“Cepivo potrebuje svoj čas in dva odmerka”

Okužba z novim koronavirusom je vdrla tudi v Dom starejših občanov (DSO) Ajdovščina, je pa vest, da je za okužbo zbolelo tudi 27 tistih ostarelih, ki so bili tik pred tem cepljeni s prvim odmerkom novega cepiva zoper sars-cov-2, vzbudila pozornost v javnosti. Zakaj se kaj takega lahko zgodi, pojasnjuje prof. dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Prof. dr. Borut Štrukelj Foto: Tomaž Primožic/FPA
Prof. dr. Borut Štrukelj Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA, AJDOVŠČINA > Prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani poudarja, da to ni edini tak dogodek, saj zbolevajo že cepljeni po prvem odmerku tudi v drugih državah EU: “Glede na način izdelave in sestavo pa je povsem jasno, da ne more to cepivo povzročiti bolezni!”

Verjetno so bili ob cepljenju že okuženi

Štrukelj z veliko gotovostjo domneva, da so bili starostniki v DSO Ajdovščina že na dan, ko so bili cepljeni s prvim odmerkom novega cepiva, že okuženi, a še niso razvili simptomov okužbe ali pa nekateri sodijo med asimptomatsko okužene, pri katerih so šele s testiranjem dokazali okužbo.

Prof. dr. Borut Štrukelj, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani

“Šele teden po drugem odmerku smo zaščiteni. Mesec dni od prvega odmerka dalje torej traja celoten postopek.”

Kot je znano, so iz DSO Ajdovščina sporočili, da so nove okužene odkrili tako, da so najprej (28. decembra) enega, ki bi moral oditi v šempetrsko bolnišnico, testirali in je bil hitri test pozitiven, ni pa imel nobenih težav z zdravjem. Šele zatem so testirali ostale in odkrili 32 okuženih, med njimi 27 cepljenih dan prej.

Po prvem odmerku 50-odstotna zaščita, po drugem 95-odstotna

Na ta dva podatka opozarja Borut Štrukelj in pravi: “Zato mora biti vsak, cepljen s prvim odmerkom, po 21 dneh cepljen še z drugim. Prvi odmerek omogoči 50-odstotno zaščito, a tudi v tem primeru cepivo potrebuje svoj čas, da začne delovati - približno sedem do osem dni! Po drugem odmerku, ko smo nato zaščiteni 95-odstotno, pa se ta zaščita razvije šele sedmi dan po cepljenju. En mesec torej traja, da pridobimo celotno zaščito.”

Cepljena oskrbovanka je umrla zaradi ponovljenega srčnega infarkta

Vzrok smrti starejše oskrbovanke, ki je umrla po cepljenju, je po prvi oceni strokovnjakov ponovljeni srčni infarkt, je včeraj na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Po ustaljenih postopkih so oblikovali komisijo neodvisnih strokovnjakov, ki bo primer natančno preučila in javnost seznanila s končnimi rezultati. “Imamo samo en primer. Ta govori o zelo stari osebi iz enega od domov za starejše. Tudi ta oseba je bila cepljena. Potem pa je prišlo do ponovitve incidenta, ki ga je oseba že imela. Šlo je za ponovljen infarkt in življenje se je izteklo,” je povedal Kacin. Takoj po smrti so strokovnjaki v prvi oceni zapisali, da dogodka med seboj nista povezana. “Da torej do izteka življenja ali predčasnega izteka življenja ni prišlo zaradi cepljenja, pač pa je šlo za ponovljen srčni infarkt. To je vse, kar v tem trenutku vemo,” je še povedal. Ministrstvo za zdravje bo poskrbelo, da bo čim prej prišlo do validacije vseh teh elementov.

Štrukelj je prepričan, da tudi tisti, ki zbolijo po prvem cepljenju, kot se je zgodilo v Ajdovščini, prebolevajo okužbo v blažji obliki kot bi jo, če sploh ne bi bili cepljeni. “Kajti 50-odstotna zaščita je neprimerno boljša kot nikakršna!”

Temu pritrjuje tudi direktor ajdovskega zdravstvenega doma Egon Stopar in dodaja, da so bili na dan cepljenja bržkone že okuženi. Med drugim omenja, da njihovi zdravstveni delavci oskrbujejo te stanovalce in podatki za zdaj kažejo, da imajo vsi cepljeni oboleli blag potek okužbe.

Za sezonsko gripo 50-odstotna učinkovitost

Manj znan je podatek, ki ga za primerjavo izpostavlja Borut Štrukelj: “Učinkovitost sezonskega cepiva proti gripi je 40- do 50-odstotna. Vsekakor tudi tistim, ki se cepijo, pa vendarle zbolijo - kar se vsa leta prav tako dogaja -, cepljenje pomaga do blažjega poteka gripe. Tudi cepivo proti gripi razvije polno učinkovitost šele po 14 dneh.”

V primerjavi s cepivom proti sezonski gripi je, tako Štrukelj, cepivo proti sars-cov-2 z dvema odmerkoma veliko bolj učinkovito.

“Zato vsem priporočam, naj se cepijo. Le to nas bo rešilo! Ne nasedajte nasprotnikom cepljenja in tistim, ki povsod vidijo teorije zarote in bodo tudi ta primer skušali prikazati zlonamerno ali celo za škodljivo. To ni res!”

Svetuje pa vsem, ki se cepijo s prvim odmerkom, naj se še naprej obnašajo samozaščitno in spoštujejo vse preventivne ukrepe. “Šele teden po drugem odmerku smo dovolj zaščiteni. Mesec dni torej traja celoten postopek.”

Omenja tudi protokol, ki zahteva spremljanje, prijavljanje in proučevanje vseh primerov neželenih učinkov cepljenja in smrti. “Tudi v postopku preizkušanja treh cepiv (vsa tri naj bi dobila tudi Slovenija) so zabeležili štiri smrti in vsakič zaustavili klinično preizkušanje ter primere podrobno preučili. V primeru smrti te dni pri nas gre, kot sem obveščen, za sovpadanje s ponovljenim infarktom. Do slednjega naj bi prišlo tudi, če oseba ne bi bila cepljena. Vsekakor pa je treba vsak primer proučiti in, kadar bi se potrdila povezava s cepljenjem, cepljenje takoj zaustaviti.”


Najbolj brano