Kdaj in zakaj priporočamo metronomsko kemoterapijo?

Najverjetneje marsikoga kemoterapija spomni na rakasta obolenja. Obe besedi pri večini povzročijo najmanj nelagodje, povezano z diagnozo, ki se zdi nerešljiva, kemoterapijo pa prepogosto povezujemo z neobvladljivimi stranskimi učinki, kar je pogosto zmotno.

Kemoterapija pravzaprav sama po sebi pomeni, da za zdravljenje uporabljamo kemične snovi. Ne le rakasta obolenja, temveč tudi druge bolezni zdravimo s kemikalijami, zdravili, med katerimi so tudi taka s stranskimi učinki.

Metronomska kemoterapija je namenjena sistemskemu zdravljenju rakastih obolenj, pri katerih z drugimi načini zdravljenja ne pričakujemo ozdravitve. Pogosto tumorjev zaradi njihove velikosti ali mesta nastanka ne moremo kirurško odstraniti. Včasih pa se kirurškemu zdravljenju namenoma izognemo, saj bi poseg lahko privedel do hujših funkcionalnih motenj, kot je na primer odstranitev mehurja, ali pa preprosto zato, ker je za lastnika radikalen poseg, kot je na primer amputacija okončine, nesprejemljiv. Poleg omejitev pri zdravljenju večjih tumorjev bolezen lahko napreduje in v takih primerih govorimo o sistemski bolezni, za kar potrebujemo sistemsko zdravljenje. Preprosto povedano, zdravljenje samega tumorja ne zadošča, saj so tumorske celice ušle izpod nadzora in zdraviti moramo organizem v celoti.

Pri metronomski kemoterapiji namreč uporabljamo zelo nizke odmerke kemoterapevtikov, kar preprečuje stranske učinke, vsaj na krajši rok. Poleg tega je tako zdravljenje prijaznejše in manj zahtevno tako za lastnika kot za živali, saj zdravljenje poteka doma, z dnevnim vnosom zdravil v obliki tablet ali dražejev.

Metronomska kemoterapija sicer ni novost, se pa vse pogosteje uporablja kot možnost konzervativnejšega sistemskega zdravljenja. Četudi ne moremo “obljubiti” ozdravitve, nam to zdravljenje omogoča bistveno podaljšanje preživetja, brez ali z minimalnimi stranskimi učinki, pogosto pa se tudi tumorji bistveno zmanjšajo ali celo vsaj začasno popolnoma izginejo. Pri metronomski kemoterapiji namreč uporabljamo zelo nizke odmerke kemoterapevtikov, kar preprečuje stranske učinke, vsaj na krajši rok. Poleg tega je tako zdravljenje prijaznejše in manj zahtevno tako za lastnika kot za živali, saj zdravljenje poteka doma, z dnevnim vnosom zdravil v obliki tablet ali dražejev. Seveda vsakega lastnika seznanimo s potencialno škodljivimi učinki teh zdravil, zaradi česar je potrebno upoštevati preventivne ukrepe, ki preprečujejo izpostavljenost ljudi.

In kako deluje? Najpomembnejši mehanizem delovanja zdravil, ki jih uporabljamo pri metronomski kemoterapiji, je preprečevanje tvorbe tumorskih krvnih žil, ki tumorju omogočajo rast, pa tudi zasevanje v druge organe. Tumorske žile se od normalnih močno razlikujejo, zato je vpliv na zdravo ožilje zanemarljiv. Z metronomsko kemoterapijo načeloma vztrajamo vsaj šest mesecev, odvisno od uspešnosti, ki jo spremljamo v mesečnih intervalih. V odvisnosti od vrste tumorja in izbranega zdravila, pri mesečnih kontrolnih pregledih spremljamo nekatere laboratorijske parametre, po potrebi pa tudi ultrazvočne preglede ali pregled s pomočjo računalniške tomografije.

Na Kliniki za male živali Veterinarske fakultete smo v okviru študentske raziskovalne naloge izvedli lastno klinično študijo, pri kateri smo ocenjevali varnost in učinkovitost omenjene terapije z izbranimi zdravili pri 39 psih z različnimi vrstami tumorjev in različno razširjeno boleznijo. Pričakovano smo pri šestih psih sicer ugotovili prehodni stranski učinek, sterilno vnetje mehurja, v povprečju po približno petih mesecih zdravljenja. Pri 56 odstotkih psov smo bolezen uspešno zamejili. Pred zdravljenjem smo seveda na osnovi odvzetega vzorca tkiva določili vrsto tumorja, poleg tega pa tudi ugotavljali gostoto krvnih žil v tumorju. Dokazali smo, da je zdravljenje pričakovano uspešnejše pri tistih tumorjih, kjer je bila gostota krvnih žil nižja. Povprečna doba preživetja pri psih s tumorji z nižjo gostoto krvnih žil je znašala približno 561 dni ali poldrugo leto. Pri tistih, pri katerih so imeli tumorji višjo gostoto krvnih žil, pa je bila povprečna doba preživetja občutno nižja, povprečno 337 dni, kar je nekaj manj kot leto dni.

Metronomska kemoterapija je torej priložnost, ki si jo naši ljubljenci zaslužijo, predvsem takrat, ko druga zdravljenja ne prinašajo možnosti ozdravitve ali bi ta pomenila hujše funkcionalne motnje, ki so nesprejemljive bodisi za žival ali tudi za njenega lastnika.


Najbolj brano