Kaže, da država šol ne bo več avtomatično zapirala

Od danes velja omejitev gibanja v obalno-kraško regijo in iz nje, za Istrane in Kraševce pa je prepovedano tudi zbiranje. Vrtci in šole bodo v tej regiji prihodnji teden odprti, a kaj bo sledilo, če regija zdrsne v črno fazo, od katere ni več daleč? Kot kaže, država ob poslabšanju razmer šol ne bo več avtomatično zapirala. V pripravi so modeli, kako ob slabih scenarijih učence vseeno zadržati v šolah.

Policija bo znova nadzirala prehod med regijami - tokrat med 
obalno-kraško in ostalo Slovenijo. Foto: Leo Caharija
Policija bo znova nadzirala prehod med regijami - tokrat med obalno-kraško in ostalo Slovenijo. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA, PRIMORSKA Od polnoči je prepovedano prihajanje v obalno-kraško regijo in zapuščanje te regije brez utemeljenega razloga. Izjeme, zaradi katerih je dovoljeno vstopiti v epidemiološko slabšo regijo ali izstopiti iz nje, so večinoma takšne, kot so bile jeseni: pot na delo, k zdravniku, nujna pomoč družinskim članom, odpravljanje škode ...

Umaknili izjemo o nakupih v drugi regiji

Ni pa med izjemami tiste, ki je dovoljevala obisk trgovine v sosednji regiji ali občini, če v domači te trgovine ni. Kot je utemeljil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, se del trgovin v obalno-kraški regiji zapira: “Ta izjema bi lahko pripomogla, da bi ljudje to izkoriščali, češ v moji statistični regiji ni trgovine, zato potujem v Ljubljano ali kam drugam.”

Omejeno je gibanje v obalno-kraško regijo in iz nje, ne pa gibanje med občinami v tej regiji. Od danes je v Istri in na Krasu spet prepovedano tudi zbiranje med ljudmi, ki niso iz istega gospodinjstva.

O možnosti, da bi kljub omejitvi gibanja v Istro prihajali lastniki vikendov, Hojs pravi, da prehajanje med stalnim in začasnim bivališčem ni dovoljeno. A odlok o začasnem omejevanju gibanja vikendašem ponuja rešitev. Izjema, ko je prestopanje regijske meje dovoljeno, je namreč tudi “izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva.”

Vlada v sredo o novem modelu za šole

Tedensko povprečje okužb v obalno-kraški regiji je bilo v četrtek 72. Meja za padec v črno fazo je 76. “Na podlagi ocene strokovne skupine smo se odločili, da v tem trenutku še ne zapremo šol v obalno-kraški regiji, kljub temu da bi glede na semafor že morale biti zaprte,” je povedal Hojs. “Odločitev je bila, da šolniki, epidemiologi in zdravniki do naslednje srede pripravijo model, ki bi morda omogočal tudi izvajanje pouka v slabših, torej rdečih regijah, in morda celo vstop srednješolcev v šole,” je razkril.

Direktor NIJZ Milan Krek je pri tej temi nadaljeval, da od šol pričakujejo dosledno izvajanje priporočil: “Če se dosledno izvajajo, potem je tveganje za okužbo zelo majhno.” Po Krekovih besedah je za širjenje okužbe še najmanj nevarna prva triletka osnovne šole, ker se otroci tam zadržujejo v socialnem mehurčku. Starejši kot so učenci, več je stikov med različnimi oddelki in druženja med njimi zunaj šole, je opozoril. “Predlagamo, da bi bili razredi manjši, da otroci nad 12 let nosijo maske,” je pojasnil.

Pri dijakih pričakujejo, da bodo šole učence razdelile v manjše skupine in uvedle hibriden način, ko bo pol učencev pouk spremljalo v šoli pol pa od doma. Ideja, do katere so prišli na NIJZ, je uvedba “univerzalnega programa” za vso Slovenijo. “Recimo prvi letnik srednje medicinske šole ima za celo Slovenijo isti program in ga lahko spremlja prek televizije ali kakršnega koli kanala. To je dodaten impulz z naše strani, s katerim bi vse tiste, ki bi zaradi različnih razlogov ostali doma, vključevali v šole,” je pojasnil in opozoril na učence z različnimi boleznimi, za katere zdaj ni priporočljivo, da bi bili v šoli.


Najbolj brano