Spet ti klopi, komarji in drug nadležen mrčes

Prekrasno pomladno sonce, višje temperature in še nekaj kapelj dežja so idealni pogoji za uspešno razmnoževanje drobnih nadlog, kot so pri nas predvsem klopi in komarji.

Slovenija je tretja najbolj pogozdena država v Evropi, kjer so klopi doma. Ne manjka jih pa niti na zelenih površinah v mestih. Tako kot ljudje, tudi živali različno “privlačijo” te drobne “parazite”, ki so neprijetni že sami po sebi, saj ob ugrizu v kožo gostitelja izločijo strupeno slino, ki povzroči blago vnetje, motnje v strjevanju krvi na mestu ugriza in posledično srbež. Večje število klopov, ki se hranijo s krvjo gostitelja, lahko v skrajnih primerih privede tudi do slabokrvnosti. Poleg tega klopi prenašajo številne povzročitelje bolezni, med katerimi so za pse, in redkeje za mačke, najnevarnejša anaplazma, borelia in babezija. Klopi prenašajo tudi virus klopnega meningitisa, ki pa pri nas pri psih še ni bil ugotovljen.

Vse naštete bolezni preprečujemo posredno, saj zaščitnih cepiv ni na voljo. Priporočamo redno uporabo sredstev proti klopom. Pri živalih, pri katerih kožo prekriva dlaka, je odkrivanje drobnih živalic skoraj nemogoče. Klopi se v svojem življenjskem ciklusu namreč večkrat preobrazijo, pri čemer so začetne stopnje larv izjemno drobne in jih celo na človeški koži težko opazimo. Pa brez panike, če kljub zaščiti le najdemo klopa, ki se je morda že prisesal. Za prenos bolezni je potrebno med devet in 24 ur, za prenos babezije celo polne tri dni. Poleg tega je dobro, da vemo, kako sredstva proti klopom delujejo. Tista, ki ne vsebujejo t.i. repelentov, to je snovi, ki klope odganjajo, se morajo po aplikaciji razporediti v povrhnjici kože in delujejo šele, ko jih klop zaužije. Po zaužitju se “umorjeni” klop samodejno odpusti in ker je bil prekratek čas prisesan, tudi ne prenese bolezni.

Pa brez panike, če kljub zaščiti le najdemo klopa, ki se je morda že prisesal. Za prenos bolezni je potrebno med devet in 24 ur, za prenos babezije celo polne tri dni.

Tudi če ugotovimo, da se je klop že dodobra najedel, kar sklepamo po njegovi velikosti in napetem telesu, še vedno ni potreben obisk veterinarja. Inkubacijska doba za razvoj bolezenskih znakov je približno teden do dva. V primeru toge hoje, šepanja, slabšega počutja, povišane telesne temperature, morebitnih znakov drobnih krvavitev ali temno obarvanega urina, pa le obiščite veterinarja. Vsako od naštetih bolezni diagnosticiramo s pomočjo specifičnih testov, pri čemer priporočamo t.i. PCR teste, kar smo se v zadnjem letu že dobro naučili.

Zdravljenje se lahko razlikuje glede na bolezen, pa tudi intenzivnost kliničnih znakov. Pri babeziozi je včasih potrebno tudi intenzivno zdravljenje, saj ta povzročitelj vstopa v rdeče krvničke, ki razpadejo in se posledično s krvjo nalagajo tudi v ledvicah. Ker lahko v zelo hudih primerih v zelo kratkem času razpade ogromno število eritrocitov, lahko te odmrle celice onemogočijo delovanje ledvic, kar vodi v pogin.

Sredstva proti zunanjim parazitom, med katere sodijo tudi klopi in komarji, se razlikujejo po sestavi in načinu aplikacije. Lahko so v obliki ovratnic, tekočin v ampulah, ki jih nanašamo na kožo, tudi v razpršilu ali v obliki tablete, ki jo žival zaužije.

In komarji? Ti so prenašalci nevarne bolezni dirofilarioze ali t.i. bolezni srčnih glist, ki jo povzroča Dirofilaria immitis. Manj nevarna je Dirofilaria repens, parazit, katerega razvojne oblike potujejo v podkožju in se v odrasle razvijejo kjerkoli v telesu. Za preprečevanje obeh vrst parazitov poleg sredstev za odganjanje komarjev uporabljamo zdravila, ki uničujejo t.i. mikrofilarije - razvojne stopnje parazitov. S tem preprečimo njihovo preobrazbo v odrasle parazite, ki jih je bistveno težje zdraviti.

Sredstva proti zunanjim parazitom, med katere sodijo tudi klopi in komarji, se razlikujejo po sestavi in načinu aplikacije. Lahko so v obliki ovratnic, tekočin v ampulah, ki jih nanašamo na kožo, tudi v razpršilu ali v obliki tablete, ki jo žival zaužije. Poznamo tudi antiparazitike, ki hkrati ščitijo pred zunanjimi in notranjimi zajedavci. Izbor je odvisen od izpostavljenosti enim ali drugim, od vrste živali, saj so nekatera sredstva strupena za mačke, lahko pa so škodljiva tudi za vodne živali, če se živali po nanosu takih sredstev kopajo. O najboljši izbiri glede na potrebe vašega psa ali mačka vas bo najbolje poučilo veterinarsko osebje, ki sprotno spremlja novosti na področju razvoja široke skupine sredstev proti parazitom.

Ker kot nam zapovedujejo, se prav veliko ne bomo selili v obmorske kraje sosednjih držav, kjer nas lahko pričakajo tudi peščene muhe in z njimi tudi potencialne nevarnosti za bolezen leišmaniozo, ki jo te muhe prenašajo. Če si kljub zelo odsvetovanemu nakupu živali iz tujine le ne moremo upreti, se vsekakor natančno pozanimajmo, od kod žival prihaja, kateri pregledi so bili opravljeni in katere preiskave. Svetujemo, da se o tem posvetujete z vašim veterinarjem, saj vas zdravljenje kronično bolne živali, ki na prvi pogled ne kaže morda nobenih znakov bolezni, ne nazadnje veliko stane.


Najbolj brano