Bolnišnica se postavlja na noge, negotovost pa ostaja

Šempetrska bolnišnica se je izkopala iz rdečih številk in je lani poslovala pozitivno. Precej so k temu pripomogli država s finančno injekcijo in dodatni prihodki zaradi epidemije. Pričakovano so izvedli manjši obseg programa, čakalne dobe so se podaljšale, zdaj nameravajo nadoknaditi zamujeno. Do poletja bodo v urgentnem centru postavili nov covid oddelek.

Bolnišnica je iz rdečih številk, ker se epidemija umirja, bodo 
pospešili izvajanje dejavnosti. Čakalne dobe so se podaljšale.  Foto: Luka Carlevaris
Bolnišnica je iz rdečih številk, ker se epidemija umirja, bodo pospešili izvajanje dejavnosti. Čakalne dobe so se podaljšale.  Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER > Po dolgem času v bolnišnici lahko postrežejo s spodbudnimi novicami, vsaj kar zadeva poslovanje. Lani so namreč poslovali pozitivno. K 9,3 milijona evrov presežka je sicer izdatno pripomogla 8,3 milijona evrov težka finančna injekcija države, na rast prihodkov je vplivala še epidemija. Za obravnavo covid bolnikov so prejeli 3,7 milijona evrov, a so se povečali tudi stroški dela. “A tudi če to odštejemo, bi bil rezultat pozitiven, kar je zadovoljivo,” pravi v.d. direktorja Ernest Gortan. Dolgove do dobaviteljev so znižali z 12,5 na sedem milijonov. “Računam, da se bodo še znižali. Jih pa še neredno poravnavamo.” Dobra novica je tudi, da bodo dobili dodaten plačan program.

V Šempeter kmalu še oboleli za covidom iz obalno-kraške regije?

Lansko in začetek letošnjega leta je zaznamovala epidemija. Ker so vzpostavili covid oddelek A in nato še B, so morali prerazporediti kadre, kar je okrnilo ostali program. Izvedli so ga za približno desetino manj. Dodatne težave so predstavljale odsotnosti zaposlenih, bodisi ker so sami zboleli bodisi so morali v karanteno. “Najhuje je bilo januarja, ko je 31 hospitaliziranih pacientov in 60 zaposlenih zbolelo za covidom. Ob tem so imeli do 65 ljudi na covid oddelku,” našteva strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler, ki meni, da bo šlo na bolje: “510 zaposlenih je cepljenih, 120 je bilo bolnih, skupno je torej 65 odstotkov zaposlenih zaščitenih. Kar v nadaljevanju ne bi smelo več motiti delovnih procesov.”

Spomladi razpis za direktorja

Vršilec dolžnosti direktorja Ernest Gortan je posle prevzel junija lani, razpisa za direktorja pa lani svet zavoda ni objavil, predvsem zaradi zaostrenih razmer ob epidemiji. Zdaj predsednica sveta Metka Jelinčič Maraž napoveduje, da bo to treba narediti: “Zaradi epidemije nisem želela prehitevati, bo pa to zagotovo točka na naslednji seji sveta zavoda, torej marca ali v začetku aprila.”

Zaradi epidemije pa so trpele druge dejavnosti. Čakalne dobe so se podaljšale, v povprečju s 74 na 81 dni. “Največ v specialistični ambulantni dejavnosti - v kardiologiji, nevrologiji, gastroenterologiji in očesni dejavnosti,” našteva. Ker se epidemija umirja, se bodo dejavnosti sproščale, program nameravajo nadoknaditi, a se bo povečalo tudi število napotnic. V času epidemije je bilo namreč napotitev manj kot običajno. “Ne vem, kako bo z epidemijo v bodoče, načrte dela pripravljamo za 14 dni vnaprej in nočemo zavajati pacientov o nerealnih datumih,” je previdna glede čakalnih dob. Neznank je preveč. Predvsem, ker naj bi se, glede na trende v državi, covid oddelek v izolski bolnišnici zaprl, število okuženih v obalno-kraški regiji pa je visoko in bodo bolnike, če se trend ne obrne, oskrbovali v Šempetru. Tam so v ponedeljek zaprli covid oddelek B, ohranjajo pa 36 navadnih in šest intenzivnih postelj na oddelku A. V sredo so imeli le še 18 bolnikov na navadnem in štiri na intenzivnem oddelku.

Okulistika se vrača, ortopedija še ne

Računajo, da bodo poleti postavili covid oddelek v bodočem endoskopskem centru na lokaciji urgentnega centra, kjer bo 15 navadnih postelj, in izolacijski oddelek z desetimi posteljami v stari stavbi. Za oba je država prispevala 400.000 evrov. V prostore zdaj zaprtega oddelka B se vrača okulistika, kjer je bila nekaj mesecev operacijska dejavnost zaprta, spremenil se je tudi režim ambulant. “Ortopedi žal ostajajo na nadomestni lokaciji. Ko bomo naredili nov covid oddelek, se bo lahko ortopedija preselila na matičnega,” napoveduje Dunja Savnik Winkler.

Dunja Savnik Winkler

strokovna direktorica

“510 zaposlenih je cepljenih, 120 je bilo bolnih, skupno je torej 65 odstotkov zaposlenih zaščitenih. Kar v nadaljevanju ne bi smelo več motiti delovnih procesov.”


Najbolj brano