V načrtih 30 novih delovnih mest

V Volčji Dragi, kjer je lani vrata zaprl igralni salon Paquito, bodo morda spet vključili igralne avtomate. Občina je namreč včeraj družbi Lago IS dala soglasje za opravljanje igralniške dejavnosti na njenem območju. Direktor Lago IS Matej Brezigar napoveduje, da bi tam delo dobilo okrog 30 ljudi. Zadnjo besedo bo imela vlada, ki podeljuje koncesijo.

Bodo v Volčji Dragi že letos spet žvenketali žetoni? Občina, ki je včeraj dala soglasje, je za.  Foto: Leo Caharija
Bodo v Volčji Dragi že letos spet žvenketali žetoni? Občina, ki je včeraj dala soglasje, je za.  Foto: Leo Caharija

VOLČJA DRAGA Kot je bilo pričakovati, so občinski svetniki na včerajšnji dopisni seji glasovali za podelitev koncesije. 13 jih je bilo za, eden proti, eden pa se je vzdržal.

Po besedah županaObčine Renče-Vogrsko Tarika Žigona je direktor družbe Lago IS Matej Brezigar tako svetnikom kot članom krajevne skupnosti že predstavil svoje načrte na srečanjih, ki so jih organizirali pred zaprtjem države. “Hotel sem, da imajo svetniki pred glasovanjem tudi mnenje krajevne skupnosti v pisni obliki. Krajevna skupnost pa je soglasno potrdila ponovno oživitev tega igralnega salona,” je povedal Žigon.

Matej Brezigar

direktor podjetja Lago IS

“Paquito ne more biti nikoli konkurenca Hitu. Pravzaprav nismo niti na poti od meje do Hitovih igralnic in Hit nas ne more ocenjevati kot konkurenco.”

Matej Brezigar (foto: Alenka Ožbot)

Ne preseneča, da se v občini veselijo novega igralničarja. Koncesijske dajatve od igralnega salona so bile pomemben vir financiranja. Občina Renče-Vogrsko ni z ostalimi v skupnem razdelilniku, po katerem delijo koncesijske dajatve Hita in igralnih salonov, ampak je prejemala le ekskluzivne koncesijske dajatve od Paquita. “To je skozi zgodovino naše občine povprečno predstavljalo približno deset odstotkov proračuna, večji del tega denarja pa se je namenilo za projekte in naložbe. Zato se v teh časih veselimo tega ponovnega vira financiranja,” poudarja župan, ki upa, da bo vlada družbi podelila koncesijo.

Novi igralničar bi nadaljeval s tradicijo

“Veseli me, da so svetniki podprli idejo o ponovnem zagonu igralnega salona Paquito. Treba je poudariti, da je tudi krajevna skupnost to podprla in na vseh odborih sem dobil soglasno podporo. Tako upam, da bo ministrstvo za finance našo vlogo čim prej obravnavalo, jo poslalo na vlado in da nam ta podeli koncesijo. Nenazadnje je tukaj skoraj 30 let deloval Paquito, bil je eden prvih salonov s koncesijo v Sloveniji,” poudarja direktor podjetja Lago IS, Novogoričan Matej Brezigar, ki se že 30 let ukvarja z igralništvom.

Kot pravi, je velik del turistične ponudbe občine temeljil na igralnem salonu, restavraciji in hotelu Paquito, ki je bil nezanemarljiva igralniška destinacija za goste iz Furlanije Julijske krajine in Veneta, a tudi od drugod. “Vse to želimo nadaljevati, dopolniti, posodobiti in nadgraditi,” pravi.

Če družba dobi koncesijo, bo v najkrajšem možnem času skušala odpreti vse - igralni salon s 172 avtomati, hotel in restavracijo. “Če startamo z igralnico, bomo začeli s 15 zaposleni, skupaj z gostinsko ponudbo in hotelom pa načrtujemo od 25 do 30 delovnih mest,” razlaga. Stavbo, ki jo ima družba v najemu, bodo deloma obnovili oziroma “osvežili” hotelske sobe in kuhinjo.

Računajo seveda na italijanske goste. “Paquito ne more biti nikoli konkurenca Hitu. Pravzaprav nismo niti na poti od meje do Hitovih igralnic in Hit nas ne more ocenjevati kot konkurenco,” pristavlja Brezigar. Ime igralnega salona v Volčji Dragi nameravajo ohraniti, saj gre za uveljavljeno blagovno znamko.

Najprej bo treba odpreti meje

Direktor družbe Lago IS se zaveda, da oživljanje dejavnosti, ki je v kraju zamrla, ne bo enostavno. In tudi, da bo treba počakati na izboljšanje epidemiološke slike in ponovno odprtje mej. “Luč na koncu tunela se vidi, kdaj se bo zgodilo, pa ne vemo natančno, niti kako bo s prehajanjem meje, cepilnimi potnimi listi ... Pravzaprav ne vemo, kdaj bomo startali, treba je počakati, da se razmere umirijo, da se dovoli normalen prehod meje. Do takrat bi obnovili in pripravili salon, da bo lahko normalno deloval,” še dodaja Brezigar.


Najbolj brano