz Pirana je zbrane nagovorila podžupanja Manuela Rojec, obenem predsednica Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini, ki domuje v Tartinijevi hiši. Tudi tam hranijo veliko dragocenosti, med njimi mojstrove violine, odprta pa je tudi drugačnim dogodkom, na primer likovnim razstavam. Predsednica je povabila na obisk zanimivega muzeja, o kulturnem oziroma glasbenem turizmu pa je spregovoril Ugo Polli, koordinator projekta Srednjeevropske pobude, ki z mreženjem kulturne dediščine povezuje tudi sosedne narode.

Na spletnem portalu Discover Tartini je na voljo kar veliko zanimivih informacij, zbranih v trijezičnem (slovenskem, italijanskem in angleškem) zborniku, sooblikovalci projekta pa si želijo, da bi imelo občinstvo v kratkem prost dostop do vseh Tartinijevih lokacij.

KATJA KRALJ, Primorski dnevnik


Najbolj brano