So paraziti v pasjih iztrebkih lahko težava?

Črevesni paraziti lahko predstavljajo tudi grožnjo za zdravje ljudi, zato je redno testiranje in ustrezno zdravljenje psov pomemben prispevek k ohranjanju ne le njihovega, temveč tudi zdravja ljudi.

Prav lastniki psov s svojim odgovornim ravnanjem lahko poskrbijo za zmanjšano obremenitev okolja z različnimi črevesnimi paraziti psov, posebej v parkih in na podobnih površinah, kjer se zbira večje število sprehajalcev s svojimi ljubljenci. Čeprav nimamo podatkov o trenutnem številu “pasjih prijateljev”, se zdi, da se je v obdobju pandemije, ki ji še vedno ni videti konca, to močno povzpelo.

Odločitev za nakup ali posvojitev živali s seboj prinaša veliko odgovornost in skrb. Poskrbeti moramo za zdravje novega družinskega člana ter ohranjanje zdravja drugih živali v lastnem gospodinjstvu in oklici ter za zdravje ljudi. Novi lastniki psov, ki nimajo potrebnih izkušenj, naj se kar čim prej odpravijo po nasvet k veterinarju, spremljanje pojavnosti in novosti pri odkrivanju in zdravljenju različnih parazitarnih obolenj pri psih pa naj bo redna praksa tudi vseh izkušenih lastnikov. Pogosto se namreč dogaja, da psi ne kažejo nikakršnih znamenj obolenj, ki so posledica prisotnosti parazitov ali so ta prehodnega značaja in spontano izzvenijo, zato ostanejo neodkrita in posledično tudi ne zdravljena.

Pogosto se dogaja, da psi ne kažejo nikakršnih znamenj obolenj, ki so posledica prisotnosti parazitov ali so ta prehodnega značaja in spontano izzvenijo, zato ostanejo neodkrita in posledično tudi ne zdravljena.

V nedavni raziskavi v Združenih državah Amerike so raziskovalci ugotavljali prisotnost različnih parazitov pri 3000 psih, ki so obiskovali 288 tako imenovanih pasjih parkov. Pri približno petini psov so v vzorcih blata našli vsaj enega od parazitov, v vzorcih iz parkov pa je bilo na vsaj enega parazita pozitivnih kar 85 odstotkov vzorcev. Psi, mlajši od enega leta, so bili v kar 42 odstotkih okuženih bodisi s protozojem Giardia spp. ali z glistami. Bistveno manj pozitivnih vzorcev so odkrili pri psih, ki redno prejemajo preventivna sredstva proti parazitom. Podobna študija je bila pri nas izvedena leta 2017 v okviru magistrske naloge z naslovom Pojavnost parazitov v iztrebkih psov, najdenih na javnih površinah (I. Strmšek), v kateri je bilo od 60 pregledanih vzorcev blata psov v parku Tivoli in Kodeljevo približno 38 odstotkov pozitivnih na prisotnost različnih črevesnih parazitov.

Najpogosteje je bila v vzorcih najdena prav Giardia (11,7 odstotka), sledile so gliste Toxocara sp. (8,3), še ena vrsta protozojev Isospora (6,7) in mala pasja trakulja Echinoccocus sp. (3,3), ostali paraziti pa so bili zastopani v manj kot dveh odstotkih vzorcev. Podatka, ki bi sledil pojavnosti teh okužb pri ljudeh, sicer nimamo, kar ne zmanjšuje pomena parazitov pri psih. Veterinarji se vsekakor zavedamo, da je naše delo in preventiva bolezni še kako pomembna za zdravje ljudi, zato nenehno opozarjamo javnost, da samo zdrave živali pomenijo brezskrbno druženje z ljudmi, še posebej z otroki.

Giardia je kot omenjeno protozoj, pražival, ki kar pogosto povzroča ponavljajoče, tudi krvave driske, predvsem pri mladih živalih, čeprav se lahko tako kot vsi ostali paraziti znajde tudi v črevesju odrasle živali. Za ugotavljanje parazitov je najbolj priporočljivo zbrati tri dnevne vzorce, tako da tri dni zapored vzorec blata (vsaj eno jušno žlico ali več) shranimo v treh čistih posodah ali vrečkah in jih do preiskave hranimo v hladilniku. Tako zbrane vzorce, vsakega v svoji posodi, odnesemo do veterinarja, ki bo glede na morebitne klinične znake presodil o obsegu preiskave. Metode ugotavljanja različnih parazitov so namreč različne, zato je potrebno na napotnici za parazitološki laboratorij natančno opisati sum.

Veterinar nam bo glede na rezultate svetoval zdravljenje in tudi kontrolo po zdravljenju. Ne poskušajte samo odrejati izbranega zdravila in tudi ne odmerkov ter trajanja zdravljenja. Tako imenovani antiparazitiki so skupina zdravil, ki res označujejo njihovo glavno delovanje, kar nikakor ne pomeni, da so vsa enako učinkovita proti vsakemu od parazitov. Poleg tega imajo tudi ta zdravila neželene stranske učinke, s prekoračitvijo odmerkov ali prekomernim časom dajanja pa lahko privedejo tudi do zelo hudih zdravstvenih težav.

Z odpravljanjem parazitov pri psu pa naše delo še ni zaključeno. Če želimo preprečiti ponovne invazije našega psa, njegovih pasjih prijateljev in ljudi v tesnem stiku z njimi, moramo nujno poskrbeti za higieno okolja. Tudi glede postopkov za ustrezno uničevanje parazitov v okolju vas lahko poduči vaš veterinar. Zanesljivo pa boste z redno preventivo pri vašem ljubljenčku in odgovornim ravnanjem do okolja, kot je redno pobiranje njegovih iztrebkov kjerkoli, ne le pred lastnim pragom in na mestni ulici, najbolje poskrbeli za zdravje živali in ljudi.


Najbolj brano