Če gostinec postane menza za eno podjetje, ne velja omejitev zbiranja do deset ljudi

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc se je na današnji vladni novinarski konferenci odzval na zmedo glede pravil poslovanja gostincev. Poudaril je, da se omejevanje ponujanja blaga in storitev v vladnem odloku ves čas nanaša na potrošnike, ne posega pa v odnose med pravnimi subjekti.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc: “Bolj 
se bo epidemiološka slika izboljševala, več izjem bo veljalo in večji 
izziv bo napisati odloke čim bolj pregledno. Kdaj nam to uspeva, 
kdaj pa tudi ne.” Foto: STA
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc: “Bolj se bo epidemiološka slika izboljševala, več izjem bo veljalo in večji izziv bo napisati odloke čim bolj pregledno. Kdaj nam to uspeva, kdaj pa tudi ne.” Foto: STA

LJUBLJANA > V praksi to pomeni, da gostinec lahko sklene pogodbo z enim podjetjem in tako postane njegova menza, kar pomeni, da z njim ustvari mehurček, seveda ob upoštevanju vseh smernic NIJZ. V tem primeru zanj ne velja odlok noranjega ministrstva, ki (trenutno) omejuje zbiranje na največ deset ljudi. Če pa gostinec sklene več pogodb z več pravnimi subjekti, njegov lokal postane element javnega prostora in je zato primoran upoštevati omejitev zbiranja do deset ljudi, je pojasnil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. V novembru je bilo dovoljeno zbiranje do šest ljudi, v vmesnem času pa tudi nič.

Prevzema del očitkov, da stvari “niso bile dobro skomunicirane”

“Na našem ministrstvu se ves čas trudimo, da bi gostinski panogi čim bolj pomagali, v ta namen smo sprejeli vrsto ukrepov. Denimo za ukrep čakanja na delo smo izplačali že 110 milijonov evrov, za sofinanciranje fiksnih stroškov ž 60 milijonov evrov ...” je naštel Zajc, obenem pa v zvezi s trenutnim zapletom priznal: “Glede na to, da je prišlo do njasnosti, moram prevzeti del očitkov, da zadeve z naše strani niso bile dovolj dobro skomunicirane”.

Na vprašanje, ali se boji morebitnih skupinskih tožb gostincev, ki bi - če bi bla pravila bolj jasno predstavljena - lahko poslovali, pa niso, je Zajc odgovoril: “Teh tožb si ne želim. Mislim, da smo v vsem času vselej prisluhnili obrtni in gospodarski zbornici ter posameznim podjetjem in jim skozi ukrepe v PKP skušali čim bolj pomagati. Seveda pa, kdor meni, da mu je bila storjena krivica, ima pravico to dokazati.”

Oblikovali so bolj jasno besedilo odloka

Kdaj bo torej odlok, ki omejuje ponujanje storitev in blaga tako napisan, da bodo gostinci dobili jasna in nedvoumna navodila, kako lahko delajo? “Navodila o tem so bila danes zjutraj poslana ustreznim službam in usklajena z NIJZ,” je odgovoril državni sekretar, ob tem pa še dodal: “Bolj se bo epidemiološka slika izboljševala, več izjem bo veljalo in večji izziv bo napisati odloke čim bolj pregledno. Kdaj nam to uspeva, kdaj pa tudi ne.”


Najbolj brano