Kdo bo odgovarjal zaradi tragedije na urgenci?

Od otvoritve nove urgence šempetrske bolnišnice je minilo pet let, le nekaj mesecev manj pa od pretresljive ugotovitve, da se je pri opremljanju prostorov zgodila usodna napaka, zaradi katere je umrl poškodovani delavec. Izvedenec je s to napako povezal še najmanj dve smrti. Pred nekaj tedni se je na novogoriškem sodišču končala sodna preiskava tega tragičnega primera.

Marca leta 2016 je tragična smrt 52-letnega delavca razkrila, da so 
med opremljanjem nove urgence napačno povezali cevi za smejalni plin in kisik.  Foto: Vesna Humar
Marca leta 2016 je tragična smrt 52-letnega delavca razkrila, da so med opremljanjem nove urgence napačno povezali cevi za smejalni plin in kisik.  Foto: Vesna Humar

NOVA GORICA > “Tožilka v zadevi, ki jo imenujete smejalni plin, sprejema tožilsko odločitev po zaključeni preiskavi,” nam je odgovorila vodja novogoriškega tožilstva Damijana Bandelj. Kmalu bo torej znana odločitev glede obtožbe v tej žalostni zgodbi.

Čeprav se ni usodno poškodoval, je na urgenci umrl

Tožilstvo je sodno preiskavo zahtevalo poleti 2017. Da je šlo pri opremljanju novih prostorov urgence nekaj hudo narobe, se je pokazalo na najbolj tragičen način sredi marca leta 2016, ko so na urgenco iz Anhovega pripeljali 52-letnega delavca. Poškodoval se je v delovni nesreči. Čeprav poškodbe niso bile usodne, so morali svojcem sporočiti, da je njihov najbližji umrl. Še večji šok pa so doživeli, ko so jim povedali, zakaj je umrl. Izkazalo se je, da so mu v reanimacijski sobi namesto kisika dovajali dušikov oksid (smejalni plin). To je potrdila sodna obdukcija, pa tudi izvedensko mnenje. Kasneje je izvedenec ugotovil, da naj bi zaradi zamenjave cevi in plinov umrla še dva bolnika, ogrožena pa naj bi bila življenja še štirih pacientov. Novogoriški kriminalisti so med zahtevno preiskavo, kot smo že večkrat poročali, ugotovili številne napake, ki so se zgodile v verigi opremljanja prostorov nove urgence. Delavec, ki je bil zadolžen za priključitev cevi za kisik in smejalni plin, tega ni storil, prav tako ni opravil testiranj. Namesto njega sta njegovo delo opravila druga dva osumljena, ki tega ne bi smela. Eden od osumljenih naj bi nato ponaredil listino, povezano s testiranji (menda potrdilo o skladnosti), drugi pa jo je uporabil kot pristno, a naj bi vedel, da ni, so ugotavljali med kriminalistično preiskavo.

Med preiskavo so pridobili tudi več različnih izvedenskih mnenj, zadnjega konec avgusta lani.

Ovadili so tudi dve vodji del in dva nadzornika, ki naj bi opustili dolžno ravnanje. Šlo naj bi za zaposlene več podjetij iz primorskega, celjskega in murskosoboškega območja, ki so sodelovala pri opremljanju in nadzoru del v novi urgenci.

Tožilstvo je zahtevalo sodno preiskavo za devet ljudi

Novogoriško tožilstvo je zahtevo za sodno preiskavo vložilo za devet osumljenih, zaradi različnih kaznivih dejanj, od povzročitve splošne nevarnosti, ponarejanja listin do povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Sodna preiskava se je počasi premikala naprej, sklep o uvedbi preiskave je po zaslišanju osumljenih in pritožbah odvetnikov postal pravnomočen šele v letu 2019, ko so lahko na sodišču začeli z zaslišanji prič. Vmes so odločali tudi o izločitvi dokazov, ki so se znašli v sodnem spisu po pogajanjih z dvema osumljenima o morebitnem priznanju krivde.

Za dva izvajalca se je postopek kmalu končal

Poročali smo, da sta se sodnemu postopku izognila oba izvajalca, ki sta v prostorih šempetrske urgence napačno povezala cevki za smejalni plin in kisik. Sodišče proti njima ni uvedlo sodne preiskave.

Višji sodniki so že pred časom delno ugodili tudi obrambi enega od osumljenih, in sicer glede kaznivega dejanja ponarejanja listin. Tako so v sodni preiskavi ugotavljali le okoliščine osnovnega kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti oziroma povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Če je tožilstvo zahtevalo preiskavo za devet osumljenih, jih je nazadnje ostalo šest.

Sodno preiskavo so na novogoriškem sodišču po naših podatkih končali sredi lanskega novembra in spis poslali na tožilstvo. Med preiskavo so pridobili tudi več različnih izvedenskih mnenj, zadnjega konec avgusta lani. Skoraj pet let po tragediji, ki je razkrila usodne napake, bo verjetno kmalu bolj jasno, kdo je zanje odgovoren.


Najbolj brano