Šefom se ne bodo več oglašali

“Če bo volja vlade, da ustrezno uredi status policistov in policijskih uslužbencev, so stavkovne zahteve lahko rešljive v nekaj dneh,” je danes v Postojni poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Stavkajoči policisti bodo majhne prekrškarje odslej le opozarjali in ne kaznovali, svojim šefom pa se na osebne telefone ne bodo več oglašali.

Predsednik policijskega sindikata Rok Cvetko (desno) je stavko 
danes simbolično začel na Fernetičih. Foto: Danijel Cek
Predsednik policijskega sindikata Rok Cvetko (desno) je stavko danes simbolično začel na Fernetičih. Foto: Danijel Cek

POSTOJNA, FERNETIČI >“Stavka je posledica neodzivnosti vlade, ki jo ves čas njenega mandata opozarjamo na nekatere ključne zadeve,” je včeraj zjutraj pred postojnsko policijsko postajo poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. Sindikat je ob tokratni stavki na vlado naslovil štiri zahteve.

Zahtevajo dialog

Prva je odprava kršitev sporazuma iz leta 2018, ki je privedla do točke, ko bodo policijski uslužbenci že marca prejeli osem odstotkov nižje plače, je začel Cvetko. Druga zahteva je po njegovem neusklajena uredba o napredovanju javnih uslužbencev, zaradi katere policisti letos ne bodo mogli napredovati (tudi do višje plače), kar se jim bo poznalo prihodnje leto. Ker ne bodo napredovali, Cvetko meni, da bodo prihodnje leto oškodovani za najmanj 600 evrov.

Rok Cvetko

predsednik Policijskega sindikata Slovenije

“Če vlada ne bo pokazala interesa za reševanje naših zahtev, potem je možno stavko tudi zaostriti.”

Tretja zahteva je priprava podlage, na kateri bi lahko za policijske uslužbence sklenili samostojno panožno kolektivno pogodbo ter da bi ob tem pravice za uslužbence policije urejali zgolj policijski sindikati. “Trenutno pa širše kolektivne pogodbe, ki delno urejajo tudi pravice policijskih uslužbencev, slonijo na volji sindikatov, ki policijskih uslužbencev sploh ne zastopajo. To je ena od ključnih nepravilnosti trenutnega sistema,” je poudaril Cvetko. Četrta zahteva je vodenje socialnega dialoga. Po Cvetkovem mnenju vlada ne bi smela enostransko posegati v obstoječe pravice zaposlenih z akti, na katere sindikat nima vpliva.

Zaostritev je možna

“Stavka v policiji bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev oziroma sklenitve sporazuma med vlado in Policijskim sindikatom Slovenije. Policisti moramo tudi v času stavke izvajati vse nujne naloge, med katere sodijo tudi naloge za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Varnost, osebno premoženje in javno zdravje zaradi stavke torej nikakor ne bo ogroženo,” je poudaril Cvetko.

Ker pa vlado zelo boli tudi pomanjkanje denarja od kazni v proračunu, bodo storilcem manjših prekrškov, kadar bo to dopustno, izrekali le opozorila, svojim šefom pa se na osebne telefone ne bodo več oglašali. “Če vlada ne bo pokazala interesa za reševanje naših zahtev, potem je možno stavko tudi zaostriti,” je sklenil Cvetko.

In zakaj so stavko simbolično začeli na Fernetičih? Kot je dejal zato, ker želijo vladi in državljanom pokazati, da bodo policisti tudi med stavko dosledno izvajali ukrepe za zajezitev epidemije, in ker je bilo potrebnih devet mesecev, da so odgovorni policistom na kontrolnih točkah z Italijo vendarle uredili pogoje za delo. “Ti so zdaj primerni, niso optimalni, vendar delo lahko zdaj nemoteno opravljajo,” je pristavil.


Najbolj brano