Nastaja ločen plačni sistem za zdravstvo

Vlada v drugo leto svojega mandata vstopa z napovedjo, da bo za zdravnike vzpostavila nov plačni sistem, zunaj enotnega sistema plač v javnem sektorju. Do konca leta bodo pripravili tudi več paketov zakonov za debirokratizacijo, je napovedal premier Janez Janša.

V dobrem letu do rednih volitev na vladi napovedujejo izvedbo ključnih reform, ki so jih zapisali v koalicijsko pogodbo.  Foto: STA
V dobrem letu do rednih volitev na vladi napovedujejo izvedbo ključnih reform, ki so jih zapisali v koalicijsko pogodbo.  Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > V prvem letu je vlada 80 odstotkov časa in energije porabila za soočanje z epidemijo covida-19. V drugem se je namenila izpeljati ključne reformne zaveze iz koalicijske pogodbe, je ob obletnici vlade napovedal Janez Janša.

Zdravstvo, vitka in decentralizirana država

Ena od njih je reforma zdravstva, v povezavi s katero je Janša napovedal prenovo plačnega sistema. “Zdravstveni sektor se je odločil, da se izloči iz enotnega plačnega sistema in se bo zgradil nov sistem samo za ta sektor,” je napovedal. Na tej podlagi bo možno v slovenskem zdravstvu dolgoročno zagotoviti dovolj kadra in izvesti tudi nekatere druge reorganizacije, je ocenil.

Janez Janša

predsednik vlade

“Če ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko letos nadoknadimo lanski padec BDP.”

Prioriteta bo tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. Napovedi, da ga bo vlada potrdila v prvi polovici leta, ne držijo več, saj je premier včeraj napovedal, da bo predlog zakona na poslanskih klopeh do septembra.

Koalicija napoveduje tudi pripravo več paketov zakonov o debirokratizaciji. Prvi, ki prinaša tudi socialno kapico, je v obravnavi na vladi, do konca leta pa naj bi jih sledilo še več. “Ko bodo sprejeti, bo Slovenija drugačna, bolj vitka, imeli bomo cenejšo državo. Ljudje bodo prej prišli do storitev, te pa bodo bolj kvalitetne,” obeta premier. Prednostna naloga bo še decentralizacija. Enakomeren razvoj po vsej državi se bo uresničeval tudi s sredstvi programa za okrevanje in razvoj.

Poklukar že ustanavlja skupino za pogovore s sindikati

Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh imenovalo skupino, ki bo z zdravstvenimi sindikati začela pogovore o možnosti sprememb plačnega sistema za zaposlene v zdravstvu, je napovedal minister Janez Poklukar. Skupina se bo “aktivno usedla s sindikati in se začela pogovarjati, o čem se bomo posebej dogovorili v resorju zdravstva in kaj bo ostalo skupnega z javnim sektorjem”. Če dogovora ne bo, Poklukar dopušča možnost, da še vedno vsi ostanejo v enotnem plačnem sistemu. Poklukar je izpostavil, da je sistem za zdravstvo treba nadgraditi, da bi bili zdravstveni poklici bolj privlačni.

Vzporedno s tem bo treba še naprej obvladovati epidemijo in se pripravljati na njen tretji val. Trenutno so stvari obvladljive. Prejšnji teden je Slovenija ponudila pomoč državam, ki so s številom okuženih in bolnikov bolj prizadete od nas.

Ukrepi za ohranitev delovnih mest

Minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek tudi za naprej napoveduje izvajanje ukrepov pomoči za ohranjanje delovnih mest. Slovenija je po njegovi oceni dobro pripravljena na okrevanje gospodarstva, na zeleni prehod in digitalizacijo. Ima stabilne javne finance, likvidne banke ter močno in ambiciozno gospodarstvo z načrti, je naštel. Optimistično verjame, da lahko Slovenija že letos v veliki meri nadoknadi lanski 5,5-odstotni padec BDP.

Tudi po oceni ministra za obrambo in podpredsednika vlade Mateja Tonina državi ne gre slabo, saj so bonitetne ocene zgodovinsko visoke. Je pa država na prelomni točki in od prihodnjih odločitev bo odvisen njen razvoj, zato je pozval opozicijo k iskanju skupnih točk.

Podgoršek neformalna vez s poslanci Desusa

Na tiskovni konferenci je ob predsednikih koalicijskih strank sodeloval tudi minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Na funkcijo je prišel iz kvote Desusa, po odhodu te stranke v opozicijo, pa je bilo nemalo ugibanj, koga zdaj v vladi predstavlja. Včeraj je nastopil kot kmetijski minister, ki pa je naštel tudi, kaj vse je vlada v minulem letu naredila za upokojence.

Janša je Podgorškovo prisotnost za omizjem utemeljil s pojasnilom, da minister ni predstavnik Desusa, uživa pa podporo poslanske skupine Desus. “Dokler bo užival to podporo in tudi mojo, lahko dela naprej. Dogovorjeno je tudi, da predstavlja neformalno vez do poslanske skupine za usklajevanje,” je povedal predsednik vlade.

Iz stranke Desus so sporočili, da Podgoršek ni bil tam v njihovem imenu, saj je stranka sredi decembra izstopila iz vlade. Organi stranke so ta teden sklenili da bo Desus “zmerna opozicija”.

Janša o tem, koliko poslanskih glasov ima zdaj koalicija, pravi, da se to pokaže ob vsakem glasovanju v DZ. Verjame, da lahko tako, kot je, ostane do konca mandata.


Najbolj brano