Anonimno v boj z nasiljem

Če se naslonimo na podatek, da so prejšnji teden policisti v naši državi obravnavali kar štiri umore, je to za našo deželo na sončni strani Alp veliko. Zdi se, kot da se prizori, ki so bili navadno rezervirani samo za sedmo umetnost, selijo v naš vsakdan brez pravega vzroka. Kot trdijo strokovnjaki, namreč večjega števila nasilnih kaznivih dejanj ne moremo kar pripisati epidemiji, ampak skupku več različnih vzvodov, med katerimi pa so tudi socialno-ekonomske spremembe, ki jih je prineslo obdobje epidemije.

Obenem mirijo, da številke niso alarmantne in da se je pred leti zgodilo bistveno več umorov, a so ostali neopazni, sedaj pa jim mediji dajemo več pozornosti in jih tako približamo sleherniku. Vseeno pa so podatki o tem, da mož svojo ženo zaduši, polije z bencinom, zabode z nožem zastrašujoči in begajo javnost, kako je kaj takega sploh mogoče. Sprašujejo se, ali je katera od institucij morda zatajila.

Začne se s psihičnim nasiljem, nadaljuje s fizičnim, konča pa s smrtjo. Le kdo si želi takega življenja?

Zaslužni profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek opozarja na vzgojo otrok in oblikovanje pravih vrednot, zato je otrokom treba postaviti meje, ne pa jim vsega dovoliti. Britanska doktorica psihologije Elizabeth Yardleyne pa je prepričana, da obstajajo trije tipi mam, pri katerih je možnost, da bodo vzgojile morilce, največja.

Epidemija je - statistično gledano - zagotovo “ustvarila” idealne pogoje za več nasilja v družini. Trditvi strokovnjakov, kot sta 'prva klofuta ni zadnja' in 'žrtev ni odgovorna za nasilje', bi morali zato v glavah vsakega posameznika zvoniti kot alarm in se usidrati globoko v zavest. Začne se namreč s psihičnim nasiljem, nadaljuje s fizičnim, konča pa s smrtjo. Le kdo si želi takega življenja?

Prepričanje, da je oseba, ki ve za nasilje pri sosedih, soodgovorna, delno drži, delno pa te ljudi od prijave loči le vprašanje anonimnosti, saj jo lahko naslednjič od nasilneža skupi prav prijavitelj. Nemalokrat se zgodi, da so v ovadbi za nasilno vedenje navedeni tudi podatki tistega, ki je nasilno vedenje prijavil. A na policiji zagotavljajo, da bodo vse prijave, tudi tiste, ki bodo napisane na roko - obravnavali kot anonimne. Zato žrtve nasilja, udeleženci in tisti, ki to slišite za zidovi sosednjega stanovanja - prijavite ga in s tem rešite komu otroštvo, mladost ali celo življenje.


Preberite še


Najbolj brano