Napotki za srečo

Nedolgo nazaj so na moj telefon začela prihajati sporočila s pomenljivim naslovom “Napotki za srečo”. Nenavadna sporočila sem sprva ignorirala, češ, verjetno gre za reklamo, nagradno igro ali eno od številnih vsiljenih prodajnih akcij. Ker so “Napotki za srečo” še kar naprej vdirali v mojo zasebnost, sem jih skušala odstraniti in blokirati pošiljatelja.

Ker nisem pretirano spretna uporabnica telefona in se v resnici zadeve nisem lotila dovolj zavzeto, mi nič od naštetega ni uspelo in “Napotki za srečo” so še naprej veselo vstopali v moje življenje. Čez čas sem obupala, odprla sporočila in prebrala nenavadno vsebino. Sprva sem bila presenečena nad tem, kako so sporočila našla pot prav do mojega naslova. Morda sem v naglici in med rokohitrsko uporabo telefona nehote oddala dovoljenje za prejemanje obvestil, ne da bi vedela ali si tega želela. Potem sem pomislila na nadnaravno silo, ki mi je po ne vem kakšnem naključju pričela pošiljati sporočila na teme, ki me sicer tako profesionalno kot ljubiteljsko zanimajo. Morda pa je šlo za povsem banalno prisluškovanje Googla in prodajo informacij o mojih bralnih navadah. Skrivnosti, kako so “Napotki za srečo” našli pot v moje življenje, nisem razkrila, sem pa ugotovila, da mi jih pošilja nekdo, ki je del “projektne skupine za izboljšanje ljudi”. Zadeva je postajala vse bolj nenavadna in tako sem si vzela čas in se lotila branja.

Za vzpostavitev trdnega in kakovostnega odnosa z otroki ali partnerjem/ico prvenstveno niso zaslužni prijetni dogodki, temveč v mnogo večji meri dejstvo, ali bližnjim stojimo ob strani v trenutkih stiske in čustvene vznemirjenosti.

Kot sem razbrala, je namen pošiljatelja na osnovi znanstvenih dognanj oblikovati kratke in zelo konkretne napotke za krepitev čustvene inteligence in izboljšanje medosebnih odnosov ter jih, v želji po izboljšanju kakovosti življenja nas vseh, deliti med ljudi. S tem, ko vam bom posredovala nekaj vsebine “Napotkov za srečo”, bom zgolj sledila izvornemu namenu pošiljatelja.

Napotki pravijo takole: za vzpostavitev trdnega in kakovostnega odnosa z otroki ali partnerjem/ico prvenstveno niso zaslužni prijetni dogodki, kot so na primer izleti, potovanja, praznovanja in skupni užitki, temveč v mnogo večji meri dejstvo, ali bližnjim stojimo ob strani v trenutkih stiske in čustvene vznemirjenosti. Konkretno, pomemben je način, kako odreagiramo, ko so naši otroci ali partner/ka vznemirjeni. Primerno je, da čustva bližnjih opazimo, se skušamo vanje vživeti in bližnjim damo vedeti, da nam zanje ni vseeno. Pomembno je, da težav ne minimaliziramo, raje jih poimenujmo in jih s tem pomagamo ozavestiti. S tem tistim, ki jih imamo radi in so nam najbližji, pomagamo izprazniti tako imenovano “čustveno vrečo peska”, ki jih teži. In tako gradimo trden odnos.

“Čustveno pozitivna presenečenja”, kot so nepričakovan objem, poljub ali dotik, delujejo obratno. Zvišujejo oksitocin, hormon sreče in občutka varnosti, ki se sprošča tudi ob zaljubljenosti.

Ozavestimo “čustvene zasede” in dejstvo, kdo nas čustveno ogroža in kdaj, ter ali mi sami kdaj (lahko tudi nehote in nevede) čustveno ogrožamo svoje otroke ali partnerja/ko. Čustvena zaseda se pojavi v trenutku, ko nas zaradi besed nekoga preplavijo stresni hormoni in negativna čustva. To navadno sprožijo kritične, sarkastične ali pikre pripombe. Takšni, ponavadi nenadni, besedni napadi nas presenetijo in povzročijo stres ter dvignejo raven kortizola, ki negativno vpliva na naše dolgoročno blagostanje in zdravje. Dobro je prepoznati te čustvene pasti, da se jim v bodoče lahko izognemo. “Čustveno pozitivna presenečenja”, kot so nepričakovan objem, poljub ali dotik, delujejo obratno. Zvišujejo oksitocin, hormon sreče in občutka varnosti, ki se sprošča tudi ob zaljubljenosti, med nosečnostjo, intimnimi odnosi, ob masaži in dotikih. Oksitocin imenujemo tudi hormonsko lepilo človeške družbe. Če želimo otrokom in partnerki/ju dobro, je pomembno, da zvišujemo njihovo količino oksitocina in to lahko dosežemo dokaj enostavno: s pogostimi dotiki, božanjem, držanjem za roko. Visoka raven oksitocina dolgoročno pozitivno vpliva na dobro počutje in srečo, posledično tudi na dobre odnose, zdravje in celovito dobrobit naših bližnjih in nas samih.

“Napotki za srečo” so posredovani v obliki kratkih in vsakomur razumljivih zapisov in kratkih video sporočil. Večina mi je bila že znana, toda kratka opozorila na to, kako lahko izboljšamo naša vsakdanja življenja, niso škodila. Četudi smo vsepovprek preplavljeni z nasveti za izboljšanje odnosov in osebno rast in je dobro do vsega ponujenega ohraniti zdravo distanco, so me “Napotki za srečo” vendarle prijetno presenetili. Morda, ker sem jih bila deležna tako nepričakovano, morda zaradi konciznosti sporočil, morda zaradi dobrega namena. Tako sem se lotila iskanja ustanoviteljev te nenavadne ideje in ugotovila, da gre za Matta Larsona in Rustina Banksa, ameriška podjetnika in filantropa, lastnika neprofitne organizacije, ki izvaja projekte v dobrobit širše družbe.

V okviru njihove organizacije deluje skupina strokovnjakov s področij psihologije, nevroznanosti in drugih disciplin, ki so zadolženi za predajanje znanstvenih dognanj o starševanju, posameznikovi in družinski dobrobiti preko novih tehnologij širokim množicam. Njuno delovanje spodbuja želja narediti skupnost boljšo. Ni zanemarljiv podatek, da gre za osebi, ki sta predhodno zelo obogateli, prvi na račun podjetja s programsko opremo, drugi pa z vzpostavitvijo platforme za avtomatizacijo trženja. Zanimivo bi bilo izvedeti, kaj je vzrok za tako radikalen preobrat iz skrajno dobičkonosne v človekoljubno dejavnost. Morda, četudi zelo uspešno, služenje denarja pri ustanoviteljih “Nasvetov za srečo” ni bilo dovolj intimno zadovoljujoče, da bi ostala zgolj pri tem.


Preberite še


Najbolj brano