Nemški strokovnjaki naj bi našli razlog za krvne strdke po cepljenju z AstraZeneco

Znanstveniki univerzitetne klinike v nemškem Greifswaldu trdijo, da so odkrili razlog, zakaj pri manjšem številu ljudi, ki so bili proti covidu-19 cepljeni s cepivom AstraZenece, nastanejo krvni strdki. Glede na ugotovitve lahko sedaj uporabijo primerno zdravljenje, poroča nemški portal Deutsche Welle.

 Foto: Andreja Sersen Dobaj/STA
Foto: Andreja Sersen Dobaj/STA

BERLIN > Preiskava je ugotovila, kako cepivo pri majhnem številu bolnikov sproži redke primere tromboze v možganih. Obenem pa to omogoča uporabo že uveljavljenega zdravljenja za tovrstne pojave.

Uspeh je rezultat sodelovanje med kliniko v Greifswaldu, nemškim inštitutom Paula Ehrlicha in zdravnikov v Avstriji, kjer je zaradi tromboze po cepljenju umrla medicinska sestra.

Raziskovalci poudarjajo, da je zdravljenju možno le pri bolnikih, pri katerih se pojavijo krvni strdki in ne gre za preventivno zdravljenje.

Ugotovitve so delili tudi z bolnišnicami po Evropi, čeprav študije še niso objavili v znanstveni publikaciji in je niso preverili drugi neodvisni znanstveniki. Ugotovitve trenutno preučujejo pri inštitutu Paula Ehrlicha.

Nemško združenje za raziskovanje tromboze in hemostaze je po ugotovitvah sporočilo, da je treba na zdravniški pregled, če več kot tri dni po cepljenju bolniki čutijo glavobol, se jim vrti ali imajo težave z vidom.

Nemčija je bila ena od več držav, ki je prejšnji teden začasno prekinila cepljenje z AstraZeneco zaradi poročil o nenavadnih krvnih strdkih. Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek sporočila, da ni dokazanih povezav med cepivom in krvnimi strdki ter poudarila, da so prednosti cepljenja večje od morebitnih groženj. Nemčija je tako v petek obnovila cepljenje z AstraZeneco.


Najbolj brano