Proso - drobceno žito obilja

Proso je tradicionalno slovansko žito. Poznala so ga vsa slovanska plemena že pred dvema tisočletjema, od ruskih step in Podkavkazja do naših Alp na zahodu, ko so se predniki priselili v te kraje. Bilo je najpomembnejše žito, celo bolj kot pšenica in lan, iz katerega so tkali platno.

Proso je pomenilo blagostanje in bilo simbol rodovitnosti, zato so z njim posipali mladoporočence in jim natrosili prosa pod posteljo, da bi bilo otrok veliko in njun rod trden. V minulih stotih letih ga je začel izpodrivati uvožen riž, a zdi se, da se proso spet vrača.

Proso, čeprav tako zelo drobno, je polno hranilnih snovi. Po beljakovinah se lahko primerja z ajdo, a vsebuje veliko več vitaminov skupine B in zelo veliko mineralov, med katerimi izstopa silicij, ki je izredno pomemben za naše zdravje. Zraven so tudi ogljikovi hidrati (do 75 odstotkov) in vlaknine. Osnovne hranilne snovi najdemo tudi v drugih žitih, a proso je posebnost zaradi - silicija. Žal je vse premalokrat na jedilniku.

Paradoksalno je, da je silicija zelo, zelo veliko na svetu in je, če ga gledamo kot kemijski element, drugi najpogostejši na Zemlji. Toda elementarni kristalni silicij zelo težko vstopa v kemične procese. Pomembno je vedeti, da lahko naš organizem sprejme in uporabi le “organski silicij”, ki je vezan v rastlinski hrani in surovem mleku v obliki silicijeve kisline. Naš organizem ne more absorbirati kristalnega silicija, ki ga je okrog nas ogromno in ga s pridom uporablja steklarska, jeklarska, optična, polprevodniška, računalniška in druga industrija.

Pomen silicija za telo

Pomen prosa je v siliciju, a v čem je pravi pomen silicija za telo? Vidne vloge silicija v telesu so:

> Vezava vode in njen prenos: silicij veže vodo bolj kot vsi drugi minerali in prenaša vodo po organizmu. Ta lastnost je odločilna za prožnost sklepnega hrustanca, kosti, kože, žil, las in nohtov. Silicij je namreč del velikih molekul, strukturnih proteoglikanov, ki so sposobne vezati vodo. Posledica je napeto vezivno tkivo.

> Silicij je temeljni element za celotno vezivno tkivo, ki povezuje organe ter poskrbi za izmenjavo snovi med krvjo, organi in limfo. Medcelična snov (medceličnina) je sestavljena iz tekočine in kolagenskih vlaken. V obeh je silicij. Naloga silicija je tudi, da vzdržuje povezavo med kostmi, skrbi za medvretenčne ploščice ... Silicij skrbi tudi za lep, zdrav, gladek videz kože, saj oskrba kože poteka prek veznega tkiva.

> Silicij krepi nastajanje kolagena, ker spodbuja delovanje encima prolilhidroksilaze, da ta nalogo izvede. Kolagen pa daje oporo beljakovinskim molekulam, trdnost in prožnost v vseh opornih tkivih.

> Silicij je nujen za nastanek elastina. Obe beljakovini, skupaj s kolagenom, sta osnovna gradbena elementa kože, las in nohtov.

> Silicij pospešuje proces mineralizacije kosti; to je odločilno zlasti v obdobju rasti skeleta pri otrocih in mladostnikih, prav tako po zlomih in operacija na kosteh. Ker se absorpcija silicija pri človeku zmanjšuje s starostjo in se posledično povečuje nevarnost za zlome in deformacije, je dobro okrepiti vnos silicija s hrano. Na dan ga potrebujemo okrog šest do 20 miligramov. Boljši izkoristek imamo, če so zraven tudi bor, kalcij, magnezij, mangan in kalij; molibden pa ga ovira.

> Silicij naredi tudi žile bolj prožne, okrepi in naredi prožne arterije in vene in tudi okolišno tkivo in tako preprečuje arteriosklerozo. Tudi krčne žile so lahko posledica neelastičnih, mlahavih vezivnih tkiv okoli žil. Posledica je močno oslabljen krvni obtok, ki lahko povzroči velike težave.

> Silicij močno okrepi posebno mrežno strukturo vezivnega tkiva limfe, ki opravi velik del fizične obrambe pred vdorom infektov ter po potrebi uravnava količino obrambnih celic limfocitov in fagocitov.

> Silicij preprečuje staranje, čim več ga imamo v telesu, bolj bomo preprečili otrdelost tkiv, bolj bomo prožni zaradi vezanja vode, lasje bodo imeli več leska, koža ne bo mlahava, nohti se ne bodo lomili, manj bo tudi bolečin v sklepih, kitah in vezeh.

Komu priporočamo proso?

Proso priporočam vsem šolarjem, da bodo imeli boljše kosti, doječim mamicam, pa vsem starejšim od 40 let ne glede na spol, še posebej tistim, ki imajo težave z osteoporozo, obrabo hrustanca in težave z vezivnimi tkivi. No, to pa je spet predvsem zaradi silicija, ki jim ga očitno primanjkuje. Veliko silicija potrebujejo tudi športniki in rekreativci, ki obremenjujejo svoje sklepe. Silicij potrebujejo vsi, ki imajo uvelo ali uplahnelo kožo, krhke nohte ali slabe lase, ki jim izpadajo. Ne smemo pozabiti, da je silicij poglavitno naravno kozmetično sredstvo.

Silicij ni samo v proseni kaši

Je pa proso in potem prosena kaša, kot rečeno, najboljši vir silicija. Kdor kaše ne mara, lahko dobi silicij v rdeči pesi, korenju, zeleni, hrenu in špargljih ter v krompirju in topinamburju. A kot rečeno, največ ga je v prosu in nekoliko manj v ječmenu in ovsu, pa tudi v preslici. V mesu je zelo malo silicija, v industrijsko predelani hrani silicija tako rekoč ni dovolj in ga ne moremo pridobiti v zadostni meri. To je tudi poglavitni razlog, da ga v sedanjem času mnogim primanjkuje. Pa tudi intenzivna kmetijska pridelava ne omogoča, da bi rastline iz zemlje pridobile zadostne količine silicija. Z umetnim gnojenjem rastline prehitro rastejo, da bi lahko počrpale silicij.

Več sto let star pregovor pravi, da telo potrebuje proso od koncev las do nohtov na nogi. Tedaj seveda niso vedeli, da vsebuje silicij. A ugotovitev je točna. Torej: uživajmo proso in proseno kašo, naravno pridelano, in jejmo polnovredne izdelke iz prosa, ječmena in ovsa.


Najbolj brano