Virus, ki seje zlo ... zaradi zla

Taras Birsa, Brajc, Osterc in Tina Lanc so nazaj. V že četrti kriminalki pisatelja Tadeja Goloba. Zgodba, ki jo je avtor naslovil Virus, bralce tokrat iz Ljubljane pelje najprej na Dolenjsko, nato na Goriško in nazadnje v okolico Solčave. Usklajena ekipa, ki doživi zaradi novega virusa tudi karanteno, pa novo vlado ... , odkrije morilca, ki ubija zaradi zla.

Bralci Virusa si napeto zgodbo lahko slikovito predstavljajo tudi s pomočjo igralske zasedbe, ki je  v seriji Jezero, posneti 
po prvi Golobovi kriminalki, za kresnika nominiranem romanu, upodobila usklajeno ekipo sodelavcev.    Foto: Sašo Štih/RTV SLO
Bralci Virusa si napeto zgodbo lahko slikovito predstavljajo tudi s pomočjo igralske zasedbe, ki je v seriji Jezero, posneti po prvi Golobovi kriminalki, za kresnika nominiranem romanu, upodobila usklajeno ekipo sodelavcev.  Foto: Sašo Štih/RTV SLO

Vinska klet v Gadovi Peči, vulkanizerska delavnica v Šentjanžu - pisatelj ga je umestil malce pred Štanjel iz novogoriške smeri - in cerkvica sv. Duha pri Solčavi. To so lokacije, kamor je ljubljanske kriminaliste na čelu s Tarasom Birso vodila pot v četrtem kriminalnem romanu Tadeja Goloba.

Novi šefi, novi zapleti

Virus je zgodba, ki prinaša nemalo zapletov na vseh področjih. V ospredju ostaja višji kriminalistični inšpektor na ljubljanski policijski upravi Taras Birsa, za katerega pa se zadeve malce zasukajo tudi izven službenega časa. Žena Alenka, zdravnica in solastnica zasebne pediatrične klinike, dobi novega družabnika, ki svoje pohlepne namere izkazuje vse bolj resno in nečloveško. Taras zato tokrat pokaže tudi nekaj svoje agresivne plati, ki jo sicer zna precej uspešno skrivati za svojim pogledom, sarkastičnimi odgovori in pretkanimi potezami, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Niti šefov in novega direktorja generalne policijske uprave, ki se na ta stolček usede po izvoljeni novi vladi brez izkušenj v policiji in z “le” diplomo na FDV v žepu.

Tadej Golob: Virus, založba Goga, 496 strani, 22,90 evra

Bralci o Tarasu tokrat izvejo tudi nekaj drobcev iz otroštva, kup podobnosti z avtorjem romana pa lahko najdejo tudi v liku, ki nima le enakih začetnic imena in priimka. V humorni razmislek dobijo še številne poteze politike, ki zdaj kroji naš vsakdan.

Vsa pozornost je tokrat usmerjena na tri moška trupla, ki se na treh različnih koncih Slovenije pojavijo v časovnem razmiku dveh tednov, kar je bila tudi Tarasova hipoteza. Potrdi jo tretji umor.

Ko se hitro širita virus in kriminal

Po številnih razgovorih, ogledih, rezultatih balističnih, forenzičnih in drugih preiskav, tudi delu od doma, motiv serijskega morilca ni znan do zadnjih strani skoraj 500-stranskega romana. Šele na koncu tako postane jasno, zakaj še kako držijo besede na naslovnici knjige, da je “vsako zlo posledica nekega prejšnjega zla, okužbe z njim”. Enačenje virusa s to mislijo je ravno tako pravšnje in na svojem mestu, še posebej, ker je dogajanje postavljeno v lansko pomlad, ko niti Brajc, Osterc, Taras in Tina niso ubežali novemu koronavirusu - tako ali drugače. Brajčevo življenje je celo viselo na nitki.

A nič ni hujšega od zlorabe otrok - bi lahko povzeli osrednjo temo romana Virus. Od tod je vzniknila želja ali sla po jemanju življenj. Najprej nekdanjemu direktorju gradbenega podjetja Stanislavu Kovaču, ki ga najdejo plavajočega v lastni žlahtni kapljici. Nato Tepini, ki ga najdejo z luknjo v glavi in avtomobilsko pnevmatiko okrog nog in bokov. Nazadnje pa še primorskemu župniku Mirku Lamutu v cerkvi sv. Duha z večkrat vžganim križem na obrazu.

Utečena ekipa morilca najde tudi s pomočjo sledi, ki jih pušča za sabo prav na vseh treh koncih.


Najbolj brano