Pojejo pred računalniki

Dirigentka in samozaposlena v kulturi Andreja Tomažič Hrvatin sodeluje z različnimi pevskimi sestavi, od študentov do upokojencev. Za vsakega od njih skuša najti primeren način, da kljub omejitvi druženja vadijo, pa čeprav vsak pred svojim računalnikom in z izključenimi mikrofoni. A tudi tak način je omogočil nekaj spletnih nastopov in predstavitev.

Andreja Tomažič Hrvatin med edinim nastopom. Na božični večer 
je s skupino Karina nastopala na koncertu v živo na Radiu 
Koper.  Foto: Radio Koper
Andreja Tomažič Hrvatin med edinim nastopom. Na božični večer je s skupino Karina nastopala na koncertu v živo na Radiu Koper.  Foto: Radio Koper

“Zborovsko petje ima svoj čar, ko se glasovi različnih pevcev združijo v celoto. Omejitve druženja so pevcem ta čar vzele, zdaj pojejo vsak pred svojim računalnikom, zaradi zamika imajo izključene mikrofone, pojejo vsak zase in poslušajo le dirigenta,” opisuje Andreja Tomažič Hrvatin, dirigentka pri več pevskih zborih in skupinah. “Iščem primeren način za vsakega od pevcev, da kljub vsemu lahko ustvarjamo in poustvarjamo. Vaje nekako nadomeščamo z vajami na daljavo, nastopov, koncertov, pevskih srečanj pa že dolgo ni.”

Z nekaterimi pevskimi sestavi se srečujejo na spletu na tedenskih vajah, čeprav udeležba ni povsod visoka. Nekateri pevci nimajo ustrezne tehnologije, drugi ne želijo delati preko spleta ... “So pa internetne vaje boljše kot nič. Tako vsaj ohranjamo stik med sabo in z nam tako ljubo glasbo. Ponavljamo stare skladbe, se učimo novih, utrjujemo zahtevnejše dele, ne moremo pa delati na barvi zvoka, na intonaciji, interpretaciji,” opisuje. Pri petju na daljavo tudi pri mladih opaža upad motivacije. Po drugi strani pa bi nekateri starejši radi peli, a nimajo primernih računalnikov, spletnih povezav ali znanja.

Andreja Tomažič Hrvatin

dirigentka

“Mogoče se bomo po tej kulturni koronapavzi bolj zavedali, kako nam tudi skupinsko petje dviga razpoloženje, kakovost življenja in vpliva na naše dobro počutje.”

Kljub omejitvam so pevci, s katerimi sodeluje, izpeljali nekaj spletnih dogodkov. Pri Akademskem pevskem zboru Univerze na Primorskem, kjer je asistentka dirigenta in pevka, so organizirali božično obdarovanje, kviz in druženje preko zooma, vadijo program za letni koncert, snujejo mednarodno mladinsko tekmovanje Aegis carminis. Z Mešanim pevskim zborom Sežana so s pomočjo obstoječih posnetkov ustvarili Decembrske utrinke. Z Moškim pevskim zborom Slavnik so sestavili videovoščilnico. Z vokalno skupino Karina pa so pevke vsaka zase doma zapele novo skladbo in oblikovale video, na božični večer so celo skupaj nastopile v živo na Radiu Koper.

“Mogoče se bomo po tej kulturni koronapavzi bolj zavedali, kako nam tudi skupinsko petje dviga razpoloženje, kakovost življenja in vpliva na naše dobro počutje,”še pravi.


Najbolj brano