Ključna je kakovost hitrih testov, ne le (kakršna koli) cena

Brezplačna testiranja ljudi s hitrimi testi so po oceni stroke, tudi na Primorskem, dobrodošla pri odkrivanju okuženih z novim koronavirusom, a niso primerljiva s PCR testi. Ker zdravstveni domovi opozarjajo tudi na pomanjkljivosti teh kitajskih testov, ki jih je dobavila družba Majbert Pharm, nastaja vtis, da gre za sporen posel. Zato je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke že uvedla izredni nadzor.

Brezplačno hitro testiranje je dobra pomoč države za čim hitrejše 
odkrivanje okuženih, vendar pa mora država poskrbeti tudi za 
kakovostne vrste testov, sporočajo zdravstveni strokovnjaki.  Foto: Leo Caharija
Brezplačno hitro testiranje je dobra pomoč države za čim hitrejše odkrivanje okuženih, vendar pa mora država poskrbeti tudi za kakovostne vrste testov, sporočajo zdravstveni strokovnjaki.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Tik pred božičem je država s pomočjo zdravstvenih domov (ZD) ponekod pripravila množična brezplačna testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Naval za testiranja pred prazniki je bil velik, tudi na Primorskem. Ponekod, tudi v Kopru, pa so testiranja uspeli pripraviti šele januarja.

Teste je kupilo zdravstveno ministrstvo po drugem ponovljenem javnem razpisu v decembru. Nakup je bil namenjen brezplačnemu množičnemu testiranju prebivalstva. Teste je ministrstvo kupilo od družbe Majbert Pharm v lasti Amadeja Alana Eferla in Klemna Nicolettija. Slednja zdaj, navdušena nad dobrim poslom z državo, na družbenih omrežjih objavljata posnetke svojih “pozerskih pametovanj” in veseljačenja na mehiških plažah.

Irena Vatovec, direktorica postojnskega zdravstvenega doma

“V pošiljki, ki so jo nam dostavili, so bile paličice za odvzem brisa iz žrela, ne iz nosu in smo zato, dokler nam niso poslali pravih paličic, uporabljali svoje, iz zaloge.”

Že kmalu po uporabi teh hitrih testov pa so se začeli porajati sumi glede njihove zanesljivosti. Te krepijo tudi ugotovitve in izkušnje iz zdravstvenih domov. Zato je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) v sredo odredila izredni nadzor glede ustreznosti hitrih antigenskih testov.

Primorske izkušnje

V nekaj primorskih ZD smo povpraševali po izkušnjah s temi hitrimi testi. Menijo, da bi moralo ministrstvo pred nakupom poskrbeti za testiranje in ne verjeti le papirjem. Že pregovor pravi, da “papir vse prenese”, kar se izkazuje tudi tokrat, saj ministrstvo poudarja, da je zaupalo predloženim dokumentom.

Ponekod ustavili testiranje

Ker se je, kot kaže, ponovila podobna nepravilnost, kot se je nedavno primerila že v ZD Postojna, so včeraj v ZD Ljubljana in še ponekod zaustavili množično hitro testiranje. V sredo je namreč JAZMP v postopku nadzora ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja ZD Ljubljana, za odvzem brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. JAZMP sporoča, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo te paličice. Je pa zato začasno zaustavljeno izvajanje testiranja, saj ZD čaka na prejem pravega materiala.

Direktorica postojnskega zdravstvenega doma Irena Vatovec pravi, da je ta ZD pred tem že sam kupil svojo zalogo hitrih testov, jih preveril, testiral in šele nato izbral teste proizvajalca Roche. “Glede pošiljke z ministrstva se izkazuje, da ni bilo pravih referenčnih testiranj, kar so zdaj popravili. V pošiljki, ki so jo nam dostavili, so bile paličice za odvzem brisa iz žrela, ne iz nosu in smo zato, dokler nam niso poslali pravih paličic, uporabljali svoje, iz zaloge. Glede zanesljivosti obstaja dvom, saj se s temi hitrimi testi odkrije dokaj malo pozitivnih, ko število testiranih in potrjeno okuženih primerjamo s številom tistih, opravljenih s PCR testi. Ti so najbolj zanesljivi. Vsekakor pa je res tudi, da pri nakupu ne sme biti edino merilo nizka cena.”

Podobno razmišljajo tudi v zdravstvenih domovih Sežana, Koper, Nova Gorica. Nekateri ZD so za primerjavo celo naredili nekaj dvojnih vrst testiranj in prav ti izidi krepijo dvom v pravilen izid. Poraja se strah, koliko lažno negativnih so s temi kitajskimi hitrimi testi “spustili skozi” in tako nevede prispevali k povečanju širjenja okužbe.

Ima pa dokaj dobre izkušnje s temi testi izolski zdravstveni dom. Po besedah pomočnice direktorja za zdravstveno nego Maje Praček opravijo na dan dokaj malo testiranj, “poteka pa celoten proces v zelo kontroliranih pogojih za delo, upoštevaje vsa strokovna priporočila. Tudi nekaj preizkusov z drugo vrsto testa je bilo enakih. Tako lahko trdimo, da so ti državni testi primerni in uporabni.”

Gantar pozdravlja izredni strokovni nadzor

JAZMP je v sredo sporočila: “Ker gre za aktivnost velikega pomena, ki je lahko povezana s tveganji, smo se - kot predvideva zakonodaja - odločili za izvedbo nadzora. Med nadzorom bomo preverili skladnost dobavljenega medicinskega pripomočka z zakonskimi zahtevami,” Za zdaj še nista znana obseg in trajanje nadzora, saj je oboje odvisno od sprotnih ugotovitev.

JAZMP so k tej odločitvi vodila tudi opozorila iz zdravstva o kakovosti in podatki o več lažnih pozitivnih izvidih ter podatki, da so prišli posamezni paketi testov v Slovenijo celo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir.

Nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je zadnji dan svojega mandata podpisal pogodbo z Majbert Pharm za dobavo hitrih testov, je v odzivu glede izrednega strokovnega nadzora poudaril, da pozdravlja odločitev JAZMP.

Pravi, da pogodba z Majbert Pharm določa, da lahko država za teste v primeru, če ti ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti, zahteva reklamacijo pri dobavitelju ali celo predčasno razdre pogodbo. Prepričan pa je, da je bil nakup hitrih testov nujen, saj sicer ne bi mogli omogočiti množičnega testiranja prebivalstva.


Najbolj brano