V šempetrski bolnišnici kriza, cele družine doma z virusom

Kot so v šempetrski bolnišnici predvideli, se covid-19 širi med osebjem in pacienti, potem ko je “izbruhnil” na oddelku internistične službe. Hkrati se slabšajo razmere na vsem Goriškem. Statistiko najbolj “kvarijo” žarišča okužbe, toda skrb vzbuja, da so obolele cele družine razpršeno po regiji. Bolnišnica samo povečuje covidni oddelek, zdaj z 61 pacienti, in krči ostale dejavnosti, zdravstveni domovi dihajo na škrge. Po oceni zdravstva je škodila omilitev omejitev med prazniki.

Rešitev je le cepljenje. Včeraj so s cepljenjem starejših začeli na OŠ 
Ledine. Foto: Leo Caharija
Rešitev je le cepljenje. Včeraj so s cepljenjem starejših začeli na OŠ Ledine. Foto: Leo Caharija

GORIŠKA > Obolevanje zaradi novega koronavirusa je ta teden na Goriškem oziroma severnem Primorskem doseglo vrhunec. “Okužene so cele družine,” je med drugim izpostavila vodja območne enote za nalezljive bolezni pri inštitutu za javno zdravje Tatjana Frelih. Pritisk občutijo zdravstveni domovi tudi zato, ker je okužen del osebja, še večjega pa Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica, kjer že ves teden samo povečujejo covidni oddelek in zavoljo prerazporejanja kadrov krnijo ostale dejavnosti. Pa se bo konec tedna trend obrnil?

K primatu prispevajo domovi za starejše

“Okužbe so v glavnem v Novi Gorici, Ajdovščini in Tolminu. Ko sem sama anketirala okužene, sem ugotovila, da so zboleli starši, otroci, stari starši. Bila sem presenečena,” razlaga Frelihova. Epidemiologi anketirajo vsakega potrjeno okuženega, da poskušajo ugotoviti, kje je morda staknil virus. Opozorijo ga, naj vse svoje stike v času kužnosti o tem obvesti, zato da potem spremljajo svoje stanje.

Skoraj 900 okužb v enem tednu

V zadnjih sedmih dneh je bilo v goriški statistični regiji potrjenih skupno kar 846 okužb, to je v povprečju 120,9 na dan, oziroma preračunano na 100.000 prebivalcev 102,1. To je trenutno drugo najvišje dnevno povprečje med vsemi slovenskimi regijami.

S cepljenjem starejših so začeli v OŠ Ledine. (foto: Leo Caharija)

Po njenih besedah je ta trenutek covid-19 prisoten razpršeno po severni Primorski. Meni, da je najbrž tudi drugod po državi podobno, razlika je, da je bila Primorska v prvem valu malo prizadeta in je zato večina populacije neprekužena, nezaščitena. Podobno si zdajšnji izraziti skok na zahodu države razlaga direktorica novogoriškega zdravstvenega doma Petra Kokoravec, ki prav tako kot Frelihova vidi razlog za siceršnje poslabšanje razmer v ravnanju ljudi med prazniki oziroma takratni omiliti ukrepov. “Na to med drugim nakazuje večje obolevanje mlajših, starih do 40 let,” je ponazorila.

Zakrbljujoče razmere v DSO Ajdovščina

Od 1502 aktivnih okužb jih je kar 208 povezanih z dvema domovoma starejših. V enoti Tolmin Doma upokojencev Podbrdo je pozitivnih 53 stanovalcev. V Domu starejših občanov Ajdovščina je 116 aktivnih okužb med stanovalci in 37 med redno zaposlenimi. Od konca decembra je tu zbolelo kar 129 oskrbovancev. Od tega je bilo 81 cepljenih s prvim odmerkom zadnje dni leta, 48 pa se jih ni cepilo. V tem obdobju je zbolelo tudi 44 redno zaposlenih. Od teh so se trije cepili s prvim odmerkom, kar 41 pa se jih ni, čeprav so imeli možnost za to. Sedem se jih je vrnilo na delo, a je pomanjkanje kadra v domu že kritično. Vodstvo je zato že zaprosilo za pomoč druge domove v regiji in širše, je sporočila direktorica Tanja Stibilj Slemič.

Frelihova pojasnjuje, da so “že zboleli tisti, ki so se okužili med prazniki. Zdaj se bodo pojavljali njihovi stiki. Upam, da jih bo manj, tako sklepam tudi zato, ker je bilo po novem letu druženja manj. Upam, da se ljudje obnašajo po priporočilih. Pozovite jih, naj upoštevajo ukrepe in se ne družijo, če se že, pa naj ravnajo tako, kot da je vsak okužen. S tem bodo naredili največ.”

