Kamniti tlaki niso bili položeni pravilno

Prenova Adamičeve ulice ob stolni cerkvi sv. Jurija bi morala biti končana že decembra, a je znova komaj na začetku. Zapletlo se je ob tlakovanju, saj so strokovnjaki ugotovili, da kamniti tlaki niso bili položeni pravilno, pojavlja pa se tudi dvom v stabilnost obokov. Iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije pravijo, da še iščejo rešitve, v piranski občini pa so prepričani, da se bo tlakovanje začelo oziroma nadaljevalo že prihodnji teden.

Kamniti tlak, ki so ga  že položili, so morali delavci odstraniti in ga 
bodo položili znova. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kamniti tlak, ki so ga že položili, so morali delavci odstraniti in ga bodo položili znova. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PIRAN > “Občina je morala v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in projektantom preučiti novonastale razmere, izdelati določene projektne rešitve in dopolniti arhitekturni načrt tlakovane površine. Dela se nadaljujejo prihodnji teden,” zatrjujejo iz kabineta župana Đenia Zadkovića.

O razlogih, da dela stojijo, smo iskali odgovore tudi v Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki ga vodi generalni direktor Jernej Hudolin. “Težava je, da je treba dodatno preučiti statiko obokov pod Adamičevo ulico ter tudi ustrezno izvesti postavitev tlaka, da ne bodo zaradi napačnih višinskih kot zastajale meteorne vode,” odgovarjajo iz Ljubljane.

Rešitve iščejo na operativnih sestankih, tudi s projektantom, saj želijo ulico tlakovati tako, da bodo ob tem upoštevana tudi zgodovinska dejstva.

Pirančani upajo, da bodo izvajalci kmalu odstranili tudi klančino, ki kazi mesto. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Naj že rešijo ta tlak!”

Piranski župnik Zorko Bajc vsak dan gleda prizor v Adamičevi ulici in se nad njim milo rečeno zgraža. “Ulica je razsuta, gramoz drsi na vse strani. Podoba najbolj obiskane piranske ulice je zelo žalostna in nihče noče prevzeti odgovornosti. Glede na to, da imajo na kupu pripravljene že vse kamnite tlake, ki jih morajo položiti, bi tudi pričakoval, da bodo gramoz odstranili in ljudem omogočili vsaj normalen prehod. Naj že rešijo ta tlak!” k bogu v nebo kliče župnik Bajc.

Da podoba Adamičeve ulice priča ne le o nesposobnosti današnjih graditeljev, temveč tudi o odnosu mesta in ljudi do kulturne dediščine nasploh, izpostavlja Zora Mužinić, predsednica Krajevne skupnosti Piran. “V takšnem zgodovinskem mestu bi moralo biti vse narejeno tako, kot je treba. Pa ni tako. Posledice izbire napačnega izvajalca del so na dlani in četudi je bil cenejši od drugih, je že zaradi dolgotrajnega oviranja dostopa do cerkve in razgledne točke storil več stroškov kot dobrega.”

Nad sedanjo podobo stopnišča so mnogi zgroženi, res pa čez te kamne pridejo še originalni stopniščni kamni iz istrskega apnenca. (foto: Alenka Penjak)

So oboki stabilni ali ne?

Delavci so v Adamičevo ulico prišli poldrugo leto za tem, ko so jo zapustili arheologi. Luknje, ki je za njimi ostala, nihče ni prekril in dež je leto in pol pral stare kamnite oboke pod ulico in cerkvijo ter jih očitno nekoliko načel. Bojda ne toliko, da bi bila ogrožena njihova stabilnost, se pa bo morala piranska občina v prihodnosti spopasti tudi s tem gradbenim in finančnim grižljajem.

Kdo je kriv, da sanacija ulice krepko zamuja, ni natanko znano, gradbiščna tabla pa odkrije vse, ki stojijo za doslej neuspešnimi deli. (Foto: Alenka Penjak)

Konservatorsko-restavratorski projekt sanacije Adamičeve ulice je izdelalo podjetje Gnom in določilo, naj se dela izpeljejo po tradicionalni tehnologiji. Na javnem razpisu je svojo storitev najugodneje ponudila družba Plan invest gradnje. Pod projekt sanacije se je podpisala družba PS Prostor, vodja projekta pa je Arno Rupnik. Nadzornik je družba Oficina, vodja nadzora pa David Ličen. Koordinator vzdrževalnih del je Boris Lazar, vodja gradnje pa Darjo Reščič. Za popravilo 60 metrov ceste oziroma 300 kvadratnih metrov velike površine naj bi potrebovali 60 dni, začeli pa so oktobra. Dela so vredna 130.000 evrov.


Najbolj brano