Plaz pri Mlinarici so prebili danes, do Vasi na Skali pa bodo prišli jutri

Danes okoli 14. ure so se prebili tudi skozi snežni plaz pri Mlinarici, s čimer je urgentna oskrba zagotovljena za celotno trentarsko dolino. Uradno državna cesta ni odprta. Do vasi na levem bregu Soče Vas na Skali z 12 prebivalci naj bi cesto odprli jutri. V primeru stiske bi ljudem hitro pomoč zagotovili s peš prehodom prek plazu.

Tudi plaz pri Mlinarici je bil okoli pet metrov visok, tako kot vsi 
ostali v trentarski dolini.  Foto: CZ Bovec
Tudi plaz pri Mlinarici je bil okoli pet metrov visok, tako kot vsi ostali v trentarski dolini.  Foto: CZ Bovec

TRENTA > Ob 14. uri so delavci Kolektorja CPG prebili tudi zadnji plaz pri Mlinarici na državni cesti iz Bovca proti Vršiču. S tem so s svetom povezali še območje z izvirom Soče, Kekčevo domačijo in posamezne domačije s približno 12 prebivalci. Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Bovec Edi Melinc pravi, da tudi v tem primeru niso upali, da bo šlo tako hitro, vendar je uspelo.

Danes še niso mogli do Vasi na Skali

“Do Vasi na Skali pa danes ne bomo prišli,” je danes pod večer povedal. Po vseh napovedih naj bi nanos snega v dolžni 60 metrov in višini pet metrov z občinske ceste odstranili jutri. “Na delu sta bila že v nedeljo dva kopača, snežni teren je postal dovolj trden, da je eden prečil plaz in da lahko delata z obeh strani. Kljub temu do srede ne bo uspelo. Od sveta je odrezanih približno 12 ljudi, z njimi smo stalno na vezi. Vsi so v redu. Če bi prišlo do nujne zdravstvene intervencije, bi bolnika lahko hitro prenesli prek plaza,” pojasnjuje Melinc.

Edi Melinc

poveljnik CZ Bovec

“Od sveta je odrezanih približno 12 ljudi, z njimi smo stalno na vezi. Vsi so v redu. Če bi prišlo do nujne zdravstvene intervencije, bi bolnika lahko hitro prenesli prek plaza.”

Prešteva, koliko plazov je v minulih dneh pravzaprav zdrsnilo v trentarsko dolino. Našteje jih šest: dva pri Velikih koritih, dva pri Širokcu, pri Berebici in pri Mlinarici. Dodatni sedmi je zaprl cesto proti Vasi na Skalo.

Jutri bodo pregledali, ali je pod plazom varno

Na Kobariškem bodo z odstranjevanjem zemeljskega plazu med Libušnjami in vasjo Vrsno pričeli jutri. “Jutri prihajajo ponovno na ogled geologi, ki so svetovali, naj počakamo, dokler ne bo bolj suho. Na kraju bomo videli, ali je varno pod plazom, ki sega okoli osem metrov visoko v krušljivo brežino. Ocenjujemo, da bo treba odstraniti okoli 250 kubičnih metrov materiala,” nam je danes pojasnil poveljnik CZ Kobarid Aleksander Vončina. Naknadno bo treba brežino utrditi. Dostop do vasi Libušnje in Vrsno ni problematičen, ker do Vrsnega poteka urejena asfaltirana cesta iz Kamnega. Zato se pri iskanju najbolj optimalnih rešitev ne tako mudi.


Najbolj brano