Bo šel enotni plačni sistem po gobe?

Predsednik vlade Janez Janša je preko tviterja napovedal spremembo plačnega sistema v policiji, svojo napoved pa nato razširil še na vojsko in zdravstvo. Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so sicer že pripravljena, potrjujejo na ministrstvu za javno upravo.

Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da  predstavlja plačni 
sistem v policiji podoben problem kot  drugih sektorjih  - velika 
nesorazmerja glede na obremenjenost. Foto: Leo Caharija
Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da predstavlja plačni sistem v policiji podoben problem kot drugih sektorjih - velika nesorazmerja glede na obremenjenost. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > “Zdi se mi naravnost nerazumljivo, da [...] neki vrhunski strokovnjak, zdravnik, zasluži morda samo 1,5-krat toliko kot sindikalni predstavnik policije pri nas,” je v sredinih Odmevih ocenil notranji minister Aleš Hojs, ki podpira izstop policije iz enotnega plačnega sistema in se zavzema za karierni sistem plač v policiji, kjer izhodišča za to že pripravljajo.

Težava nesorazmerja glede na obremenjenost

Da bodo operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in pravičneje uredili razmerja, je sicer že pred tem preko tviterja napovedal premier Janez Janša. Napoved je sledila javni objavi plač zaposlenih v policiji, kjer je po Janševem mnenju problematično “razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnjenih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalisti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh”. Janša je napoved nato še razširil: “Potekajo priprave na reformo plačnega sistema v javnem sektorju. Ko gre za operativni del policije, vojske in zdravstva, ga bomo izvzeli iz administrativnega dela plačnega sistema in to posebej ter bolj pravično uredili.” Razlog: velika nesorazmerja glede na obremenjenost.

Prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju so že pripravljena.

Masa plač naj bi ostala nespremenjena

Minister Hojs je pojasnil, da so se na vladi o spremembah enotnega plačnega sistema pogovarjali že pred časom. “Predsednik vlade je dal jasna izhodišča in mnogi od ministrov smo ta izhodišča potrdili, tudi obrambni minister, da se vsak posebej začne pogovarjati s tistimi, ki so pri nas zaposleni, za izvzem iz enotnega plačnega sistema, seveda pod enim pogojem, torej, da ohranjamo sistem mase plač tak, kot je zdaj,” je v Odmevih pojasnil Hojs.

Na ministrstvu za javno upravo so potrdili, da so prva izhodišča za spremembe plačnega sistema v javnem sektorju pripravljena. Ministrstvo bo z njimi najprej seznanilo vlado, nato pa sindikate javnega sektorja, s katerimi bodo nato začeli usklajevanja.

Gregor Virant

avtor sedanjega plačnega sistema

“Ukinitev enotnega plačnega sistema je sicer legitimna rešitev, a tvegana.”

Konkretno v katero smer gredo predlogi izboljšav in kje zaznavajo največ težav, niso odgovorili. So pa dodali, da je vsem resorjem skupno to, da si želijo sprememb, ki bodo zagotavljale boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, večjo fleksibilnost pri določanju višine plače, manj administriranja in poenostavitve sistema. Spremembe plačnega sistema javnega sektorja sicer predvideva že koalicijska pogodba.

Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo v prvi Janševi vladi, ki je uvedla enoti plačni sistem, je za časnik Večer komentiral, da bi bila ukinitev enotnega plačnega sistema sicer legitimna rešitev, a tvegana. Po njegovem bi vodila “v težje obvladovanje plačne mase, zmanjšanje transparentnosti in povečevanje neutemeljenih razlik v plačah”. Zato predlagala popravke v smeri povečanja fleksibilnosti in menedžerske avtonomije ter zmanjšanje avtomatizmov pri napredovanju.

Plačna nesorazmerja v policiji pa po njegovem izhajajo iz pretiranega poudarka na senioriteti. “Policisti za vsako leto v policiji dobijo dodatek za delovno dobo in še dodatek za stalnost. Če teh dodatkov ne bi bilo, bi prihranjeni denar lahko namenili za boljše plače mlajših policistov. To sem predlagal že leta 2007, vendar so sindikati predlog z gnusom zavrnili,” je za Večer dejal Virant.

Izvzem operativnega dela policije iz enotnega plačnega sistema podpirajo tudi na policiji in v policijskih sindikatih, kjer pa pričakujeta dodatna pojasnila.

Prvi mož Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je že ocenili, da je razmerja med različnimi skupinami zaposlenih, kar premier navaja kot problem plač v policiji, možno reševati znotraj obstoječega plačnega sistema.


Najbolj brano