Kljub razpršeni obolelosti pa statistiko po besedah epidemiologinje slabšajo izbruhi, kakršni so se zgodili v domovih za starejše in v bolnišnici: “Ko pride covid-19 v dom upokojencev, ga ni mogoče ustaviti. Taki izbruhi navadno najbolj prispevajo k velikim številkam, v domu v Ajdovščini je na primer skoraj vse že bolno. V podjetjih ta trenutek izbruhov ni.”

681 primerov je bilo v regiji 31. decembra in kar 1272 primerov je bilo včeraj.

Rekord na covidnem oddeleku

Kot je znano, je tako žarišče ta trenutek bolnišnica v Šempetru, kjer obenem vladajo izredne razmere, menda tudi zmeda, zavoljo povečevanja covidnega oddelka in bolezni med zaposlenimi. Od vdora virusa v belo cono na oddelkih internistične službe se število okužb v zavodu še povečuje. Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko so v sredo opravili 146 PCR-testov, pozitivnih je bilo še šest pacientov, od vdora virusa v belo cono pa že 26. Vse so takoj premestili na covidni oddelek, kjer je bilo včeraj 61 bolnikov, kar je daleč največ v tej bolnišnici od izbruha epidemije. Pet jih je v intenzivni enoti.

(foto: Leo Caharija)

Po podatkih, ki jih je včeraj civilni zaščiti posredovala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, je bilo ob sredinem testiranju pozitivnih še šest zaposlenih. Skupaj jih je več kot 30. Zaradi zahtevne situacije, ki terja stalno reorganizacijo dela in prilagajanje, so odpovedali vse nenujne posege in preglede. A kot je zagotovila strokovna direktorica, bodo vsi, ki bodo pomoč zares potrebovali, to tudi dobili.

Prerazporeditve in nadure, krčenja pa ni

Tudi Petra Kokoravec in njeni sodelavci so te dni zasuti z delom. Ob širjenju okužbe opozarja: “Skrbi nas predvsem za starejše od 60 let, ki so ogrožena skupina za težek potek bolezni. In težko napovemo, kdaj bo možno precepiti vse te ljudi. Poleg tega stroki še ni znano, kakšne posledice na zdravju pušča virus, kako vpliva na notranje organe in kronična obolenja.”

Virus hkrati krči osebje zdravstvenega doma, pa naj gre zaradi okuženosti zaposlenih ali pa njihovih partnerjev. Karanten ali izolacij zaradi obolelih otrok je malo. Za delovanje ustanove torej prerazporejajo osebje, med drugim je to doletelo uslužbence Centra za krepitev zdravja, ki ta trenutek ne deluje, in vse diplomirane medicinske sestre iz referenčnih ambulant. Dom si pomaga tudi s študenti, v delo se vključujejo vsi koncesionarji s svojim osebjem, na pomoč je priskočil zasebni zavod Medartis. Tudi za nemoteno delovaje reševalne službe so bile potrebne prerazporeditve, pri čemer število prevozov ni upadlo, pravi direktorica: “Pravzaprav je nenujnih prevozov zaradi okrnjenega javnega prometa zdaj še več kot pred epidemijo.” Pomanjkanje osebja blažijo tudi z opravljanjem nadur, dejavnosti pa niso krčili in jih ne morejo: “Ambulante splošne medicine so seveda njune, pediatrije in ginekologiije tudi, prav tako medicine dela.” Razmišljali so, da bi okrnili patronažno službo, zaradi prerazporejanja na druga delovišča, vendar jo po drugi strani ta trenutek še bolj potrebujejo, kot sicer. Rezerv torej praktično ni.

Omejevanja druženja ne spoštujejo

Direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar vidi razloge za izrazito poslabšanje epidemioloških razmer na Goriškem v prepletu različnih dejavnikov. “Da se bodo razmere po praznikih poslabšale, smo opozarjali že ob napovedi sproščanja ukrepov. Zasebna druženja in obiski, verjetno brez nošenja mask in upoštevanja razdalje ter ostalih priporočil, vse to se kaže v večanju števila okužb. Predolgo smo bili preveč sproščeni, saj smo imeli dobro situacijo,” izpostavlja Stopar.

Hkrati dodaja še: “Po podatkih delodajalcev z našega območja se je za praznike odpravilo domov v druge kraje in države približno 3000 zaposlenih. Razmere so nekje boljše, drugje slabše, zato smo delodajalce prosili, naj po praznikih poskrbijo za dodatno pozornost in izvajanje vseh potrebnih ukrepov v delovnih prostorih ter omejitev druženja. Glede na to, da se srečujemo z razpršenimi okužbami v manjših sredinah, predvidevam, da so ključni vir neformalna druženja. V kolektivih ob kavici, na malici, cigareti, v garderobi. In potem nas kličejo, da so bili prejšnji dan v stiku z nekom, ki je pozitiven. Okužbe se širijo tudi v prijateljskih in medsosedskih druženjih, na priljubljenih planinskih točkah. Nadzora praktično ni. Prav tako nihče ne nadzira upoštevanja napotitev v karanteno,” je pojasnil Stopar.


Najbolj brano