Vlada naj domačinom omogoči življenje brez meje

Od včeraj so spet vzpostavljene nadzorne točke za prehod meje med Slovenijo in Italijo. Od naslednjega tedna naprej bodo tudi za dnevne delovne migrante obvezni testi. Od županov in poslancev na vlado prihajajo pozivi k ponovnem pretehtanju omejujočih ukrepov.

  S traktorjem čez avtocestni prehod? Včerajšnji prizor v Vrtojbi je 
tisto, čemur bi se z bolj premišljenimi ukrepi lahko izognili, menijo 
na Goriškem. (Foto: Leo Caharija)
S traktorjem čez avtocestni prehod? Včerajšnji prizor v Vrtojbi je tisto, čemur bi se z bolj premišljenimi ukrepi lahko izognili, menijo na Goriškem. (Foto: Leo Caharija) 

NOVA GORICA, GORICA > Mejni prehod na Erjavčevi ulici, ki je v uredbi uvrščen med nadzorne točke, ki bodo odprte del dneva, je neprevozen. To nima nikakršne zveze z epidemijo - občina Gorica je namreč na italijanski strani ulice že mesece načrtovala obnovitvena dela, o čemer so tudi obvestili sosede. Z Mestne občine Nova Gorica (MONG) so to takoj sporočili Ministrstvu za notranje zadeve.

Kot so pojasnili na MONG, so ponudili, da se kot kontrolno točko vzpostavi bližnji mejni prehod Solkan. “Na razpolago smo dali tudi uporabo nekdanjega mejnega objekta, v katerem je center Muca CUPatarica,” je pojasnila odgovorna za stike z javnostmi Mirka Križnič. Če bo vlada sprejela predlog, mora spremeniti odlok, ki določa nov režim na meji.

S traktorjem čez avtocestni prehod? Včerajšnji prizor v Vrtojbi je tisto, čemur bi se z bolj premišljenimi ukrepi lahko izognili, menijo na Goriškem. (Foto: Leo Caharija)

Domačini lahko prečkajo kjerkoli

A kot so pojasnili na MONG, je vlada predvidela izjemo za prebivalce občin ob meji. Ti lahko v Italijo in v Slovenijo vstopajo kjerkoli in ne le na nadzornih točkah. Seveda pa zanje veljajo vse ostale omejitve iz odloka.

V praksi to pomeni, da prebivalec Nove Gorice, Kopra ali Kobarida lahko prečka mejo v Mirnu, Solkanu, na Učji, v Plavjah. Ampak ne sme v Gorico ali v Trst na kavo. Mejo lahko prehajajo čezmejni delavci, učenci, dijaki in študentje, poleg njih pa še državljani, ki imajo naročene zdravstvene storitve, ki skrbijo za družinskega člana, vzdržujejo nepremičnino ali so čez mejo lastniki zemljišč. Od naslednjega ponedeljka vsi navedeni potrebujejo tedenske teste.

Je testiranje res potrebno?

O najnovejših spremembah režima na meji se je z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom v petek po telefonu pogovarjal novogoriški župan Klemen Miklavič. Župan je ministra pozval, naj država prilagodi ukrepe oziroma naj pri oblikovanju ukrepov upošteva mejno specifiko. Minister je županove argumente sprejel z razumevanjem in pojasnil, da o tem ne odloča sam, temveč da vlada sledi priporočilom Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Miklavič poudarja: “Od tistih, ki odločajo, predvsem pa od stroke, ne pričakujemo nič drugega kot to, da našo čezmejno urbano stvarnost obravnavajo tako, kot obravnavajo vsa ostala mesta v Sloveniji. Torej predlagamo, da tako kot v Celju, Ljubljani, Kranju, Novem mestu ... tudi v urbanem območju Nove Gorice in Gorice za domačine omogočijo življenje brez meje, torej brez uporabe mejne črte kot mehanizma za preprečevanje širjenja virusa.”

Župan tudi nasprotuje uvedbi dodatnega testiranja za tiste, ki so bili že doslej kategorizirani kot izjeme, saj s tem omogočijo nujna dnevna opravila. Še posebej občutljiva skupina so dvolastniki. Miklavič in župan Občine Brda Franc Mužič sta zato na ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška naslovila pismo s pobudo, da se ukrep testiranja za dvolastnike ponovno preuči in dvolastnike izvzame iz omenjenega ukrepa, saj to zelo ovira kmetovanje v čezmejnem prostoru.

Koronski kaos

S poslansko pobudo so se na vlado obrnili tudi poslanci SD Matjaž Nemec, Meira Hot in Jani Prednik. “Hitri test, hitri vladni obrati, rokohitrsko sprejemanje ukrepov. /.../ Vlada Slovenijo spreminja v deželo koronskega kaosa,” so zapisali in dodali: “Vlada noče in ne želi razumeti, da življenje ljudi ob državnih mejah ni omejeno 'zgolj' na fizično mejo, da je tekom let skupnega bivanja pod evropsko streho življenje preraslo v nerazdružljive vezi, ki presegajo dnevne migracije zavoljo služb, šolanja in družinskih vezi.”

Predlagajo, da vlada umakne ukrep časovne omejitve prehajanja državne meje, ponovno pretehta smiselnost tedenskega testiranja ter vzpostavi informacijski sistem, ki bo brez vsakodnevne fizične preverbe na mejah o testiranju vzpostavil nemoten nadzor prehajanja meja.


Najbolj brano