Balon z okusom kruha in iger?

Nedavno razkritje cen, ki jih za zdravljenje covidnih bolnikov dobijo bolnišnice s covid oddelki in univerzitetni kliniki za najteže bolne, je sprožilo zgražanje in posplošene komentarje, da se to bolnišnicam izplača, saj bodo zato zlahka pokrile izgubo kot posledico epidemije zaradi okrnjenega rednega dela. Skratka: obogatele bodo.

Bodo res? So te cene res tako visoke? Zagotovo so težko breme in visoke za zdravstveno blagajno ZZZS. Ta mora bolnišnicam te zneske izplačevati, ker to določa sklep vlade. Cenik in zatem še aneks k splošnemu dogovoru o delu bolnišnic je vlada potrdila brez analize, kaj ta strošek pomeni za javno zdravstveno blagajno, in brez ocene, kaj bo sledilo, če bo teh bolnikov ogromno. Ob potrditvi cen jih je bilo namreč zanemerljivo malo! Kar je zaslepilo tudi predlagatelje cen - Združenje zdravstvenih zavodov in zdravstveno ministrstvo. Pričakovali pa bi, da oboji zmorejo videti dolgoročneje in širše.

Struktura stroškov v bolnišnicah s covidnimi bolniki kaže, da ne bodo obogatele. Ta tema pa je dober balon z okusom kruha in iger.

Vlada za tovrstno zdravljenje ni zagotovila dodatnega denarja, čeprav bi ga lahko in bi ga morala v sklopu ukrepov za obvladovanje posledic epidemije. O tem bi se lahko posvetovala s svojimi svetovalci, podkovanimi strokovnjaki. Kar očitno niso dobro plačani svetovalci - goli teoretiki.

Te stroške je torej vlada kar naložila javni zdravstveni blagajni, ki naj se znajde, kakor ve in zna. Ko pa bo v tej blagajni zmanjkalo denarja za zdravljenje bolnikov z drugimi boleznimi ter za plače v zdravstvu zaposlenih, se ta vlada za to ne bo počutila krivo. Bomo pa posledice občutili vsi prebivalci, bolniki, v zdravstvu zaposleni, bolnišnice. Te bodo zato začele propadati. Ali pa je morda prav to cilj? Da bo tako pot v privatizacijo javnega zdravstva lažja?

Struktura stroškov v bolnišnicah s covidnimi bolniki kaže, da ne bodo ravno obogatele. Posebni ločeni covid oddelki so dragi že zaradi posebnih prostorov, ekip, pripadajoče opreme, zaščitne opreme, posebnega režima dela, porabe zdravil in praviloma dolgega zdravljenja. Cena pa je enka za en teden ali tri mesece hospitalizacije bolnika.

Tudi druge države imajo enake težave, a so jih nekatere bolje rešile in zagotovile dodaten denar. Denimo Nemčija, ki ima dobro javno zdravstvo. Le pozanimati bi se bilo treba. A ne le pri Madžarih. Morda pa vladi ta tema ta hip ustreza kot balon z okusom kruha in iger?


Preberite še


Najbolj brano