Epidemiološka kriza odnaša ljudi

Z novim letom navadno obrnemo nov list v življenju in se vanj zaženemo z nekaj zaobljubami, kaj vse bomo tokrat storili drugače in bolje kot do sedaj. Seveda se ne izognemo niti izračunom, kaj dobrega je prineslo posebno virusno leto 2020. Številni so se tako tudi v nenavadnem letu, ki ni obetalo veliko pozitivnega, naučili peči kruh, več so se vrteli po lastni kuhinji, se pogosteje družili z družinskimi člani, se večkrat povzpeli na bližnji hrib, prebrali več knjig kot sicer ... in se tudi pogosteje (s)kregali. Na drugi strani imamo tako tudi črno statistiko, ki zajema preostale, ne tako idealne izkušnje leta.

V Sloveniji smo bili v minulem letu namreč pretreseni nad tremi trojnimi umori, kar se je zgodilo najverjetneje prvič v zgodovini samostojne države. Pa nad drugimi posameznimi umori in uboji ter poskusi teh kaznivih dejanj. Največ se jih je zgodilo v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Dnevna rutina, ki smo jo poznali pred epidemijo, je čez noč izpuhtela in nas v zameno postavila v kletke.

Nasilje v družini - verbalno in neverbalno - je postalo skoraj stalnica za mnogimi štirimi stenami. Epidemija novega koronavirusa pa je prinesla številne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, zato žrtve niso imele možnosti umika ali zavetja. Doma so bile še bolj izpostavljene grožnjam, nasilju, zlorabam, še težje pa so poiskale pomoč. Strah se je tako naselil v kosti mnogih, razlogov pa je bilo več: nov virus, nasilje, nič kaj spodbudni obeti v vsakih poročilih, lakota, socialne stiske, izguba službe, prepovedana druženja, športne aktivnosti ... Dnevna rutina, ki smo jo poznali pred epidemijo, je čez noč izpuhtela, nas oropala svobode in nas v zameno omejila na različne načine.

Ob vseh omejitvah pa je mnogim - iz takih in drugačnih razlogov - prekipelo. Vsi storilci najhujših deliktov v minulem letu pri nas so bili moški. Nekatere krvnike so po dejanjih zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali, druge priprli. Vse pa čakajo dolgi sodni procesi.

Leto, od katerega smo se ravno poslovili, je ob številnih dobrih stvareh prineslo tudi krizo: osebno, družinsko, zdravstveno, gospodarstvo, socialno. Za krpanje kriz pa bodo potrebni čas, strokovnjaki, pametne odločitve in tehtne poteze. Letos bo tako na žalost še kdo od nas izgubil službo in še nekaj otrok bo morda (p)ostalo lačnih, a le zdrava pamet bo okrepila odnose in iz njih spodila krizo.


Preberite še


Najbolj brano