Mešanico prodajali za ekstra deviško olje

Na steklenicah napis ekstra deviško oljčno olje, v resnici pa v njih oljčno olje lampante, ki je tako nizke kakovosti, da ni primerno za prehrano. Ali še huje: oljčnemu olju primešano povsem drugo olje - celo takšno potvorbo je odkrila zadnja analiza vzorcev oljčnega olja na naših policah. Inšpekcija za varno hrano je prepovedala prodajo več kot 870 litrov olja.

Ekstra deviško oljčno olje je v EU med najpogosteje potvorjenimi 
živili.
Ekstra deviško oljčno olje je v EU med najpogosteje potvorjenimi živili.  

SLOVENIJA > “Pri oljčnem olju bistvenega napredka nismo opazili v vseh teh letih, odkar izvajamo nadzor,” ugotavlja direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak.

Inšpekcija je lani s trgovskih polic in skladišč distributerjev vzela vzorce 27 domačih in tujih olj, ki so bila na etiketah označena kot ekstra deviško oljčno olje, torej najvišje kakovosti. Če bodo zahteve za ponovno senzorično analizo potrdile prvotno oceno, je le pri devetih potrošnik dobil res tisto, kar je bilo zapisano na steklenici, je pokazala analiza olj v Laboratoriju Inštituta za oljkarstvo Znanstveno raziskovalnega središča Koper. Na rezultate ponovljene analize čakajo še za tri vzorce.

Andreja Bizjak

direktorica inšpekcije za varno hrano

“Pri oljčnem olju bistvenega napredka nismo opazili v vseh teh letih, odkar izvajamo nadzor.”

Primešano rastlinsko olje

Štirje vzorci oljčnega olja so padli na preverjanju kemičnih parametrov; pri dveh vzorcih je šlo celo za potvorbo, kar pomeni, so primešane druge vrste olj. “Pri enem je sum, da je primešano rafinirano oljčno olje, v drugem pa popolnoma druga vrsta olja,” pravi vodja laboratorija, kjer so analizo izvajali, dr. Milena Bučar Miklavčič. Inšpekcija je zaradi tega izrekla ukrep prepovedi prometa za olje blagovne znamke Teta Ana iz Oljarne Domžale, za katerega so vzorec vzeli v vipavski Fami.

Prodajajo za ekstra deviško, a je deviško

Pri senzorični analizi so pri enajstih vzorcih ugotovili, da ne dosegajo parametrov ekstra deviškega oljčnega olja, kot so ga označili proizvajalci. “Bolje bi bilo, ko bi proizvajalec olje kategoriziral kot deviško namesto ekstra deviško, če vidi, da ni vrhunske kakovosti in ima napake, kot pa da se poigrava s potrošniki, tako da olju zvišuje kategorijo,” poudarja vodja laboratorija. Inšpekcija v teh primerih začasno prepove promet. Ko proizvajalec ali polnilec takšno olje pravilno označi kot deviško, ga lahko vrne v prodajo.

Milena Bučar Miklavčič

vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper

“Bolje bi bilo, ko bi proizvajalec olje kategoriziral kot deviško, če ni vrhunske kakovosti in ima napake.”

Med temi enajstimi pa so pri dveh oljih, blagovne znamke Bracchia s poreklom s Hrvaške in blagovne znamke Victoria s poreklom iz EU, razkrili, da je v steklenicah oljčno olje lampante, ki ni za prehrano. Prvi vzorec so vzeli v Mercatorjevem distribucijskem centru v Ljubljani, drugega pa v trgovski družbi Impuls Domžale. Za olje Brachia so prepovedali prodajo, za olje Victoria pa se še čaka ponovljena senzorična analiza.

Oljčna kultura ima še dolgo pot

Inšpektorji so pregledali tudi etikete na steklenicah in pri več kot polovici odkrili neskladnost pri označevanju. Za oljčno olje namreč velja posebna zakonodaja in prodajalci očitno še niso dovolj ozaveščeni. Zato zdaj pripravljajo smernice za označevanje.

“Oljčna kultura ima še dolgo pot v našem prostoru. Morali bomo še več izobraževati potrošnike in proizvajalce. Danes potrošnik lahko dobi liter olja za pet evrov ali za 20 evrov. In v tem je tudi bistvena kakovostna razlika,” sklene Milena Bučar Miklavčič.

Lahko se pritožijo

Vse predstavljene odločitve inšpekcije še niso pravnomočne, saj se pridelovalci in trgovci lahko pritožijo in dajo olje na analizo še v najmanj dva laboratorija v EU. A po izkušnjah iz prejšnjih let tuji laboratoriji v veliki večini potrdijo prvotno oceno, pravi Andreja Bizjak.

Slabi rezultati kažejo potrebo, da je treba nadzor okrepiti. A kot pravi direktorica, ima inšpekcija omejitev, koliko denarja lahko temu nameni. Med nalogami, ki so si jih zadali v prihodnje, pa je tudi nadzor olja v solatnih barih v gostinstvu.


Najbolj brano