Boljši pogoji za šolarje in društva

Velika telovadnica v OŠ Frana Erjavca Nova Gorica ima zdaj primerno podlago za vse oblike telesne vadbe. V času, ko je otroci niso smeli obiskovali zaradi koronaukrepov, jo je mestna občina naročila prenoviti. In zdaj je boljša, lepša, tudi varnejša, saj je manj možnosti za poškodbe.

V 40 let stari telovadnici bo poslej prijetneje vaditi.  Foto: Ambrož Sardoč
V 40 let stari telovadnici bo poslej prijetneje vaditi.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Ravnateljica Lara Brun je ob današnji uradni predaji pomembne pridobitve za šolo poudarila, da so že lani prenovili manjšo telovadnico, čez zimo pa posodobili še veliko dvorano, ki obsega 560 kvadratnih metrov. “Bila je dotrajana in ni zagotavljala ustreznih pogojev za izvajanje športnih programov, kar je bilo moteče tako za uporabnike kot za pedagoge in trenerji,” je potrebo po obnovi utemeljila Brunova.

Za 307.000 evrov so dvorano posodobili z vseh vidikov. Predvsem zdaj igralno površino prekriva parket, ki je zaradi podlage prožen in blaži padce. Podobno so varnosti namenjene obloge sten, za primere, da bi se športniki zaleteli vanje. V telovadnici je zdaj tudi manjša plezalna stena, nova je vsa oprema, objekt je akustično izoliran, tribuna pa ima manj vrst s klopmi - samo tri.

Kot je povedala devetošolka Neža Hauptman, so učenci dobili, kar so dolgo pričakovali, izrazila pa je upanje, da bo skupaj s sošolci prva generacija, ki bo olepšano dvorano uporabila za valeto. Kati telovadnica je primerna tudi za prireditve. V prvi vrsti pa je športni objekt, ki služi šolarjem, teh je ta trenutek 688 v 29 oddelkih, in športnim društvom. Brunova verjame, da bo lahko zdaj “motiviral športno vzgojo in pripomogel k razvijanju športnega duha in krepitvi kakovosti športa.”

Ob tem je spomnila na pomen telesne vadbe v mladosti in na v tem smislu protislovno ravnanje resornega ministrstva. “V obdobju, ko smo spoznali, da so med epidemijo in zaprtjem šol gibalne sposobnosti otrok upadle za več kot 13 odstotkov in je delež debelih otrok v enem letu narasel za več kot petino, se pridružujem ogorčenosti kolegov nad tem, da ministrstvo krči denar osnovnim šolam za program športa.”

Župan Klemen Miklavič pa je poudaril, da je občina ravnala drugače. Rekel je, da “v tem mandatu posebno pozornost posvečamo šolam in zanje nismo krčili izdatkov,” ravnateljem pa bodo pomagali, da bodo šole imele manj stroškov. Trditev je podkrepil še s tem, da je v proračunu rezerviran tudi denar za obnovo dotrajane telovadnice v sosednji OŠ Kozara, in da občina načrtuje prenovo tudi ostalih šol. V prihodnosti bo na vrsto prišla še energetska obnova 40 let stare stavbe OŠ Frana Erjavca, ki so jo v preteklosti le dozidali in delno obnovili. Ravnateljica se nadeja, da je posodobitev telovadnice prvi korak na tej poti.


Najbolj brano