Državna revizijska komisija zavrnila še en zahtevek za revizijo pri drugem tiru

Državna revizijska komisija je zavrnila tudi revizijski zahtevek Gorenjske gradbene družbe pri oddaji javnega naročila za gradnjo drugega tira na odseku Črni Kal-Koper, potem ko je v torek zavrnila njen zahtevek v zvezi z odsekom Divača-Črni Kal. S tem je komisija odločila o vseh revizijskih zahtevkih, vloženih v tej fazi postopka.

Državna revizijska komisija je zavrnila tudi revizijski zahtevek 
Gorenjske gradbene družbe pri oddaji javnega naročila za gradnjo 
drugega tira na odseku Črni Kal-Koper, potem ko je v torek zavrnila 
njen zahtevek v zvezi z odsekom Divača-Črni Kal.  Foto: Nebojsa Tejic/STA
Državna revizijska komisija je zavrnila tudi revizijski zahtevek Gorenjske gradbene družbe pri oddaji javnega naročila za gradnjo drugega tira na odseku Črni Kal-Koper, potem ko je v torek zavrnila njen zahtevek v zvezi z odsekom Divača-Črni Kal.  Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Kot so sporočili iz komisije, je Gorenjska gradbena družba v zahtevku za revizijo izpodbijala odločitev projektnega podjetja 2TDK, da mu sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka ne prizna. Naročnik, torej 2TDK, vlagatelju sposobnosti za sodelovanje ni priznal, ker je ugotovil, da vlagatelj s priglašenim referenčnim projektom ni izkazal izpolnjevanja pogoja za sodelovanje.

Naročnik je namreč zahteval, da kandidati izkažejo, da so po metodi NATM zgradili predorske cevi v dolžini najmanj 6 kilometrov. Vlagatelj se je v prijavi skliceval na referenčni projekt Kompleks Blanka.

Komisija je s tem odločila o vseh zahtevkih za revizijo, ki so bili vloženi v tej fazi postopka pravnega varstva pri oddaji javnega naročila za gradnjo objektov drugega tira železniške proge na odseku Divača-Črni Kal in na odseku Črni Kal-Koper. S tem je postopek pravnega varstva pred komisijo zaključen, so dodali. 2TDK je sicer usposobljenost za sodelovanje v drugi fazi javnih naročil za gradbena dela na odsekih nove železniške povezave med Divačo in Črnim Kalom ter med Črnim Kalom in Koprom priznal avstrijskemu Strabagu z nemškim podjetjem Ed Züblin in turško družbo Gülermak Agir, Kolektorju CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin ter turškemu Cengizu. Omenjeni gradbinci so morali finančne ponudbe za odsek Divača-Črni Kal oddati do četrtka. Konzorcija pod vodstvom avstrijskega Strabaga in domačega gradbinca Kolektor CPG sta oddala ponudbi v višini nekaj manj kot 463,5 milijona evrov in nekaj nad 403,6 milijona evrov. Ponudbi sta veljavni. Rok za oddajo finančnih ponudb za del Črni Kal-Koper pa je 2TDK v torek podaljšal na 8. marec. Kot razlog so navedli dejstvo, da Državna revizijska komisija o revizijskem zahtevku za ta del še ni odločila.

Vlagatelj v okviru zahtevka za revizijo ni izkazal naročnikovih kršitev, ko je naročnik na podlagi dokazil, ki jih je v postopku oddaje javnega naročila predložil vlagatelj, ugotovil, da v okviru priglašenega referenčnega projekta po metodi NATM niso bile zgrajene predorske cevi v skupni dolžini 6 kilometrov. Vlagatelj s priglašenim referenčnim projektom ni izkazal izpolnjevanja naročnikovih zahtev, zato naročniku ni mogoče očitati kršitev, ko vlagatelju ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi.

Ker vlagatelj v zahtevku za revizijo tudi ni izkazal drugih zatrjevanih naročnikovih kršitev v postopku oddaje javnega naročila, je Državna revizijska komisija vlagateljev zahtevek za revizijo v celoti zavrnila kot neutemeljenega.


Najbolj brano