Zbiratelj doma hranil dve toni in pol orožja

Pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so leto 2020 znova zaključili kot najbolj aktivna enota v državi, leto 2021 pa začeli s številnimi intervencijami od Bovca do Krasa. Na lokaciji nedavne eksplozije v Zavrhu so odstraniti 2,5 tone vojnih ostankov iz prve svetovne vojne. V nedeljo so na Krasu odkrili topniško postojanko.

Bombni tehniki in pirotehniki so minuli četrtek iz  Voglarjev na 
varno odpeljali 439 kosov NUS iz zbirke pokojnega domačina. Foto: Leo Caharija
Bombni tehniki in pirotehniki so minuli četrtek iz Voglarjev na varno odpeljali 439 kosov NUS iz zbirke pokojnega domačina. Foto: Leo Caharija

VOGLARJI, BOVEC, SELA NA KRASU Letos so na severnem Primorskem opravili že 22 intervencij, v katerih so odstranili 496 kosov vojnih ostalin, težkih skoraj tri tone (natančneje 2945,4 kilograma). Najtežja je bila četrtkova najdba 439 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev predvsem iz obdobja prve svetovne vojne v Voglarjih, kjer je v eksploziji francoske granate v sredo umrl 64-letni domačin Ivan P..

Granato je želel razstaviti

Novogoriški kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je do eksplozije najverjetneje prišlo pri razstavljanju topovske granate. Pokojni dolgoletni zbiralec orožja iz prve svetovne vojne naj bi francosko granato želel demontirati s cevnimi kleščami.

Lani v Sloveniji odstranili skoraj osem ton granat

Lansko leto so na upravi za zaščito in reševanje sklenili s statistiko, ki kaže, da je osem pirotehnikov severnoprimorske enote opravilo več kot polovico vseh intervencij v državi. Teh je bilo 285, v katerih so skupno odstranili 1233 kosov nevarnih ostankov vojn, ki so skupaj tehtali 6540 kilogramov. Na državni ravni pa so lani zabeležili skupno 511 posredovanj, v katerih so varno odstranili 3529 granat in drugih kosov orožja iz prve, druge in vojne za Slovenijo, ki so tehtali 7878,75 kilograma. Lani so na kraju najdbe uničili 2042 kosov NUS, težkih 3552,75 kilograma, večino na severnem Primorskem.

Pri prepoznavi in odstranjevanju njegove obsežne zbirke so prejšnji teden sodelovali trije bombni tehniki specialne enote policije in trije pirotehniki severnoprimorske enote za varstvo pred NUS. Med drugim so do uničenja na varno shranili topovske granate, ročne bombe, mine, tromblone, vžigalnike, detonatorje ... iz prve svetovne vojne, ki so skupaj tehtali približno 2500 kilogramov.

Leto 2020 je bilo za pripadnike severnoprimorske enote za varstvo pred NUS zelo delovno, kar so med drugim pripisali razmeram, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa. “Minulo leto je bilo za vse nas drugačno kot prejšnja. Ljudje so se več gibali v naravi, po gozdu, veliko so vrtnarili ali se lotili kakšnih gradbenih del in pri tem naleteli na granate, ročne bombe iz prve ali druge svetovne vojne,” ocenjuje Darko Zonjič, poveljnik državne enota za varstvo pred NUS. “Lani smo imeli zato tudi več uničenj granat na krajih, kjer so jih posamezniki našli, ker so bile v slabem stanju in nevarne za prevoz.”

Osem severnoprimorskih pirotehnikov se od začetka leta izmenjuje pri preventivni detekciji v Bovcu, kjer pregledujejo teren za kablovod.

Intervencije od Bovca do Krasa

Letos nadaljujejo v podobnem slogu. “Leto smo začeli s preventivno detekcijo v Bovcu, kjer pregledujemo teren za kablovod,” pojasnjuje Zonjič. Do marca bodo pregledali približno deset kvadratnih kilometrov veliko območje. “Delo nam vzame precej časa, saj na dan pregledamo do 400 kvadratnih metrov območja. Izmenjujemo se z gradbenimi delavci, ki začnejo z izkopi, nato pa mi z detektorji za kovine pregledamo teren in zagotovimo, da je popolnoma varen za globlje izkope in postavitev kablov,” dodaja.

Največja letošnja najdba na terenu je bila 44-kilogramska topovska granata, ki so jo odstranili v vasi Sela na Krasu.

Do sedaj so v Bovcu naleteli že na štiri topovske granate. Tri so bile 75-milimetrske, ena pa 150-milimetrska, ki je tehtala 36 kilogramov. Vse so bile iz obdobja prve svetovne vojne, trojica italijanske, največja pa avstrijske izdelave.

V prvih treh tednih januarja so pirotehniki posredovali že dvaindvajsetkrat, tudi po štirikrat v enem dnevu. Največ dela so imeli na Krasu. “Na razgibanem kraškem terenu je potekalo dvanajst bitk prve svetovne boje, zato so najdbe tam pričakovane,” oriše Zonjič. Med drugim so v kraju Sela na Krasu odstranili tudi 44 kilogramov težko 149-milimetrsko topovsko granato italijanske izdelave. Ta je do sedaj največja letošnja najdba severnoprimorskih pirotehnikov.

Največja letošnja najdba na terenu je bila 44-kilogramska topovska granata, ki so jo odstranili v vasi Sela na Krasu.

Odkrili topniško postojanko

Minulo nedeljo pa so najprej dve granati iz prve svetovne vojne odstranili v Kromberku, nedaleč od tamkajšnjega gradu, ki sta skupaj tehtali 14 kilogramov. Nato pa so v bližini Kostanjevice na Krasu odkrili še 22 kosov orožja italijanske izdelave iz prve svetovne vojne, ki so skupaj tehtali 135 kilogramov. “Kraj najdbe granat je bil 20 metrov oddaljen od italijanske državne meje in je bil najverjetneje nekdanja topniška postojanka,” sklene Zonjič.


Najbolj brano