Drznimo si misliti

Pred nami je novo zaprtje javnega življenja s podobnimi ukrepi, začinjenimi z dodatnimi omejitvami, za katere težko najdemo razumsko opravičilo. Generacijo študentov tega akademskega leta sem videla dva tedna lanskega oktobra, ko smo bili prisiljeni vse dejavnosti preseliti na splet. Izraz “na daljavo” se mi upira. “Zoomanje” še bolj. Ustvarjanje občutka normalnosti v pogojih, ki so daleč od normalnega, je naporno. So dnevi, ko sama sebi rečem, da tako ne gre več naprej. So pa tudi dnevi, ko me študenti s spodbudnimi, iskrenimi sporočili opomnijo, zakaj počnem to, kar počnem.

Morali smo se naučiti iskati zamenjave za izkušnje, ki so nam večino življenja bile samoumevne. Morali smo tudi razviti cel repertoar novih oblik komuniciranja, prilagojenih zaslonu. Kako samoumevno so vsi zadolženi za premišljevanje izobraževalne politike pridigali o tem, kako vse teče normalno. Eden od študentov je predstavitev svoje naloge opravil po telefonu iz avtomobila, parkiranega ob bencinski črpalki, kjer je imel dostop do interneta. Sredi pogovora z drugo študentko sem slišala nenavadne zvoke, ki so spominjali na hojo po snegu. Res je. Hodila je s telefonom v roki ob cesti, kjer je signal telefona bil dovolj močan, da sva se lahko slišali.

Država, ki svoje državljane obravnava kot nepolnoletne otroke, je represivna država.

Zgodb je veliko in vse imajo v ozadju konkretne ljudi, s prelomljenimi sanjami, poteptanim upanjem in neskončno željo po tem, da se končno dobimo vsi skupaj, na enem mestu - v živo. Kolikokrat sem slišala tisti: Ne morem več. Kdaj se bo končalo? Kot družba smo v veliki meri odpovedali. Starejšo generacijo smo prepustili grozni usodi samotnega umiranja, mlajšo generacijo pa obremenili s krivdo, da so “raznašalci virusa”. Z nami so komunicirali kot s potencialnimi kršilci zakonov, predpisov in ukazov, ki jih je potrebno nadzorovati in kaznovati za vsako malenkost. Plačevali smo kazni za domnevne prekrške, za katere bi v sočutni državi veljal samo opomin. Ko so nas končno prosili za odpuščanje, je bilo prepozno. Veliko prepozno.

Prvotni strah od neznanega je zamenjala jeza glede tistega, kar poznamo še kako dobro. Država, ki svoje državljane obravnava kot nepolnoletne otroke, je represivna država. Miselna policija na spletu kaznuje vsako kritiko z razlivanjem gnojnice po tistem, ki si upa spregovoriti. Javni govor vse bolj spominja na bevskanje. Novinarstvo si mora priboriti prostor v medijih proti pohodu propagande, ki deluje znotraj medijskega ekosistema kot tujerodna rastlina. Politični ventrilokvist krepi svoje kričeče razglase z vojsko spletnih trolov, ki govori enako, vključno s pravopisnimi napakami. Edina beseda, ki mi ob tem pride na misel, je: sramota.

Tisto, kar me najbolj boli, je povezano s svetom, znotraj katerega delujem. Neodvisnost akademskega prostora je predvsem temeljila na tem, da smo negovali drznost uma. Da smo kritično premišljevali svet, v katerem živimo. Da smo preizpraševali vse tisto, kar se nam je ponujalo kot dogma. Sprejmi in se strinjaj ali pa bodi tiho. Ta svet je zdaj tiho. Nemo tiho. Mrzlo tiho. Oglušujoče tiho. Gluh za tisto, kar sliši, slep za tisto, kar vidi, in nem, da bi podprl tiste, ki si upajo spregovoriti. Za tiste, ki niso mogli spregovoriti, ko je govor bil kaznovan, bo vsako izjavljanje, ko bo govor dovoljen, brezpredmetno.


Preberite še


Najbolj brano