Ekološke kmetije v Istri

Nedavno je Kmetijsko gozdarska zbornica Nova Gorica izdala izjemno dobrodošlo publikacijo Vodič po ekoloških kmetijah slovenske Istre. V njej so na pregleden način predstavljeni ekološki pridelovalci z vsemi ključnimi podatki, njihova ponudba in kratko sporočilo o tem, kakšna je filozofija posamezne kmetije.

V vodniku so v večini predstavljeni  oljkarji, sledijo vinarji, pa 
sadjarji, zelenjadarji, čebelarji, zeliščarji, pridelovalci žit ... Foto: Alenka Penjak
V vodniku so v večini predstavljeni oljkarji, sledijo vinarji, pa sadjarji, zelenjadarji, čebelarji, zeliščarji, pridelovalci žit ... Foto: Alenka Penjak

ISTRA > Gre za zelo široko paleto pridelkov, kot v uvodu poudarja tudi Branimir Radikon, direktor KGZ Nova Gorica, saj Istra kot območje, čeprav sorazmerno majhno, to omogoča. Omogoča pa tudi ekološko pridelavo, ki je vse bolj cenjena zaradi okoljske in trajnostne naravnanosti, ki jo z nakupom tovrstnih izdelkov izkazujejo potrošniki.

V vodnik je zajetih kar 53 kmetij, med njimi jih je 42, ki so v celoti zavezane ekološkim standardom. V večini so oljkarji, sledijo vinarji, pa sadjarji, zelenjadarji, čebelarji, zeliščarji, pridelovalci žit ... Nekaj je kmetov, ki ponujajo meso in mesne izdelke, jajca, iz Istre pa so nenazadnje z ekološkim certifikatom opremljene tudi školjke iz tukajšnjih školjčišč.

Izčrpna in nazorna publikacija je na voljo v vseh uradih KGZ Nova Gorica, v Kopru je na Ulici 15. maja.


Najbolj brano