Vsa Primorska je v rdečem

Ne le obalno-kraška, ki je že okusila omejeno svobodo, kot jo na vladnem semaforju nudi rdeča barva, tudi goriška regija je v torek zlezla s “črne” na “rdečo” vejo. Kaj to pomeni za tamkajšnje vrtce in šole, naj bi dokončno izvedeli jutri. Danes zvečer, po vladni seji, so že zakrožile govorice, da naj bi vlada prihodnji teden v šole vrnila učence prve triade po vsej državi.

Jutri bo znano, ali se bodo odprle vse šole. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Jutri bo znano, ali se bodo odprle vse šole. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Ker se na vladi strogo držijo meril iz načrta sproščanja ukrepov, je bilo že danes popoldne mogoče pričakovati, da se bodo v ponedeljek v vrtce in šole vrnili otroci iz vseh rdečih regij. Med temi so zdaj tudi vse tri primorske.

Se bo odprlo še kaj?

Tedensko povprečno število okužb je v obalno-kraški regiji padlo na 70 (regijska meje za prehod iz črne v rdečo fazo je 76). V goriški regiji je bilo tedensko povprečje 71 (meja je 77). Primorsko-notranjska regija je pri povprečju 30 (mejno število okužb je 35) in ostaja v rdečem; tam bodo že tretji teden odprti vrtci, nižji razredi osnovnih šol ter nekatere gospodarske dejavnosti.

Bo vlada pozivom, naj se povsod po državi odprejo šole za učence prve triade?

V soboto oziroma v ponedeljek bi se v obalno-kraški regiji spet, v goriški pa prvič lahko odprle specializirane otroške trgovine, premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles. Fakultete bi lahko za študente izvajale nujne laboratorijske vaje, odprli pa bi se lahko muzeji, knjižnice in galerije. V rdečih regijah je dovoljeno tudi obratovanje žičniških naprav. Tudi to, ali se bo v rdečih regijah sprostila še kakšna dejavnost, bo znano danes.

Lažni pozitivni hitri testi udarili Gorenjsko

Črni zdaj ostajata le še posavska in jugovzhodna regija, zasavska pa se je v tednu dni prebarvala iz črne v oranžno. Tudi danes so se nadaljevali pozivi, naj vlada spremeni načrt sproščanja ukrepov v delu, ki se nanaša na šole. V Združenju ravnateljev osnovnih in glasbenih šol so ministrici za izobraževanje Simoni Kustec pred vladno sejo predali pobudo, naj vlada v vseh regijah odpre šole za učence prvega triletja. Menijo namreč, da šole niso generator okužb, saj je bilo na testiranjih med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju le dober odstotek pozitivnih.

Testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so te dni veliko slabe volje povzročila na Gorenjskem. Lažno pozitivni hitri testi, ki so se nato ob preverjanju s PCR testi izkazali za negativne, so namreč poslabšali epidemiološko sliko celotne regije in jo skorajda premaknili iz rdeče v črno. Na gorenjski izpostavi NIJZ so zagotovili, da bodo te teste izločili iz statistik.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman meni, da bi veljalo ob dilemah hitre teste preverjati še s PCR testom. Ugotovljena odstopanja bi nato veljalo upoštevati pri statistiki, na podlagi katere vlada sprejema ukrepe.


Najbolj brano