Lastniki hišic tudi lastniki zemljišč

Bistriški svetniki so potrdili načrtovano prodajo zemljišč na Sviščakih, na katerih stojijo počitniške hišice. Te so v zasebni lasti, zemljišča pa v občinski, zato želi občina dolgoletno stanje lastništva dokončno urediti. Občina naj bi s prodajo iztržila dober milijon evrov, na območju Sviščakov pa namerava urediti še avtokamp s parkiriščem in adrenalinski park. Lastnike hišic na Sviščakih skrbi le cena kvadratnega metra zemljišč, ki se giblje okrog 30 evrov.

 Občina Ilirska Bistrica bo  prodajala parcele na Sviščakih, kjer 
stojijo počitniške hišice, cene se gibljejo med 25 in 32 evri za 
kvadratni meter. Iztržen denar ne bo vložila nazaj v Sviščake. Foto: Lea Kalc Furlanič
Občina Ilirska Bistrica bo prodajala parcele na Sviščakih, kjer stojijo počitniške hišice, cene se gibljejo med 25 in 32 evri za kvadratni meter. Iztržen denar ne bo vložila nazaj v Sviščake. Foto: Lea Kalc Furlanič

ILIRSKA BISTRICA > Ker lastniki počitniških objektov na Sviščakih niso tudi lastniki parcel, na katerih stojijo njihove počitniške hišice, pač pa je lastnica bistriška občina, imajo s slednjo sklenjeno pogodbo o letnem najemu. Najemnina, kot je na seji občinskega sveta pojasnil župan Emil Rojc, znaša letno 128 evrov. Pogodba pa lastnike hišic, kot je še povedal, obenem zavezuje, da morajo svoj objekt odstraniti, če bi lastnik zemljišča, torej občina, to zahteval.

“Prvotno je bilo sicer mišljeno, da se bodo na tem območju postavljali montažni objekti. Z leti se je praksa spremenila, zgradilo se je vse več zidanih vikendov, odstranitev bi bila draga, prišli smo do zaključka, da je treba lastništvo urediti, zato tudi ponujamo lastnikom, da odkupijo parcele, na katerih stojijo njihovi objekti.” je navedel župan.

Na Sviščakih tudi adrenalinski park

Adrenalinski park na Sviščakih, ki ga predvideva tudi občinski podrobni prostorski načrt, bi lahko umestili v proračun v prihodnjem letu, je ocenil župan. Ta bi pripomogel k razvoju turistične dejavnosti na tem območju. Da bi pospešili turizem tudi na drugih lokacijah, pa občina načrtuje še projekt za umestitev plaže na jezero Mola.

Visoka cena?

Poudaril je še, da s potezo občina ne želi prihajati v konflikt z lastniki ali jim nagajati: “Moj cilj je na čim lažji način priti do tega, da lastniki objektov postanejo tudi lastniki parcel.” Župan upa, da se bo za nakup parcel odločilo čim več lastnikov objektov. “Na nikogar se ne bomo spravljali in ga na silo spravljali v finančne težave, z vsemi smo se pripravljeni pogovoriti, skleniti dogovor, tudi na način, kako priti do lastništva,” je dejal župan. Rok, do kdaj naj bi se lastniki hišic odločili za odkup parcel, sicer ni začrtan, a je župan mnenja, da “ne nameravam čakati dve leti, da se bo zadeva uredila.”

Latniki počitniških objektov sicer, kot je dejal eden izmed njih, Danilo Štemberger, večinoma nimajo nič proti, da se dolgoletno vprašanje lastništva dokončno uredi. “Zadovoljni smo, da gre v to smer, da se zadeva uredi, da smo gotovi, da je nekaj naše,” meni Štemberger. Opominja le na ceno odkupa kvadratnega metra, ki se giblje okrog 30 evrov in se marsikomu zdi visoka.

1,2

milijona evrov se nadeja bistriška občina iztržiti od prodaje parcel na Sviščakih, ta denar bo vložila drugam

Na prodaj je namreč približno 100 parcel med okvirno 200 in 650 kvadratnimi metri, kar pomeni, da se cene za posamezno gibljejo med slabih 6000 in dobrih 17.000 evrov. Župan je pojasnil, da je cene kvadratnega metra zemljišč določil sodni cenilec, ki je pri določanju cene upošteval določene kriterije, med drugim tudi lokacijo parcele. Tako so, denimo, cene tistih na jasi nekoliko višje, kot tistih v gozdu ali na neravnem terenu.

Župan je prav tako mnenja, da so cene glede na ostale cene zemljišč v občini tudi primerne. “Cena kvadratnega metra v industrijski coni je znašala 32 evrov, povprečna cena zemljišča v Ilirski Bistrici je med 20 in 30 evri, cena na Sviščakih pa torej med 25 in 32 evri,” je dejal župan. Obenem pa navedel, da bi občina lahko zahtevala tudi višjo ceno, a da to, ker gre za ureditev zatečenega stanja, ne bi bilo primerno. “Za vse lastnike je dobrodošlo, da smo jim šli naproti in jim ponudili možnost ureditve lastniškega stanja, v katerem so. Moje mnenje je, da nekdo, ki ima na Sviščakih objekt za 100.00 ali 150.000 evrov in sočasno pogodbo z občino, mora objekt odstraniti, če občina to zahteva, zato mu je v velikem interesu, da kupi parcelo za 15.000 evrov in si to nedorečeno stanje uredi. Ne predstavljam si, kdo bo razmišljal, da za ta denar tega ne bi uredil,” je na pomisleke o tem, da kdo morda ne bo odkupil parcele, dejal župan.

Avtokamp in adrenalinski park

Občina sicer namerava od prodaje parcel iztržiti 1,2 milijona evrov. Na svetniško pobudo Ivana SImčiča, da bi se zavezala, da bo pridobljen denar prelila nazaj v Sviščake, župan ni pristal. Poudaril je, da je občina prek dogovora z državo v ta prostor vložila dvakrat več, kot bo od prodaje parcel iztržila, saj je samo obnova ceste na Sviščake stala 2,5 milijona evrov (plačala jo je direkcija za infrastrukturo, op. av.). Poleg tega bo v fazi prodaje občina morala urediti še poti znotraj naselja, saj sedanje med hišami potekajo po parceli, ki jo želijo prodati.

Občina ima tudi v prihodnjem letu v načrtu veliko drugih projektov in - tako meni župan - nesmiselno bi bilo denar ne porabiti tam, kjer so projekti izvedljivi, je dejal Rojc.

Sicer pa občina namerava tako ali tako vlagati v območje Sviščakov. Pripraviti nameravajo projekt gradnje avtokampa in parkirišča na začetku Sviščakov, prav tako projekt za adrenalinski park. Pri tem računajo na razpise iz evropskih sredstev.


Najbolj brano