Popovičev referendum še enkrat pred sodnike?

Ustavno sodišče je zavrglo zahtevo koprske občine za oceno zakonitosti referendumske pobude o odloku o razveljavitvi prostorskega načrta za ureditev Centralnega parka Koper. V sklepu so zapisali, da niso pristojni odločati o pobudi. O tej zadevi se bodo lahko izrekli šele, ko bo pobudnik Boris Popovič končal zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma. S somišljeniki ima na voljo še tri dni.

Medtem ko Boris Popovič meni, da bi na tej lokaciji  morali urediti 
park, pa imajo lastniki parcel gradbene načrte, s katerimi se pod 
določenimi pogoji strinja tudi občina. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Medtem ko Boris Popovič meni, da bi na tej lokaciji morali urediti park, pa imajo lastniki parcel gradbene načrte, s katerimi se pod določenimi pogoji strinja tudi občina. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Spomnimo, da si nekdanji župan in zdaj občinski svetnik Boris Popovič obeta, da bodo občani na referendumu odločali o (ne)uveljavitvi odloka o razveljavitvi prostorskega načrta za centralni park na zemljišču nasproti sodišča.

Medtem ko sam meni, da bi tam morali urediti park, pa imajo lastniki parcel (Milan Mandarić, Aco Kabanica in Pro-Rem v stečaju) gradbene načrte, s katerimi se je pod določenimi pogoji, ki so jih dorekli v sporazumu, strinjala tudi občina.

75.000 evrov bo stala izvedba referenduma, če pride do njega.

Po mesecu dni sklep, da niso pristojni

Ustavno sodišče je koprsko občino po skoraj mesecu dni in ne v 15 dneh, kot so si obetali v občni, obvestilo, da ni pristojno presojati zahteve za razpis referenduma že v fazi zbiranja podpisov. Zakonitost in ustavnost te zahteve lahko presojajo šele takrat, ko oziroma če bo pobudnik zbral dovolj podpisov.

V občini pojasnjujejo, da so pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti referendumske pobude podali v pričakovanju, da bo do dneva odločanja Popoviču že uspelo zbrati potrebno število podpisov in bo tako čimprej znana usoda referenduma. Po naših informacijah so do danes uspeli prepričati 1700 podpornikov, potrebujejo pa približno 2100 podpisov oziroma podporo najmanj pet odstotkov volivcev.

Ustavni sodniki kmalu enako zadevo na seji

“Nekoliko smo presenečeni, da ima s tem takšne težave in da mu še ni uspelo izkoristiti niti podaljšanega roka, ki ga je za zbiranje podpisov omogočil župan,” pravijo na Verdijevi 10. Popovič je z zbiranjem podpisov začel že 24. decembra lani. Zakon sicer določa rok za zbiranje podpisov 35 dni, a je župan Aleš Bržan zaradi praznikov ta rok podaljšal do 7. februarja.

Ko bo potekel rok zbiranja podpisov in če bo Popovič zbral potrebno število podpisov, bo občina ustavno sodišče znova pozvala, naj presodi o ustavnosti in zakonitosti tokrat referendumske zahteve. “Obžalujemo, da bo imelo ustavno sodišče v primeru, da pobudnik vendarle zbere dovolj podpisov, enako zadevo še enkrat na dnevnem redu. Se pa tej odločitvi ne bo mogoče izogniti, saj ni dopustno, da bi občani glasovali o potencialno neustavnem in nezakonitem odloku,” opozarjajo v občini.

Podjetnik Milan Mandarić je namreč že pred leti na sodišče naslovil pobudo za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti odloka o prostorskem načrtu za ureditev Centralnega parka Koper in predlagal njegovo razveljavitev. Opozarja, da mu je Popovič s sprejemom takšnega odloka kratil pravico do izvedbe projektov na stavbnem zemljišču. Sodišče se o tem še ni izreklo, saj zadeve sploh še ni uvrstilo na dnevni red njihovih sej.


Najbolj brano