Primorci kot zgled in navdih

18 osebnosti je od leta 2005 do 2020 dobilo v roke zlato jabolko, kot so odločili bralci Primorskih novic in Primorskega dnevnika, gledalci Televizije Koper ter poslušalci Radia Koper in Radia Trst A.

Zlato jabolko, simbolično darilo akcije Osebnost Primorske Foto: Ilona Dolenc
Zlato jabolko, simbolično darilo akcije Osebnost Primorske Foto: Ilona Dolenc

PRIMORSKA > Prvi zlati jabolki, simbolični darili akcije Osebnost Primorske, sta prejela zdravnika - leta 2005 srčni kirurg Tomislav Klokočovnik, leto kasneje pa Erik Brecelj, ki je opozarjal na slabe razmere na Onkološkem inštitutu. Osebnost leta 2007 je bil duhovnik Franc Prelc, ki je v Bertokih v sklopu Karitasa odprl center za pomoč alkoholikom, brezdomcem in ljudem v stiski. Leta 2008 si je naziv prislužil tržaški pisatelj Boris Pahor, sledila mu je Tea Leban, tedanja direktorica Varstveno delovnega centra Nova Gorica. Peter Ventin, gasilec iz Pirana, ki je reševal življenja v poplavah, je bil osebnost leta 2010.

Nato je ta čast pripadla Jadranki Vrh Jermančič, zdravnici, ki se v delovnem in prostem času bori proti raku. Njena naslednica je bila dirigentka Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič Pia Cah. Vladimir Krpan in pater Bogdan Knavs, ki sta na Sveti Gori pripravila mašo za vse žrtve vojn, sta zmagala leta 2013. Za njima je zlato jabolko prejela tabornica Nina Kapelj, ki je po uničujočem žledolomu pomagala obnavljati gozdove.

Deseto leto izbora je zaznamovala Angela Lampe, borka za gradnjo centra za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču. Drugi zmagovalni par v akciji, leta 2016, sta bila Vasja Klavora in Igor Komel, pobudnika postavitve spomenika slovenskim vojakom, padlim med soško fronto, v Doberdobu. Pilot Benjamin Ličer Benđo, ki strast do letenja združuje s človekoljubno pomočjo in varovanjem narave, je prejel največ glasov leta 2017, zlato jabolko je nato izročil Patriciji Lovišček, ki z zavodom Modri december širšo javnost ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu. Naziva osebnost Primorske se je leta 2019 veselila Larisa Štoka, predsednica dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki.


Najbolj brano