Šole poizvedujejo, koliko učencev in dijakov bi se samotestiralo

Ministrstvo za zdravje je za drugo polovico aprila predvidelo začetek prostovoljnega samotestiranja na virus sars-cov-2 za učence zadnje triade osnovnih šol in dijake srednjih šol. Na poti v Slovenijo je že 300.000 testov, osnovne in srednje šole pa zdaj preverjajo, koliko učencev in dijakov bi se bilo pripravljenih testirati.

Samotestiranje v Veliki Britaniji že več časa uporabljajo v šolah in 
doma, prav tako v Avstriji. Foto: Profimedia
Samotestiranje v Veliki Britaniji že več časa uporabljajo v šolah in doma, prav tako v Avstriji. Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Takšna testiranja so dostopna in enostavna za ponavljanje, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. “Predvsem v skupinah, kjer se dela v mehurčkih, dokazano prinašajo koristi. Študije potrjujejo, da to velja predvsem pri prepoznavanju asimptomatskih okužb, saj omogočajo takojšnje odkrivanje okužbe in s tem prekinitev verige prenosa okužbe. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je preverjal možne načine neinvazivnega testiranja in ocenil, da je bris zunanjega dela nosu pri otrocih najbolj primeren,” sporočajo.

S samotestiranji na domu bi začeli sredi aprila

Ministrstvo za zdravje je za vzpostavitev samotestiranja na domu že naročilo 300.000 testov. Testi so, kot pojasnjujejo, “že na poti”, cena posameznega pa je 1,49 evra. “V primeru pozitivnega testa bo samotestirani opravil pri svojem zdravniku še potrditveni PCR test,” pojasnjujejo. Uvedbo takšnega testiranja za učence zadnjih treh razredov osnovnih šol in dijake srednjih šol napovedujejo za drugo polovico aprila. Za učence in dijake, ki bi sodelovali pri samotestiranju, pripravljajo film in zloženko z navodili, kako opraviti test.

Ob pozitivnem rezultatu bi samotestirani opravil še PCR test.

Preden se bo začelo samotestiranje učencev in dijakov, pa jih na ministrstvu za zdravje in ministrstvu za izobraževanje čaka naporno prepričevanje javnosti, da je takšno presejalno testiranje pomembno za obvladovanje epidemije. Takoj ko so prejšnji teden osnovne in srednje šole dobile okrožnico, naj preverijo, koliko učencev in dijakov bi se samotestiralo, je nastala spletna peticija Otrok ne damo! Svoj podpis proti testiranju otrok je do včeraj popoldne oddalo več kot 20.000 ljudi.

Koliko učencev in dijakov bi sodelovalo?

Osnovne šole so mnenja staršev zbirale do danes. Ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat zato včeraj še ni mogla povedati, ali je več tistih, ki so za, ali onih proti. Informacij, kje in kako bo potekalo samotestiranje, ravnatelji še nimajo. “Dobili smo samo zaprosilo, naj jim sporočimo število učencev zadnjega triletja in število, koliko bi se jih prostovoljno samotestiralo. Sporočili so, da bodo naknadno poslali vse gradivo in videoposnetek, kako bo to potekalo,” je pojasnila ravnateljica.

Miran Saksida

direktor Šolskega centra Nova Gorica

“Interes za samotestiranje je izrazilo izjemno malo dijakov. Slabih 200 od 2000 je manj kot deset odstotkov.”

V srednjih šolah so morali odzive dijakov zbrati do včeraj. V Šolskem centru Nova Gorica so povprašali približno 2000 dijakov. Samotestiralo bi se 56 dijakov zaključnih letnikov in 128 dijakov preostalih letnikov, nam je podatke sporočil direktor Miran Saksida. “Interes za samotestiranje je izrazilo izjemno malo dijakov. Slabih 200 od 2000 je manj kot deset odstotkov,” je strnil. Naloga šolskega centra je bila zgolj zbrati zanimanje, siliti v ta ukrep ne morejo nikogar. Veliko dijakov se na anketo o samotestiranju sploh ni odzvalo, je še povedal.

Po ponovnem odprtju srednjih šol imajo manj okužb kot ostali zavodi in srednje šole v Novi Gorici, ugotavlja Saksida. “Omembe vrednih težav zaenkrat nismo imeli; pri 97 oddelkih imamo do pet oddelkov v karanteni, kar je zelo malo. Za zdaj dobro shajamo, ne vem pa, kaj se bo zgodilo, ko se vrnemo, niti kako se bomo vrnili,” negotov položaj, v katerem so, ker je na Goriškem še naprej slaba epidemiološka slika, opiše Saksida. “Ugibamo, da bomo pouk verjetno izvajali vsaj po modelu C,” pravi.

Ingrid Poropat

ravnateljica OŠ Koper

“Dobili smo samo zaprosilo, naj sporočimo število učencev zadnjega triletja in koliko od njih bi se jih prostovoljno samotestiralo.”

Samotestiranje, da bi šole ostale odprte

Ponavljajoče prostovoljno samotestiranje na domu na ministrstvu za zdravje predlagajo prav zato, da bi se lahko šole po 12. aprilu spet odprle in ostale odprte še enajst tednov do konca šolskega leta, je v ponedeljek povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

O nadaljnjih ukrepih na področju šolstva bo danes ali jutri odločala vlada. Del javnosti pa je kljub zagotovilom, da bo država zaprta do 12. aprila, v skrbeh, da bo zaprtje šol trajalo dlje. V Dijaški organizaciji Slovenije so včeraj odločevalce pozvali, naj po tem datumu vrnitev v šole omogoči vsaj dijakom zaključnih letnikov.


Najbolj brano