Najbolj optimalno okolje za samotestiranje je doma

Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in NIJZ so včeraj ravnateljem srednjih šol predstavili načrt prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev na novi koronavirus, s katerim naj bi začeli v drugi polovici meseca. Medtem ko so prvi naklonjeni samotestiranju v šolah, ravnatelji nasprotno menijo, da je optimalno okolje za samotestiranje doma.

Načrt samotestiranja dijakov v šoli je med ravnatelji in direktorji 
srednjih šol in centrov naletel na velik odpor. Foto: STA
Načrt samotestiranja dijakov v šoli je med ravnatelji in direktorji srednjih šol in centrov naletel na velik odpor. Foto: STA

PRIMORSKA > “Ukrep prostovoljnega samotestiranja je dobrodošel in ga podpiramo v smislu ukrepov za zagotavljanje zdravega učnega okolja za naše dijake. Problematična pa je ideja, da bi ga organizirali na šolah,” je po včerajšnjem virtualnem sestanku predstavnikov ministrstev za zdravje in za izobraževanje ter NIJZ z več kot 200 ravnatelji in direktorji srednjih šol in centrov glede načrta samotestiranja dijakov povedala ravnateljica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc.

Ravnatelji presenečeni

Potem ko so osnovne in srednje šole prejšnji teden z okrožnico pristojnega ministrstva dobile nalogo, da med učenci zadnjega triletja in dijaki preverijo, koliko bi se jih samotestiralo, brez podrobnejših pojasnil o organizaciji in načinu testiranja, je ravnatelje srednjih šol včeraj čakalo novo presenečenje.

Študentje čakajo na oranžno luč

Študenti se bodo na vaje in seminarje ter izpite v omejenem številu vrnili v rdeči, v večji meri pa v oranžni fazi, so se po navedbah Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) dogovorili na današnjem sestanku študentov s predstavniki pristojnih ministrstev ter NIJZ. Kljub temu, da so študenti veseli ponujene roke sodelovanja, so pričakovali, da se bo študijski proces normaliziral nemudoma. Težko namreč razumejo, da se izobraževalni proces lahko izvaja na osnovnih in srednjih šolah, ob tem pa so dodatno ta teden priča katastrofalnim podatkom o duševnem zdravju študentov v času omejitve gibanja, so zapisali v sporočilu za javnost ŠOS.

Načrt predvideva, da bi se dijaki samotestirali enkrat na teden, in sicer zjutraj po prihodu v šolo. Pred testiranjem bi šole pobrale njihova soglasja in jim razdelile teste. Samotestiranje, ki ga načrtujejo tudi za učence zadnjega triletja osnovnih šol, bi potekalo po neinvazivni metodi, z brisom zunanjega dela nosu. Če bi bil test pozitiven, bi morali oditi domov. Vsak pozitivni test bi nato preverjali še s PCR testom.

V društvu ravnateljev srednjih šol so nad načrtom in pristopom pristojnih presenečeni. “V preteklih dneh je bilo rečeno, da bo samotestiranje potekalo doma. To je tudi edino smiselno, saj je dom najbolj optimalno okolje za kaj takega,” je povedala predsednica društva Nives Počkar.

Priložnost za vzpostavitev zaupanja

Podobnega mnenja je tudi Helena Posega Dolenc. “Kot smo lahko videli iz predstavitvenega filma, postopek ni nič posebnega in ga lahko vsak opravi doma. Organizacija samotestiranja v šolah pa prinaša ogromno vprašanj. Kako bomo pridobili soglasja staršev, kdo bo nadzoroval testiranje, kako naj ga sploh organiziramo. Naši dijaki prihajajo iz različnih okolij, številni so vozači, prihajajo ob različnih urah. Mislim, da je to priložnost za vzpostavitev večjega zaupanja do dijakov in do njihovih staršev,” je poudarila ravnateljica postojnskega šolskega centra.

“Če se bosta samotestirala dva od dvajsetih dijakov v oddelku, ne bomo veliko rešili,” je po sestanku opozoril direktor Šolskega centra Nova Gorica Miran Saksida. “Mi smo za samotestiranje, saj je tudi nam v interesu, da bi dijaki prihajali zdravi v šolo, da ne bi ogrožali vrstnikov, zaposlenih in svojcev. Smiselno se nam zdi še, da bi prvo samotestiranje organizirali v šoli pod strokovnim vodstvom zdravstvenih delavcev, ne moremo pa prevzeti celotne organizacije,” je izpostavil.

V novogoriškem šolskem centru imajo 97 oddelkov, ob dijakih se v različne programe vključujejo tudi študentje in odrasli. Zato je po njegovih besedah organizacija samotestiranja v šoli praktično neizvedljiva. “Če smo vzgojna situacija, pa je prav, da pokažemo tudi zaupanje do dijakov,” je še povedal Miran Saksida.

Učitelje osnovnih šol bodo odgovorni z načrtom samotestiranja učencev seznanili prihodnji teden.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Vihar okrog ene navadne palčke

O tem, ali je ponovni lockdown prinesel pričakovani učinek, bo presojala stroka. Če smo si s tem dejansko kupili nekaj časa za cepljenje večjega števila najranljivejših - ki jih sicer nismo pocepili že prej tudi zaradi premalo etično postavljene strategije, preskakovanja vrst in preslabega sistema cepljenja - tudi žrtev sedemdnevnega ponovnega šolanja na daljavo najbrž ni bila prehuda. Je pa res, da se za razliko od škode, ki nastaja oziroma bi nastala v gospodarstvu, pri šolah ta ne meri ...

Preberi več

Najbolj brano