Centrala streže espresso humorja: kratek, sladek in močen

Žan Papič, vsestranski zabavljač - komik, igralec, gledališki, spletni, radijski in TV ustvarjalec - ima očitno tisto nekaj, kar pritegne k posluhu in ogledu. Fejmiči, ki jih soustvarja z Gašperjem Bergantom in bodo kmalu praznovali prvo obletnico, je najbolj poslušan (in gledan) slovenski podcast, vse številčnejše spletno občinstvo pa se od decembra zabava v družbi njegovega novega lika - operaterja Marka iz Centrale.

Žan Papič v vlogi operaterja Marka, ki nejevoljnim državljanom “pomaga” razumeti vladne ukrepe.
Žan Papič v vlogi operaterja Marka, ki nejevoljnim državljanom “pomaga” razumeti vladne ukrepe. 

SEŽANA > “Dober dan, Marko pri telefonu!”, se iz Centrale, osrednjega državnega klicnega centra, na facebooku, instagramu in youtubu oglasi dežurni operater, ki odgovarja na zaskrbljene klice državljank in državljanov. Ni ga vprašanja, še tako bizarnega ne, na katerega ne bi imel odgovora. Kajpak še bolj bizarnega od vprašanja. Na primer: “Za začetek boste lahko šli v občine, ki se rimajo na vašo: Ljubljana, Sežana, Velika Polana pa vse do Ankarana. Prijatelj je pa s Hodoša? E, on je pa najebal …” Ali pa: “Koliko časa morate nositi masko? Pošljite eno vašo sliko, pa vam bom povedal.” In še: “A večkrat na teden se je več let cepil s heroinom? Ja, lahko bi rekli, da gre za smrt zaradi cepljenja.” Obvlada tudi matematiko: “Če ste bili na hitrem testu dvakrat negativni, ste zagotovo pozitivni, saj minus in minus dasta plus.”

“Tudi sam sem šel skozi precej turbulentno obdobje. V dani situaciji se ti zdi, da ne bo nikoli bolje, kar ne drži. Vedno je lahko bolje. Uporabiti moraš vsa sredstva, ki ti pomagajo ostati živ.”

“Politiki bi nam morali reči hvala”

Vprašanje, ali navdih za Centralo črpa z vladnih novinarskih konferenc, je skorajda retorično. “Ne da črpam, dobesedno prepisujem,” se zasmeje Žan Papič. “V nekem intervjuju sem že rekel, da bi nam komikom politiki morali reči hvala, ker se zaradi nas ljudje nasmejejo in nimajo več potrebe po tem, da bi jih tepli. Humor se mi vsekakor zdi boljša oblika sproščanja kot nasilje.”

“Najtežje je v življenju biti preprost. Komedija je za razliko od drame lahka za gledanje, a jo je težko delati.”

Zamisel za takšno druženje z občinstvom, pravi, pride “v trenutku, ko zaprejo vsa prizorišča in nimaš več možnosti, da bi se izražal na tebi poznan način in potrebuješ drug kanal, da prideš do ljudi”. Po formatu Centrala spominja na francoski koncept televizijske komične serije Caméra Café, ki so ga posvojili tudi Italijani. “Temu bi lahko rekli 'espresso humorja' - kratko, sladko in močno. Produkcija je preprosta: potrebuješ le kamero, kreativo in dobro montažo. 'Tajming' je namreč v komediji zelo pomemben. Komedija zahteva reakcijo, ki pa mora biti izzvana, dosežeš jo z dobro, hitro, dinamično montažo.” Videti je zelo enostavno, a v resnici ni, pravi Papič. “Najtežje je v življenju biti preprost. Komedija je za razliko od drame lahka za gledanje, a jo je težko delati.”

Pri ustvarjanju prvih epizod Centrale sta mu pomagala stand up komika Matic Kokošar iz Baške grape in Domžalčan Matevž Baloh, pri novejših pa svoj smisel za osvajanje spletnega občinstva s humorjem pristavi Ježkov vnuk Juš Milčinski. Ob napredovanju vladnega govorca Jelka Kacina na mesto državnega sekretarja, se tudi Marku iz Centrale v kratkem obeta premik izza pisalne mize h govorniškemu pultu, nam namigne Žan Papič.

“Humor se mi vsekakor zdi boljša oblika sproščanja kot nasilje,” pravi Žan Papič. (foto: Dejan Nikolić)

Ustvarjalno in pestro, koroni navkljub

Za 29-letnim Sežancem je plodno ustvarjalno leto. Zaigral je v predstavi Igorja PisonaK(o)ronske zdrahe v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v komediji Shoes v glavo, ki jo režira Boris Kobal, Papič pa ima v njej poleg igralske tudi producentsko vlogo. Obe predstavi sta trenutno zaradi zaprtih odrov “na čakanju”, a Papiču kljub temu ne zmanjka dela. Redno sodeluje z Radiem Trst A, občasno z Radiem Koper, aktiven je tudi v sežanski neformalni skupini Premik, kjer med drugim vodi pogovore z različnimi gosti, nedavno pa jim je uspel tudi dobrodelni podvig - z zbranim denarjem so Dom na Krasu in Dom upokojencev Sežana opremili z zbliževalnikoma, ki omogočata varno srečevanje oseb. Nastopa v raznih oglasih, te dni, denimo, na zabaven način nagovarja mlade, naj se kot vozniki pridružijo zavodu Sopotniki. Gledalce TV Slovenija pa je zabaval v letošnjem silvestrskem programu.

“Premalo se govori o samomorilnosti in spolnosti”

K delu ga žene predvsem želja, da ustvari “življenjski presežek”, da sebi in drugim dokaže, da zmore: “Izobraževalni sistem mi je namreč neprestano govoril, da nisem dober. Vodi me vedoželjnost, želja po odgovorih in obenem želja po ugajanju, po tem, da dobim potrditev od občinstva. Zdi se mi, da komik z vsakim aplavzom bolj obstaja. S tem se hraniš.”

Veseli se 8. februarja, ko bo podcast Fejmiči, ki ga soustvarja z Gašperjem Bergantom in je v letu dni pritegnil pol milijona ogledov, slavil prvo obletnico. V sodelovanju s stand up kolegom Markom Kumrom Murčem pa snuje družbeno angažirano predstavo o samomorilnosti. “V Sloveniji se premalo govori o samomorilnosti in o spolnosti,” meni. S predstavo želi nagovoriti zlasti mlajšo populacijo. “Obenem to počnem tudi zaradi sebe, saj sem tudi sam šel skozi precej turbulentno obdobje. V dani situaciji se ti zdi, da ne bo nikoli bolje, kar ne drži. Vedno je lahko bolje. Uporabiti moraš vsa sredstva, ki ti pomagajo ostati živ.”


Najbolj brano