Zdravniki zbirajo prijave za cepljenje zoper covid-19

Vsi zdravstveni domovi, tudi na Primorskem, že zbirajo prijave za cepljenje z novim cepivom zoper covid-19. Ponekod, denimo v ajdovskem, so za naročanje odprli posebno telefonsko številko. Sezname za cepljenje bodo sestavili osebni zdravniki, ki paciente najbolje poznajo. Skladni bodo z navodili zdravstvenega ministrstva, ki pa jih to še ni posredovalo.

Med splošnim prebivalstvom bodo, tako kot je to veljalo za 
domove ostarelih, prednostni seznami za cepljenje kot najpomembnejši kriterij upoštevali starost za cepljenje prijavljenega 
posameznika.   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Med splošnim prebivalstvom bodo, tako kot je to veljalo za domove ostarelih, prednostni seznami za cepljenje kot najpomembnejši kriterij upoštevali starost za cepljenje prijavljenega posameznika.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Že od druge polovice decembra se lahko državljani prijavijo za cepljenje na posebnem vladnem portalu. Tam, kot piše, zbirajo “interes za cepljenje proti covidu-19”. A vsi tisti, ki bi se zdaj res radi cepili, se morajo po nareku zdravstvenega ministrstva za cepljenje naročiti “v svojem” zdravstvenem domu (ZD) oziroma pri svojem osebnem zdravniku ali mu poslati prijavo po elektronski pošti. Ni pa še ministrstvo vodstvom ZD in osebnim zdravnikom poslalo nujnih dodatnih navodil v zvezi s seznami, zbiranjem prijav in predvsem glede izvedbe cepljenja. Na to vsi nestrpno čakajo.

Tudi na Primorskem se lahko za cepljenje zainteresirani naročijo po telefonu ali elektronski pošti - na telefonsko številko ambulante osebnega zdravnika. Vsi ZD so na svojih spletnih straneh glede naročanja objavili posebno informacijo in imajo vzpostavljene tudi elektronske kontakte. Naročanje v vseh ZD na Primorskem že poteka.

Že cepili zaposlene

Še včeraj so v vseh primorskih ZD prejeli cepivo za cepljenje zaposlenih, ki so se prijavili za cepljenje proti novemu koronavirusu. V povprečju se je za cepljenje povsod odločilo od 30 in 40 odstotkov zaposlenih, le v postojnskem ZD dobrih 50 odstotkov.

Glavni kriterij: starost

V ZD, kjer smo včeraj preverjali, kako poteka naročanje za cepljenje, so v torek in včeraj še cepili zaposlene, za katere so prejeli naročeno cepivo.

Povsod poudarjajo, da konkretna navodila za izvedbo cepljenja prebivalstva še čakajo, bodo pa prednostne sezname oblikovali predvsem glede na starost - med prvimi bodo cepljeni starejši od 80 let, nato po starosti navzdol. Koliko zainteresiranih bodo lahko cepili, bo odvisno od količine prejetih odmerkov cepiva, izpostavljajo direktorice ZD Nova Gorica, Postojna in Sežana Petra Kokoravec, Irena Vatovec in Ljubislava Škibin ter strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak. Da prijave zbirajo osebni zdravniki, je dobro, saj svoje paciente najbolje poznajo in zato vedo, za koga je zelo priporočljivo cepljenje čim prej. “Tako kot cepljenje proti gripi jim tudi to cepljenje ves čas priporočamo,” dodajajo zdravnice.

Vsak potrebuje letos tri odmerke

Vsak Slovenec mora letos za učinkovito zaščito pred novim koronavirusom prejeti tri odmerke cepiva, opozarja direktorica postojnskega ZD Irena Vatovec: “Glede na znane podatke, da naj bi to cepivo človeka zaščitilo za čas pol leta, mora vsak biti letos cepljen tri krat: prvič zdaj oziroma vsaj do marca, drugič 21. dan po prvem odmerku in nato spet čez pol leta (julija oziroma avgusta) s tretjim odmerkom.” Zato zadošča milijon odmerkov cepiva le za 500.000 prebivalcev, ki bodo potrebovali še novih pol milijona odmerkov poleti - istih 500.000 ljudi še tretji odmerek. Da bi cepili skoraj vse prebivalce, bi tako Slovenija letos potrebovala skupaj vsaj šest milijonov odmerkov cepiva. Za cepljenje približno polovice prebivalstva pa bi potrebovala letos nekaj več kot tri milijone odmerkov cepiva.

Če ponekod še razmišljajo, da bi med kriterije zajeli še kronične bolezni, je Kolander Bizjakova nekoliko skeptična: “Težko je presojati, ali je denimo diabetes težja kronična bolezen od visokega krvnega tlaka, saj je to zelo odvisno od posameznika in vrste drugih dejavnikov. Zato bomo sezname oblikovali po starostnih skupinah, kot smo jih za cepljenje v domovih ostarelih - od 100 let navzdol.”

Po potrebi pomoč patronažne službe

Sogovornice, pridružuje se jim še direktor ajdovskega ZD Egon Stopar, poudarjajo, da se mora, ker je cepljenje prostovoljno, nanj vsak sam prijaviti. “Naj pokliče po telefonu ambulanto osebnega zdravnika,” pravi Kolander Bizjakova. Če obvlada računalnik, se lahko prijavi po elektronski pošti, kar nekateri že uporabljajo za naročilo receptov za zdravila.

Čemu služi vladni seznam?

Nihče od osebnih zdravnikov in vodstev zdravstvenih domov ne zna odgovoriti na vprašanje, ki se zastavlja tudi ljudem zdaj, ko se morajo prijaviti za cepljenje pri osebnih zdravnikih. Nekateri so se namreč pred tem že prijavili na vladni seznam z naslovom Zbiranje interesa za cepljenje proti covid-19. Ali in kako bodo te prijave upoštevali, so vodstva nekaterih ZD že vprašala zdravstveno ministrstvo, ki pa še ni odgovorilo.

Ko pa gre za ostarele, ki živijo sami, nimajo bližnjih in zaradi zdravja potrebujejo pomoč ter oskrbo, jih bodo z možnostjo cepljenja lahko ob obiskih seznanile še patronažne sestre in jim pojasnile, kako se prijaviti. “Nima pa patronaža po sedanjih pravilih dovoljenja izvajati to cepljenje na domu, zato bo vsak moral priti v ambulanto,” pravi Kolander Bizjakova.

Posebna številka, morda cepilna mesta

Za zbiranje prijav za cepljenje so v ajdovskem zdravstvenem domu (ZD) vzpostavili posebno telefonsko številko 051/656-831. Prijaviti pa se je tudi tam mogoče po elektronski pošti. Kako bodo v ZD izvajali cepljenje, še ni znano, saj bo to predpisalo zdravstveno ministrstvo. Je pa že znano, da bodo v sežanskem ZD, ki ima na širokem teritoriju razpršene ambulante, cepljenje organizirali le v Sežani. Škibinova pravi: “Odprli bomo cepilno ambulanto poleg urgentne, saj je potrebna bližina zdravnika za primer kakšne neželene reakcije ali zapleta, kar lahko zagotovimo le v Sežani.” Če bo veliko prijav in bodo prejeli dovolj odmerkov cepiva, bodo tudi v koprskem in postojnskem ZD odprli cepilni ambulanti.


Najbolj brano