Trendovsko drsenje časa

Siva naj bi bila trendovska barva sezone, vendar, tako pravijo strokovnjaki za smernice, nikakor ne v kuhinji. Proč s frontami sivih oblakov nad in pod delnadaovnimi pulti, naj živi zelena! Ki pa je, to je treba priznati, še zmeraj rahlo sivkasta in pastelna kot žajbljevi lističi. Ali oljke.

No, nekateri napovedujejo tudi zajeten pljusk indigo modre. Oboje je t.i. podeželski slog, ki ga je moč videti v vseh napovedih in je bil pričakovan. Prinaša košček narave, lahkotnosti, miru in sproščenosti, odmika od sive realnosti. Dobri stari časi! Tudi povratek rustikalnih keramičnih ploščic ni presenečenje. Tiste prave, ročno izdelane, sicer lahko stanejo celo premoženje. Alternativa so samolepilne tapete, za katere ne potrebujemo mojstrskega tečaja, le malo spretnosti in potrpljenja. Pa še pogosto jih lahko menjamo - bodisi v sozovočju s trendi bodisi z letnimi časi.

Vzorci se vračajo na stene kuhinje. Ploščice Original style.

Strahu, da reči iz različnih obdobij ne gredo skupaj, smo se že davno otresli. Saj ne živimo v pohištvenih salonih. Šteje tisto, kar ima trajno vrednost in nam izvabi nasmeh, ko pridemo domov in odložimo masko.

Zaljubljenost še ni ljubezen

Ploščic res ne gre razbijati vsako sezono, zato pri izbiranju slikovitih motivov in vzorcev velja biti previden. Kako dolgo bo trajala zaljubljenost? Bo prerasla v trajno ljubezen? Hm, tega res ni mogoče z gotovostjo napovedati. A vsaj za letošnje leto velja pogum: mreža ploščic na kuhinjski ali kopalniški steni v pravi ali tapetni izvedbi bo zbujala pozornost in veselje. Seveda jih lahko položimo tudi na tla.

Podeželska retro modrina. Štedilnik Ludlow Stoves ltd.

V varno monokromatsko belino sodobnih ambientov tudi sicer pljuskajo barve. Ne preveč in ne vse naenkrat, pa vendar. Razlogov ni treba iskati prav daleč: ves ta čas, preživet doma, potrebuje spodbudo, raznolikost, barvitost, četudi le v detajlih. Preplet dela in življenja v njem pa hrepeni po preureditvi, ki bo ustvarila med njima vsaj navidezno ločnico in ohranila sanjave kotičke počitka. Morda je tudi zato eden od trendov prežet z nostalgijo, ki jo teši poustvarjanje podob iz brezskrbnih počitnic pri babicah in dedkih. Cvetlične tapete, podobne tistim, ki jih je imela nona, kredenca, kjer so bile shranjene sladkarije, kvačkano pregrinjalo na postelji s starinskim okvirjem. Kombinacija sodobnega in starega lovi duh časa, stika po podstrešjih, prižiga starinske svetilke, ki blažijo hladno modro svetlobo zaslonov.

Danes, kot je bilo nekoč. Olivna kredna stenska barva, Annie Sloan.

Koščki preteklosti, ki pobožajo dušo

Čeprav je na voljo ogromno odlično narejenih replik in jih je mogoče najti v kateremkoli slogu, je obisk starinarnice boljša izbira. Original se vidi in čuti. In če nimate veliko svojih predmetov spomina, lahko v starinarnicah, ko se bodo spet odprle, potipate koščke preteklosti, ki pobožajo dušo. Porcelanaste skodelice, ogledala z umetelnimi okvirji, majhne omarice, ki bodo nosile nočno svetilko. In veliko rož. Tapete z rožami že dolgo niso bile tako priljubljene. Namesto popolne, a tudi hladne urejenosti, ki nas je pričakala ob prihodu iz celodnevne službe, interierji tega trenutka hrepenijo po domačnosti, očarljivi mešanici življenja skozi čas v prostor. En sam nostalgični kotiček v stanovanju lahko naredi veliko spremembo. Strahu, da reči iz različnih obdobij ne gredo skupaj, smo se že davno otresli. Saj ne živimo v pohištvenih salonih. Šteje tisto, kar ima trajno vrednost in nam izvabi nasmeh, ko pridemo domov in odložimo masko.

Še drobna opazka o knjigah: tudi te so lahko okras. Ne, nimam v mislih zbirk na metre enotnega videza. O živih knjigah govorim. Seveda ni nič narobe, če so križem kražem nametane, vsi knjigoljubci poznajo ta nonšalantni nered. A če jih zložimo po velikosti in se poigramo s skladno razvrstitvijo platnic, lahko iz njih naredimo krasne likovne postavitve. Morda med tem početjem odkrijemo kakšen že pozabljen roman, ki si zasluži še eno branje.


Najbolj brano