Inovativni celo z insekti za prehranske dodatke

V podjetju Šraml izdelujejo celovite rešitve za predelavo grozdja in sadja ter opremo za polnjenje vina, sokov in drugih izdelkov. Lani so zaradi slabših napovedi poslovne cilje zastavili nižje, a so jih z veliko dobre volje in trdega dela vseeno presegli s skoraj desetodstotno rastjo poslovanja. Med njihovimi inovativnimi projekti je iskanje rešitve za predelavo insektov za prehranske dodatke.

Podjetje odlikujeta  predvsem razumevanje tehnologij in izzivov v 
proizvodnji vina in sadnih sokov ter fleksibilnost, saj za vsakega 
kupca izdelajo inovativne rešitve po njegovi meri. Foto: arhiv Šraml
Podjetje odlikujeta predvsem razumevanje tehnologij in izzivov v proizvodnji vina in sadnih sokov ter fleksibilnost, saj za vsakega kupca izdelajo inovativne rešitve po njegovi meri. Foto: arhiv Šraml

PODNANOS > Družinsko podjetje Šraml iz Podnanosa, ustanovljeno leta 1994, danes usmerja že druga generacija inženirjev. Odlikujeta ga predvsem izjemno razumevanje tehnologij in izzivov v proizvodnji vina in sadnih sokov ter fleksibilnost, saj za vsakega kupca izdelajo inovativne rešitve po njegovi meri.

Do zdaj so izdelali več kot 15.000 naprav, ki so jih prodali v več kot 70 držav po vsem svetu. 60 odstotkov prodaje realizirajo v evropskih državah, ostalo pa na drugih trgih. Največ prodajo pnevmatskih stiskalnic, ki so bile njihov prvi produkt. Proizvajajo jih že več kot 25 let.

13

sodelavcev so na novo zaposlili v letu 2021

Zaradi lastnega razvoja so prilagodljivi

“Delujemo v panogi prehrambene industrije, ki je bila v času epidemije manj dovzetna za neugodne gospodarske razmere,” je povedal direktor podjetja Denis Šraml in dodal, da je podjetje na trgu zelo prilagodljivo zaradi svoje velikosti in lastnega oddelka za razvoj in proizvodnjo, zato se lahko zelo hitro odziva na potrebe trga in usmeri na nova tržišča ali razvije nove rešitve. Lani so okrepili prodajo na azijskem trgu s širitvijo v Korejo, Uzbekistan, Indijo, na Japonsko in Kitajsko.

V zvezi s poslovanjem v času epidemije je povedal še, da se je dobava materiala nekoliko podaljšala, pri nekaterih surovinah so morali poiskati druge kanale kot običajno, obenem pa se je povečalo tudi razumevanje kupcev, saj so se dobavni roki podaljšali v vseh panogah in na vseh trgih. Kljub težjim gospodarskim razmeram jim ni bilo treba zaprositi za državno pomoč.

Z raziskovalci Univerze v Cambridgeu do predelave insektov

Skladno z obsegom poslovanja v podjetju v zadnjih letih narašča tudi število zaposlenih. “Danes zaposlujemo že preko 70 strokovnjakov, predvsem iz lokalnega okolja. Ponosni smo, da se nam je lani pridružilo trinajst novih sodelavcev,” je še povedal direktor.

Podjetju je bilo v okviru evropskega projekta Eureka lani odobrenih 300.000 evrov za sofinanciranje projekta “dehitinator”. Gre za triletni projekt. Denar bodo vložili v tehnološki sistem za termomehanično dehitinacijo insektne biomase, pri katerem gre za inovativni pristop predelave insektov za prehranske dodatke. Pri projektu sodelujejo s skupino mladih raziskovalcev z Univerze v Cambridgeu.

“Cilj našega podjetja je konstanta, a kontrolirana rast poslovanja. Uspeh, ki smo ga dosegli v lanskem letu navkljub težkim razmeram, nas je navdal s samozavestjo in elanom, zato smo si za leto 2021 postavili visoke cilje in verjamemo, da jim bomo z vlaganji in prizadevanji tudi dosegli,” je pojasnil direktor prodaje Jan Šraml.

Čeprav je vinarska industrija v teh razmerah zelo prizadeta panoga, v podjetju srečujejo ogromno vinarjev, ki z optimizmom zrejo v prihodnost. Po drugi strani pa je trend samooskrbe med pridelovalci sadja in zelenjave v velikem porastu, kar ugodno vpliva na nove priložnosti za podjetje in njegove izdelke.

Največje povpraševanje po polnilni opremi

V družbi Šraml vse segmente proizvodnje - predelavo vina, predelavo sadja in zelenjave in polnilne linije obravnavajo enakovredno. Asortiman izdelkov širijo na vseh segmentih glede na potrebe trga ter z vlaganji v tehnologijo in inovativnost strokovnjakov v oddelku za razvoj, največji tehnološki napredek in povečanje povpraševanja pa v zadnjem času opažajo pri polnilni opremi.

Na tem segmentu ponujajo stroje za polnjenje vina, sokov, olja, mlečnih izdelkov, žganih pijač, pasje hrane in drugih izdelkov glede na potrebe strank in trende na trgu. Med te sodi tudi polnjenje v pločevinke, ki so zaradi možnosti ponovne uporabe surovine okolju bolj prijazne kot plastična embalaža.

Konkurenca, s katero se srečujejo na domačem in tujih trgih, je odvisna od proizvodnega programa. “V segmentih, kjer imamo večje število konkurentov, je za nas prodaja praviloma lažja, saj kupci dobro poznajo tržišče in svoje potrebe, zato tam lažje konkuriramo s svojimi visoko kakovostnimi izdelki,” je pojasnil Šraml.

Poseben poudarek na varovanju okolja

Pri svojem delu skrbno izbirajo surovine in uporabljajo take, ki so vrhunske kakovosti in jih je mogoče reciklirati oziroma so trajno obstojne. Z vlaganji v tehnologijo in opremo želijo zmanjšati porabo električne energije in narediti še korak naprej kot podjetje, prijazno do okolja. Na drugi strani pa s svojo opremo pridelovalcem omogočajo predelavo lokalno vzgojene hrane in s tem vplivajo na zmanjšanje prehranskih kilometrov oziroma razdalje, ki jo prepotuje hrana od pridelovalca do potrošnika.

“Naša oprema je lahko uporabljena tudi za zmanjševanje odpadkov oziroma zavržene hrane, saj z našo tehnologijo uporabimo tudi sadje, ki zaradi videza ni več primerno za prodajo, in ga predelamo v usnje ali druge izdelke,” je sklenil Denis Šraml.


Najbolj brano