Bolj kot je grenko, bolj je zdravo

Bralci že vedo, da smo imeli v moji mladosti pri nas doma zbiralnico mleka. Ta pa je bila več kot samo to. Bila je center za srečevanje vaških gospodinj vseh starosti in za kratko izmenjavo mnenj in stališč o tem in onem. Niso se dolgo zadrževale, saj jih je doma čakalo delo. Še največkrat so se “polem'ntale”, da jih kaj boli ali jih ščipa v križu in še kje.

Jaz sem jih odprtih modrookih oči in ust poslušala. Tako sem si za vedno zapomnila njihovo modrost, da “bolj kotje grenko, bolj je zdravo!” Redko se je primerilo, da je oče iz doline prinesel goriški siljen radič, regut, poln zdravih grenčin. A na dosegu roke in zato pogosto na krožnikih je bil navadni regrat, ki je uspeval povsod po polju. Kot otroci smo imeli najraje lučke, ki smo si jih pihali v obraz, ali pa lepe rumene cvetove, a nismo vedeli, da je oboje užitno in zdravo. Vedeli smo le, da je v zelenih nazobčanih listih zdravja veliko.

Morda smo prav zaradi tega regrat visoko cenili in ga spoštljivo uživali s krompirjem. Na to sem se spomnila, ko smo sredi tedna imeli oddajo Dobro jutro sredi Suhorja v Brkinih. Sogovornica Martina Volk je dejala, da na Suhorju regratu pravijo - rodička. In tudi ona se je spomnila, kako so kot otroci rodičko nabirali takoj za hišo in jo je potem mama pripravila za večerjo. V Sloveniji poznamo več kot 20 lokalnih imen. Pri nas na Colu smo mu rekli - žetejne, nikoli regrat. Danes vas bo marsikdo debelo pogledal, če mu boste rekli, da se iz divjega regrata lahko naredi veliko, ne samo solato s fižolom in kuhanim jajcem.

Zdravilne grenčine v regratu

Regrat uspeva samo v zmernem pasu severne poloble in mu že tisočletja pripisujejo zdravilnost. Na kratko rečeno: regrat s svojimi grenčinami prebuja in prenavlja organizem. Regrat ima neposreden vpliv na vse organe, prav zaradi svojih grenčin, ker spodbujajo prebavo in presnovo. Zdravilni so vsi deli, ne samo nazobčani listi, tudi korenine in rumeni cvetovi, pa tudi lepljiv mlečni sok, ki je v vseh delih regrata.

Najbolj pomembne regratove grenčine so: taraksin, tarakserin, taraksacin, taraksacerin, levulin; v koreninah je še polisaharid inulin. Vse te grenčine skupaj z rudninami v regratu (kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, selen, cink, mangan in železo) spodbujajo pravilno delovanje ledvic in jeter, pospešujejo presnovne procese, izločanje prebavnih sokov, izboljšajo prebavo, pa tudi odvajanje vode in izločanje strupov iz telesa.

Regrat ima grenčine v listih, a največ v koreninah. Te imajo tudi polisaharid inulin, ki je nekakšen naraven inzulin in preprečuje dvig krvnega sladkorja, kar je zlasti pomembno za sladkorne bolnike. Hkrati izboljšuje absorpcijo kalcija in magnezija in je močna podpora vsem, ki imajo črevesne težave. Je tudi prébiotik; to je hrana za človeku prijazne probiotične bakterije. Inulina je v koreninah največ jeseni, do 40 odstotkov, spomladi pa veliko manj.

Grenčine čistijo kri

Grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Posledično se poveča peristaltika v črevesju ali ritmično gibanje črevesja, zato je prebava bolj učinkovita, saj se čas delovanja prebavnih sokov pri tem ne skrajša. Prebavila imajo zato dovolj časa za temeljito predelavo zaužite hrane. Posredno grenčine pomagajo lenemu črevesju in odpravljajo zaprtost, kar se pogosto vidi tudi na koži. Grenčine delujejo diuretično in vplivajo na izločanje v telesu in iz njega. Tako pospešujejo izločanja žolča za lažje prebavljanje maščob, odstranjujejo strupene snovi iz jeter ter pospešujejo izločanje seča in čistij - “čistijo kri” in tako pomagajo srcu in krvnim žilam. Učinkovati začnejo že nekaj minut po tem, ko jih zaužijemo. Še zlasti pomembne so za starejše ljudi, saj njihov organizem izloča manj sline in encimov kot zdrav organizem v srednjih letih. Grenčine uvrščajo med hrano za pomlajevanje.

Koristne snovi v regratu so tudi fitosteroli, vitamini in minerali. Poglavitni fitosteroli so: tarakserol, sitosterol, stigmasterol in kumesterol. Nekaj je tudi smol in kavčuka ter beljakovin, ki jih je v listih razmeroma veliko, do 2,7 odstotka. Fitosteroli imajo največji vpliv na uravnavanje holesterola. Med vitamini je v regratu najti zelo veliko vitamina C, pa tudi vitamine A, B1, B5, B6, B9, E in zelo veliko vitamina K. Med minerali je odlično razmerje med kalijem in natrijem za srce in ožilje in med fosforjem in kalcijem za dobro kosti. Velik vpliv imajo regratove učinkovine na odvajanje sečne kisline, to pa zelo koristi bolnikom s putiko. Regrat je zelo bogat tudi z antioksidanti, in sicer z alfa in beta karotenom, betakriptoksantinom, luteinom in zeaksantinom. Regratova tinktura je menda zelo koristna za obkladke za zdravljenje aken, bradavic in kurja očesa, regratovo olje pa za opekline.

Seveda grenčine med pomladno zelenjavo niso samo v “rodički”. Regrat je samo najbolj znan in ga pravzaprav vsi poznamo. Naravnost zdravilne so tudi njegove “sorodnice”, gojene in divje: radič, endivija, artičoka, kardij, navaden potrošnik in cikorija.

Vem, da bo regrat, pa naj ima katerokoli ime, večkrat na jedilniku, telo vam bo zelo hvaležno. Naredite pa si tudi juho iz regrata, zloženko s skuto, potreseno s parmezanom, pa regratove štruklje, regratovo omako, regratov napitek in tudi pesto iz regrata. Veliko teh posebnih jedi so naredile gospe iz Vaškega društva Suhorje s komaj 61 prebivalci, a z močno povezavo med njimi.


Najbolj brano